Από το 1857, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας γεμίζει με ενέργεια όλη την πόλη και δίνει καθημερινά «φως» στις ζωές μας. Εδώ και 160 χρόνια. Από το Γκάζι. Ένα σπάνιο –για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- ιστορικό μνημείο έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό και ανοιχτό σε όλους πολυχώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης. Στο παλιό εργοστάσιο, στην πραγματικότητα, οι μηχανές δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν… Η Τεχνόπολη συνεχίζει να δημιουργεί, να παράγει, να καινοτομεί, να πρωτοπορεί, να αποτελεί οργανικό, αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας, μετασχηματίζοντας καθημερινά το βιομηχανικό της παρελθόν σε πολιτιστικό παρόν.

Με αφορμή την επέτειο, σας παρουσιάζουμε τρεις μοναδικές θεατρικές παραστάσεις. Είναι άλλωστε πια γνωστό ότι το Μουσείο μας αγαπά πολύ το θέατρο! Κάνουμε ένα μακρινό ταξίδι στην Αϊτή, στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους και της Αθήνας μέσα από την Αϊτή. Μία performance για την Ιστορία. Το ταξίδι μας συνεχίζεται, αυτή τη φορά πίσω στο χρόνο, με δύο πολύ αγαπημένες παραστάσεις που έχουν εμπνευστεί από το παλιό εργοστάσιο και έχουν ξεχωρίσει στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»: την… άκρως ακατάλληλη Μαρίκα στο Γκάζι και Μία πόλη στο σκοτάδι, μία περιπέτεια μυστηρίου για τους μικρούς μας φίλους.

Παράλληλα, μένοντας πάντα πιστοί στο όραμά μας για ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους, παρακολουθούμε μία ξενάγηση για κωφούς και βαρήκοους, διατηρούμαστε σε φόρμα με yoga workshops με… θέα από τα 30 μέτρα στο Παρατηρητήριο, ενώ περνάμε όλοι μαζί μία συναρπαστική νύχτα στο Μουσείο, σε ένα sleepover διαφορετικό από τα άλλα. Φυσικά, από τον εορτασμό δεν θα μπορούσε να λείψει και η αγαπημένη κυριακάτικη συνήθεια μικρών και μεγάλων. Σας υποσχόμαστε, λοιπόν, μία ακόμα ξεχωριστή θεματική «Κυριακή στην Τεχνόπολη»!

Το highlight του εορτασμού «160 χρόνια Γκάζι» έρχεται τον Ιανουάριο του 2018 με την περιοδική έκθεση 160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία, μέσα από την οποία θα κάνουμε ένα πολύχρωμο ιστορικό ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία, την περίοδο 1860-1970, και στην εξέλιξή της μέχρι σήμερα με όλες μας τις αισθήσεις!

Είστε έτοιμοι να γνωρίσουμε, να εξερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε και να ζήσουμε… αλλιώς το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας;

Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ακούμε με τα μάτια το Μουσείο
Οικογενειακή ξενάγηση για κωφούς, βαρήκοους και ακούοντες

Μέσα από την ξενάγηση «Ακούμε με τα μάτια το Μουσείο», ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο –για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, βιώνοντας παράλληλα μία συνολική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Μικροί και μεγάλοι ερχόμαστε σε επαφή με τις μυρωδιές του εργοστασίου, παρακολουθούμε το ψηφιακό αρχειακό υλικό που διασώζεται, μαθαίνουμε τις ιστορίες των εργαζομένων ενώ αγγίζουμε τις μηχανές που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα και γέμιζαν με ενέργεια και φως όλη την πόλη.

Στην ιστορία του εργοστασίου θα αναλάβει να μας ταξιδέψει η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-αφηγήτρια, ενώ η πληροφορία θα παρέχεται ταυτόχρονα στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

*Σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Κρατύλος»

Πότε: Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017
Ώρες: 13.00-14.00
Σημείο συνάντησης: Κεντρική καμινάδα
Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση στο gasmuseum@athens-technopolis.gr

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία
Θεατρική παράσταση από την ομάδα Hatari

Έχει σημασία το παρελθόν; Είναι λογική η πρόβλεψη ότι σε εκατόν πενήντα χρόνια δεν θα ξέρει κανείς ότι υπήρξαμε ποτέ; Υπάρχει μία Ιστορία ή πολλές; Σε πόσα δευτερόλεπτα ένα facebook post θεωρείται παλιό; Ήταν ο εμφύλιος ένα πείραμα; Τα ντόμινο όταν στηθούν σωστά, στήνονται σωστά μόνο για να πέσουν; Γίνεται να σε καθορίζει κάτι που δεν γνωρίζεις;

Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν. Η ιστορία ενός κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή -η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821. Το «Χαΐτιον», μία ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα, που, καθώς δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την επανάσταση, έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα […].

Συντελεστές | Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας |Παίζουν: Γιώργος Καπινιάρης, Άλκης Ζούπας |Βοηθός Σκηνοθέτη: Φένη Μπένου| Επιμέλεια Κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου | Σχεδιασμός Φωτισμού-Video-Φωτογραφία: Γιώργος Ζαφειρίου | Πρωτότυπη Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης | Σχεδιασμός Αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς | Παραγωγή: Hatari, Ομάδα7

Πότε: 31 Οκτωβρίου & 1, 2, 3 Νοεμβρίου
Ώρες: 21.00-22.00
Πού: Αίθουσα Αποθήκη
Κόστος: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο ανέργων/φοιτητών)

*Αγόρασε το εισιτήριό σου μέσα από το δίκτυο της Viva.

Μία νύχτα… στο Μουσείο
Sleepover στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για γονείς και παιδιά

Η νύχτα πέφτει στο Γκάζι κι εμείς ανακαλύπτουμε το παλιό εργοστάσιο μέσα από μία σειρά συναρπαστικές δραστηριότητες… στο σκοτάδι περνώντας τη νύχτα μας στο Μουσείο!

Ξεκινάμε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 19.00, με ένα κυνήγι μαύρου θησαυρού κι ένα δημιουργικό εργαστήριο εμπνευσμένο από τους νόμους της μηχανικής, ενώ στη συνέχεια χαλαρώνουμε ακούγοντας ιστορίες και ξεκουραζόμαστε βλέποντας… όνειρα γλυκά! Την επόμενη, Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα αναζωογονητικό yoga workshop για όλη την οικογένεια για να γεμίσουμε με ενέργεια και αμέσως μετά απολαμβάνουμε ένα πλούσιο και γευστικό πρωινό στο καφέ της Τεχνόπολης.

Αναλυτικά:

Σάββατο 11 Νοεμβρίου (από τις 19.00)

Κυνήγι μαύρου θησαυρού
Μέσα από γρίφους και κρυμμένες πληροφορίες, με όπλο την παρατηρητικότητα και την ταχύτητα, λύνουμε ιστορίες μυστηρίου και εξερευνούμε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο το παλιό εργοστάσιο.

Οι μηχανές στο φουλ!
Ανάμεσα στο μηχανολογικό εξοπλισμό που σώζεται σήμερα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου, ξεχωρίζει μία ατμομηχανή που δουλεύει ακόμη… Μικροί και μεγάλοι με απλά υλικά κατασκευάζουμε τη δική μας ατμομηχανή και της βάζουμε χρώμα. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί… Τη συναρμολογούμεκαι την κάνουμε να κινείται!

Ακούμε ιστορίες και μύθους για τη νύχτα και τα όνειρα, στο ψηλότερο σημείο της Τεχνόπολης, το Παρατηρητήριο με θέα 360° στη νυχτερινή Αθήνα.

Ξεκούραση και ύπνος στην αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού

Κυριακή 12 Νοεμβρίου (από τις 08.00)

Yoga workshop για όλη την οικογένεια

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παραστατικών Τεχνών Artfygio-Τεχνών το Καταφύγιο

Πρωινό στο καφέ της Τεχνόπολης

Πότε: 11 Νοεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου
Ώρες: 19.00 (11 Νοεμβρίου)-11.00 (12 Νοεμβρίου)
Πού: Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού
Κόστος: 55 ευρώ (παιδί + ενήλικας)

*Περιορισμένες θέσεις. Κάνε γρήγορα την κράτησή σου στο 2130109325!

*Μετά το πέρας της εκδήλωσης «Μια νύχτα στο… Μουσείο», τα στρώματα που χορηγεί η elite strom θα δοθούν στο ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) για τις ανάγκες υπνωτηρίου που θα παρέχει διανυκτέρευση, λουτρό, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αστέγους και στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του.

Μια πόλη στο σκοτάδι
Θεατρική παράσταση από την ομάδα Δον Κιχώτες

Αθήνα 2017. Η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα…ταξίδι στο χρόνο;
Το παραμύθι «Μια πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.

Συντελεστές | Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος | Σκηνοθεσία: Δον Κιχώτες | Ηθοποιοί: Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Πότε: Κυριακή 12 & 19 Νοεμβρίου
Ώρες: 18.00-19.00
Πού: Αίθουσα Αποθήκη
Κόστος: 8 ευρώ (παιδικό), 4 ευρώ (ενηλίκων)

*Αγόρασε το εισιτήριό σου μέσα από το δίκτυο της Viva.
Με το εισιτήριο της παράστασης, οι θεατές θα παρακολουθήσουν σύντομη ξενάγηση στους Παλαιούς Φούρνους.

Η Μαρίκα στο Γκάζι
Θεατρική παράσταση της Έφης Λάνταβου

Γκάζι, δεκαετία του ‘60. Η Μαρίκα, μία πόρνη που ζει κοντά το εργοστάσιο φωταερίου, μας αφηγείται την πολυτάραχη προσωπική της ιστορία: πώς βρέθηκε στην Αθήνα στα 18 της, πώς άρχισε να δουλεύει, πώς γνώρισε κι ερωτεύτηκε το Μίμη, εργάτη στο «Αεριόφως». Με έναν… απροσδόκητο και άκρως πικάντικο τρόπο, μας παρουσιάζει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, όπως της την έμαθε ο καλός της για να την κατανοήσει καλύτερα…

Ο μονόλογος «Η Μαρίκα στο Γκάζι» διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» το 2014, όπου απέσπασε το βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού μονολόγου.

Συντελεστές | Κείμενο-Σκηνοθεσία: Έφη Λάνταβου| Ερμηνεία: Μαργαρίτα Καστρινού

Πότε: 13, 14 & 15 Νοεμβρίου
Ώρες: 21.00-22.00
Πού: Αίθουσα Αποθήκη
Κόστος: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο ανέργων/φοιτητών)

*Αγόρασε το εισιτήριό σου μέσα από το δίκτυο της Viva.
Με το εισιτήριο της παράστασης, οι θεατές θα παρακολουθήσουν σύντομη ξενάγηση στους Παλαιούς Φούρνους.

Yoga στο Μουσείο
Yoga workshop με την yoga instructor Βάσω Κολοβού

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του stress yoga workshop που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, απολαμβάνουμε ξανά μία μοναδική εμπειρία άσκησης και χαλάρωσης από τα… 30 μέτρα ύψος. Ανεβαίνουμε στο Παρατηρητήριο, το ψηλότερο κτίριο του παλιού εργοστασίου φωταερίου, ιδιαίτερης ιστορικής και τεχνολογικής αξίας, και συνδυάζουμε τις asanas της yoga με την όμορφη θέα της πόλης… από ψηλά!

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παραστατικών Τεχνών Artfygio-Τεχνών το Καταφύγιο.

Πότε: 16 & 23 Νοεμβρίου
Ώρες: 19.00-20.00
Πού: Παρατηρητήριο, κτίριο Νέο Υδαταέριο
Είσοδος ελεύθερη

*Περιορισμένες θέσεις. Κάνε την κράτησή σου στο 2130109325!

*Το yoga workshop απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες, αρχάριους και προχωρημένους. Μην ξεχάσεις να φέρεις μαζί σου το στρωματάκι γυμναστικής σου!

Κυριακές στην Τεχνόπολη
Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτικά και επιστημονικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πολλές ακόμα δημιουργικές δραστηριότητες συνθέτουν την αγαπημένη κυριακάτικη συνήθεια μικρών και μεγάλων: ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υπόσχεται αξέχαστες στιγμές διασκέδασης, μια φορά το μήνα, αυτή την Κυριακή με θέμα τον εορτασμό για τα 160 χρόνια από την ίδρυση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Πότε: 19 Νοεμβρίου 2017
Ώρες: 11.00-14.00
Πού: Δεξαμενές Καθαρισμού, Νέοι Φούρνοι, Κεντρική Αυλή
Είσοδος ελεύθερη

*Απαραίτητη κράτηση: 213 0109300 (Δευτέρα-Παρασκευή: 11.00-16.00)

*Μείνετε συντονισμένοι για την ανακοίνωση του αναλυτικού προγράμματος.

*Η εταιρεία  Stoiximan στηρίζει το πρόγραμμα «Κυριακές στην Τεχνόπολη» μέσω του Νέου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Μικροί Ήρωες».

Εικαστικός διαγωνισμός

Το Φυσικό Αέριο Αττικής Α.Ε. συμπράττει με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Τέχνης & Design ΑΚΤΟ και γίνεται πηγή έμπνευσης ανήσυχων και γεμάτων ενέργεια νέων ανθρώπων που, μέσα από τα καλλιτεχνικά τους έργα, «φωτίζουν» τη διαδρομή του ιστορικότερου ενεργειακού παρόχου της Αθήνας. Φυσικό Αέριο Αττικής και ΑΚTΟ δίνουν ώθηση στην ανάδειξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων των νέων σπουδαστών και τους βοηθούν να αφήσουν το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα στον εμβληματικό χώρο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

160 χρόνια madeinGreece
Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία

Περιοδική έκθεση
Ιανουάριος έως Μάρτιος 2018

Πότε φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό ξυλάκι; Πώς το φωταέριο δίνει τη θέση του στο φυσικό αέριο; Με ποιας εταιρείας τσιμέντα κατασκευάστηκε το Χίλτον; Από πού βγαίνει ένας λαγός; Ποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν τις πιο πρωτότυπες διαφημίσεις; Από πότε η Ελλάδα μυρίζει μπισκότα;

Μηχανήματα, πρώτες ύλες, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνθέτουν την ιστορική έκθεση που παρουσιάζει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αναδεικνύοντας τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Μέσα από την έκθεση, θα γνωρίσουμε με διαδραστικό τρόπο κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας, καινοτομίες που σημειώθηκαν, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοπόρους επιχειρηματίες, ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες πτυχές της νεότερης ιστορίας μας και τη συνέχεια μιας σημαντικής πορείας.


*Μετά το πέρας της εκδήλωσης «Μια νύχτα στο… Μουσείο», τα στρώματα που χορηγεί η elite strom θα δοθούν στο ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) για τις ανάγκες υπνωτηρίου που θα παρέχει διανυκτέρευση, λουτρό, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αστέγους και στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του.