Η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM και ο Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Διεθνής Έκθεσης που διοργανώνουν με θέμα: Κοινός Τόπος (Common Ground), με τη συμμετοχή 27 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στις 17:30, στο Ναό Αγ.Σοφίας, στη Σοχώρα Ρεθύμνου καθώς και σε καφενεία και μαγαζιά της πλατείας Σοχώρας.
Την μέρα των εγκαινίων θα γίνει performance από την Αλεξάντρα Τσιτσιντά με αφορμή το έργο της.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουλίου 2016.
Κατόπιν, η έκθεση θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκθέσεων του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στην Θεσσαλονίκη από τις 14 Οκτωβρίου ως τις 11 Νοεμβρίου και στη συνέχεια στην Βέροια.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Κοινός Τόπος. Ο σύγχρονος κόσμος παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα δυαδικότητα καθώς μοιάζει να συρρικνώνεται παραμένοντας αχανής την ίδια στιγμή.
Η ανθρώπινη κινητικότητα από τόπο σε τόπο και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες για αυτή την κατάσταση.
Πολλοί άνθρωποι όμως ξεριζώνονται βίαια από τις ρίζες τους, ενώ άλλοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε διαφορετική χώρα σε αναζήτηση ασύλου με την προσδοκία καλύτερης ζωής.
Ένας κοινός τόπος υπάρχει βαθιά θαμμένος στο κέντρο κάθε σύγκρουσής.
Ένας τόπος αρμονικής (δυστυχώς όχι πάντα) συμβίωσης και συνύπαρξης σε ξένο περιβάλλον.
Τι μπορεί να αποτελεί κοινό τόπο;
Η παιδική ηλικία, ο πόνος, ο έρωτας, ο θάνατος. Εμπειρίες που αποδεικνύονται παραπλήσιες ή και συχνά όμοιες, ανεξάρτητα από την καταγωγή ενός ανθρώπου, και ουσιαστικά υφαίνουν δεσμούς ορατούς και αόρατους μεταξύ μας.
Η πλατεία του χωριού, ένας τόπος κοινός για όλους τους κατοίκους απετέλεσε στο παρελθόν τόπο συνάντησης και διευθέτησης προβληματικών καταστάσεων. Τι αποτελεί σήμερα για τον σύγχρονο κάτοικο της πόλης αλλά και της υπαίθρου αυτό τον κοινό τόπο; Συνεχίζει να υπάρχει; Υπάρχει άραγε η ανάγκη αυτή και πως εκφράζεται;
Παρατηρούμε τις συγκεντρώσεις των μεταναστών στα πάρκα των πόλεων όπου ψάχνουν να βρουν πρόσωπα γνώριμα και ήχους γνωστούς. Η ανακάλυψη ενός κοινού τόπου δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και ζεστασιάς οδηγώντας τους συμμετέχοντες στον σεβασμό ακόμη και στην φιλία.
Σ’ αυτόν τον κοινό τόπο όμως συχνά εμφανίζονται και οι αντιπαραθέσεις των ανθρώπων, η διάσταση των απόψεών τους και ανοίγεται η ευκαιρία της συζήτησης, της διαβούλευσης.
Επιβάλλεται σήμερα τα κοινωνικά εμπόδια να πάψουν να υφίστανται σε ένα κόσμο που συνέχεια αλλάζει η προσπάθεια συνεκτικότητας να γίνει ισχυρότερη ώστε να αποτελεί στήριξη για τον συνάνθρωπο.
Ο κοινός τόπος προϋποθέτει, άσχετα από τα προσωπικά μας πιστεύω, ότι μπορούμε να μοιραστούμε ένα κοινό ενδιαφέρον για την ατομική και την κοινωνική ανάπτυξη, ότι έχουμε την θέληση και πνεύμα δεκτικό να ακούσουμε, να αναθεωρήσουμε, να συνεισφέρουμε και να δημιουργήσουμε εν τέλει μια νέα πραγματικότητα.
Η γη άλλωστε είναι ο κοινός τόπος για αμοιβαία κατανόηση, συνύπαρξη, ανεκτικότητα.
Η τέχνη ως παγκόσμια ανθρώπινη έκφραση μπορεί να εκπληρώσει πολλαπλούς ρόλους και παρά τις τοπικές διαφοροποιήσεις τα ουσιαστικά κοινά υπερτερούν με αποτέλεσμα την καλλιέργεια της συλλογικής συνείδησης και την εμβάθυνση της συμμετοχικής δράσης.
Με ποιόν τρόπο λοιπόν μπορεί ένας δημιουργός να αντιμετωπίσει αυτή την ιδέα, να εκφράσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κοινό τόπο και ίσως τελικά να αναδείξει πολλαπλάσιους τόπους κοινούς σε όλους μας;
Μέσα από αυτή την έκθεση θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους κοινούς τόπους όλων μας!
Συμμετέχουν (αλφαβητικά):
1. Έρη Αγρίου (χαρακτική)
2. Αικατερίνη Γιαβρίδη (ζωγραφική)
3.Ματθαίος Γιαννούτσος (γλυπτική)
4. Αρίστος Γρηγοριάδης (φωτογραφία)
5.Γεωργία Γρηγοριάδου (Χαρακτική / φωτογραφία)
6. Λίλια Διαμαντοπούλου (κατασκευή)
7. Στέλλα Δρυγιαννάκη (γλυπτική)
8. Στέλλιος Καλογεράκης (ζωγραφική -φωτογραφία)
9. Κωνσταντίνος Καλφούντζος (ζωγραφική – χαρακτική)
10. Κάλλη Καραδάκη (ζωγραφική)
11. Πέννυ Κορρέ (ζωγραφική – κατασκευή)
12. Μανώλης Κουφογιαννάκης (φωτογραφία)
13. Ειρήνη Μπάκα (ζωγραφική)
14. Γιώργος Πετράκης (φωτογραφία)
15. Γιώργος Πολίτης (ζωγραφική)
16. Γιάννης Σταμενίτης (digital- multimedia)
17. Αλέκα Τσιρώνη (φωτογραφία – χαρακτική)
18. Αλεξάνδρα Τσιτσιντά (ζωγραφική – χαρακτική)
19. Μαρία Τσουκνάκη (κατασκευή –εγκατάσταση)
20. Ελευθερία Τσουκνάκη (φωτογραφία)
21. Φωτεινή Χαμιδιελή (ζωγραφική)
22. Βασιλική Χαρατσή (ζωγραφική)
23. Guadalupe Victorica (χαρακτική)
24. Xavier Masero (ζωγραφική – κατασκευές)
25. Bianca Tangande (αντικείμενο- performance)
26. Noriko Yida (χαρακτική – εγκατάσταση)
27. Κωσταντίνα Γιασεμίδου από την ομάδα nomadesartcore: βιωματικό εργαστήρι παραστατικών τεχνών το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 16 Ιουλίου.