Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό της «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» στο πλαίσιο της συμβολής της στη δια βίου μάθηση.
Ο δεύτερος κύκλος του φετινού Εργαστηρίου φέρει τον τίτλο «Βιωματικές Μουσικές Δράσεις» και θα λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκησ στο Μέγαρο, κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα από τις 25 Ιανουαρίου ως και τις 15 Μαρτίου.
Για πρώτη φορά στην επτάχρονη ιστορία του Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία στο πλαίσιο των οκτώ συναντήσεων του κύκλου, όχι μόνο να παρακολουθήσουν απολαυστικές παρουσιάσεις διανθισμένες με πλούσια μουσικά παραδείγματα, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στις βιωματικές δράσεις που προσεγγίζονται από τους ειδικούς ομιλητές: το χορωδιακό τραγούδι, τη μουσική με το σώμα και τη μουσικοκινητική αγωγή.
Ακολουθεί παρουσίαση των επιμέρους ενοτήτων του κύκλου και των εισηγητών τους:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μιχάλης Πατσέας, μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός, διευθυντής Ωδείου Kodály
Χορωδία: Voces ex nihilo – Φωνές απ’ το πουθενά
ΤΡΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (25.01, 01 & 08.02.2017)
Θάνος Δασκαλόπουλος, χορευτής, body musician
Μουσική με το σώμα
ΔΥΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (15 & 22.02.2017)
Κατερίνα Σαρροπούλου, Υπεύθυνη σπουδών μουσικοκινητικής αγωγής ORFF Σχολή Μωραΐτη
Η Μουσικοκινητική Αγωγή σήμερα: ένα ταξίδι αυτογνωσίας, δημιουργικότητας και αισθητικής καλλιέργειας
ΤΡΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (1, 8 & 15.03.2017)
Τα σεμινάρια διεξάγονται τις Τετάρτες και ώρα 18:00 έως 20:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, που εγκαινιάζει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που παρατηρείται κάθε χρόνο. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Για την εγγραφή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους και εφόσον έχουν παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια.
Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Οι προηγούμενοι κύκλοι του Εργαστηρίου είχαν μεγάλη ανταπόκριση και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από το κοινό. Τα σεμινάρια βιντεοσκοπήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μουσικής Βιβλιοθήκης (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6716), ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διατίθεται στη σελίδα της στο facebook.
Πληροφορίες για την εγγραφή
Από τις 11 Ιανουαρίου στις 10:00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr (η φόρμα της ηλεκτρονικής εγγραφής θα είναι διαθέσιμη στις 10:00 ακριβώς), είτε επί τόπου στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.
Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι, μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής τους από το σύστημα, καλούνται να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ή να καταθέσουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί. Αν δεν έχουν πραγματοποιήσει την πληρωμή εντός δύο ημερών, θα λάβουν ειδοποίηση ότι η θέση τους παραχωρείται σε επόμενο ενδιαφερόμενο. Αντίστοιχα, όσοι δεν προλάβουν να είναι μέσα στους 100 πρώτους θα λάβουν ειδοποίηση από το σύστημα ότι βρίσκονται σε λίστα αναμονής και θα ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και την εξόφληση του κόστους εφόσον λάβουν σχετική ειδοποίηση.
Βιογραφικά ομιλητών
Ο Μιχάλης Πατσέας είναι μαέστρος, μουσικολόγος και μουσικοπαιδαγωγός, διευθυντής του Ωδείου Kodály και των μουσικών του συνόλων, τ. πρόεδρος της International Kodály Society, μέλος του Δ.Σ. της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών. Διευθύνει χορωδίες και ορχηστρικά σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε με διάσημες συμφωνικές ορχήστρες, χορωδίες, μαέστρους σολίστ και σκηνοθέτες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (65 φορές), στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. Υπήρξε ο πρώτος μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας του Γ’ Προγράμματος ΕΡΑ. Είναι πρόεδρος ή μέλος επιτροπών σε Διεθνή Χορωδιακά Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς. Έλαβε μέρος σε 32 συνέδρια σε 13 χώρες. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά μουσικολογικά περιοδικά. Διδάσκει διεύθυνση χορωδίας & μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Kodály στο Ελληνικό Ινστιτούτο Kodály, σε διεθνή σεμινάρια & σε ανώτατες σχολές σε Ουγγαρία, Μεξικό, Κίνα, Ελβετία, Κύπρο & στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, παρασημοφορήθηκε δε από τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, με μουσικές σπουδές (ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, βυζαντινή μουσική, μονωδία, διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας) στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης και το Ινστιτούτο Kodály, της Ακαδημίας Liszt Βουδαπέστης, απ’ όπου αποφοίτησε με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεύθυνση Χορωδίας και στα Παιδαγωγικά της Μουσικής.
Ο Θάνος Δασκαλόπουλος είναι ένας βασικός εκπρόσωπος των κλακετών και του body music στην Ελλάδα ενώ παράλληλα εμφανίζεται και διδάσκει ανά τον κόσμο. Έχοντας μέντορες τους Heather Cornell (NY) και Max Pollak (NY), η δουλεία του βασίζεται στην μουσική που εκφράζεται από τους ήχους του σώματος και της κρουστικής κίνησης, παίζοντας και αναμιγνύοντας διάφορα μουσικά στυλ, από τη jazz και funk, afro & latin μέχρι τις ανατολίτικες και βαλκανικές του ρίζες. Σήμερα είναι μέλος της ομάδας μουσικής και χορού Cambuyon από την Ισπανία, με τους οποίους έκανε την πρεμιέρα του το Φεβρουάριο του 2015 στο θέατρο New Victory στο Broadway της Νέας Υόρκης. Εμφανίζεται με τη διεθνή παράσταση “Body Music: see music, hear dance” υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Keith Terry και του Jep Melendez και το πιο πρόσφατο σχήμα του είναι μια συνεργασία με την Heather Cornell (NY) και την Malika Zarra (Morocco) και Σωτηρία Ρουβολή (Ελλάδα), όπου συνδυάζοντας body percussion, φωνή και κλακέτες δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μείγμα μουσικής και χορού, που κινείται δημιουργικά και αυτοσχεδιαστικά στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης.
H Κατερίνα Σαρροπούλου είναι σκηνοθέτης, χορογράφος και δασκάλα Θεάτρου, Καλλιτεχνική διευθύντρια της εταιρείας θεάτρου και μιμικής Αιωρία. Είναι Υπεύθυνη Σπουδών του Κύκλου Μετεκπαίδευσης της Μουσικοκινητικής Αγωγής ORFF στη Σχολή Μωραΐτη, στον οποίο διδάσκει θεατρική κίνηση, μάσκα, λόγο και αυτοσχεδιασμό από το 1987. Γράφει ποίηση. Σπούδασε Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1982), Θέατρο στο Παρίσι στις Σχολές Jacques Lecoq, Etienne Decroux με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Σ. Ωνάση» και στο Atelier pour la Formation d ́acteur, των Gaulier-Pagneux (1983-1988). Μαθήτευσε κοντά στους Yoshi Oida και Donato Sartori (1989). Το 1988 η επίσκεψή της στο Ινστιτούτο Carl Orff στο Salzburg και η γνωριμία με τον διευθυντή του Dr . Hermann Regner ενέπνευσε την «δια βίου» σχέση της με το OrffSchulwerk, ανοίγοντας έναν δημιουργικό διάλογο με το καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό δυναμικό του Ινστιτούτου ως διδάσκουσα (International OrffSchulwerk Summer Course, 1992) και ως δημιουργός (Orff-Schulwerk Symposia 1995 & 2011). Συγκεκριμένα: το 1995 παρουσίασε στο Θέατρο του Mozarteum, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Orff –Schulwerk για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την γέννηση του συνθέτη-παιδαγωγού Carl Orff, το έργο Άλκηστις – Αποσπάσματα, βασισμένο στην «Άλκηστη» του Ευριπίδη και σε σκηνοθεσία- χορογραφία δική της. Επίσης το 2011, στο Θέατρο του Mozarteum, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Orff –Schulwerk για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Carl Orff (1961- 2011) σκηνοθέτησε, χορογράφησε έργο – αφιέρωμα για την πεντηκονταετή σχέση της ελληνικής κοινότητας Orff- Schulwerk με το Ινστιτούτο Orff, με τίτλο Σκιές: ένα έργο για τον Χρόνο βασισμένο στο Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα. Μεταξύ άλλων έχει ανεβάσει: την Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (1996,1997), την Νέκυια από την λ Ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου (1998,1999), δύο έργα του Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα Jon Fosse Κάποιος θα’ ρθει (2001) και Κοιμήσου Γλυκό μου Παιδάκι (2003), σε δική της μετάφραση. Tον Jon Fosse παρουσίασε στην Αθηναϊκή σκηνή για πρώτη φορά. Με συμμετοχή σε συνέδρια για τον Χορό, την Κίνηση και το Θέατρο (1991, 1994,1997), έχει επιμεληθεί την έκδοση των Πρακτικών της Ημερίδας Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και η εποχή του σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν (1998) και έχει μεταφράσει τρία θεατρικά έργα του Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα Jon Fosse Τρία Έργα (Εκδόσεις Άγρα, 2008). Έχει κυκλοφορήσει το 2015 ποιητική συλλογή Άκανθος Φωνών – Είκοσι επτά ποιήματα, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης.