Η παράσταση, ανεβαίνει για το Καλοκαίρι 2017, σε συνεργασία με το «Ελληνικό Φεστιβάλ» και σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
…Οκτώ άνθρωποι – γυναίκες και άνδρες διαφόρων ηλικιών – γύρω από την ορχήστρα. Ένας, μπαίνει με λοξά βήματα στην «κυκλική σκηνή» και δοκιμάζει την ακουστική με ένα σιγανό σφύριγμα. Έπειτα, στρέφεται στους θεατές και τους λέει συνωμοτικά πως είναι o Διόνυσος που έχει πάρει τη μορφή ενός νεαρού ξένου άνδρα. Ουσιαστικά λέει: «…εμένα που με βλέπετε δεν είμαι ένας αλλά δύο». Στην ιστορία εκδίκησης που εισάγει – για μια πόλη άπιστη που τις γυναίκες της τις τρέλανε και τις έστειλε όλες στο βουνό, και για τον άπιστο βασιλιά που αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί – μπαίνουν ένας – ένας και οι υπόλοιποι. Όσοι και όσες επιχειρούν να ενσαρκώσουν τα πιο εύπιστα πρόσωπα της ιστορίας συστήνουν χορούς δυαδικούς ή και τριαδικούς, ενώ όποιος κι όποια επιχειρεί να ενσαρκώσει τον ταραγμένο βασιλιά διατηρεί πεισματικά την ατομικότητά του και κρατιέται έξω από την ορχήστρα. Όσο κορυφώνεται η πλοκή τόσο παρασύρονται στη δίνη – όλοι.
Και τελικά θα καταλήξουν και οι οκτώ μαζί – νυν και πρώην βασιλιάδες, δούλοι, άγγελοι και ιερείς, θεοί και ξένοι -,ως μια ιδιότυπη αφηγηματική χορωδία που θα διηγηθεί ομαδικά σαν χορικό την ανάβαση στο όρος και τον σπαραγμό τού ήρωα από την ίδια του τη μάνα. Κι έπειτα, αυτά τα κομμάτια, τα σπαράγματα του ήρωα, θα ξανά-σκορπίσουν ως οι οκτώ φωνές της Αγαύης. Και μία – μία θα σβήσουν, καθώς η μητέρα τού βασιλιά συνειδητοποιεί πως στα χέρια δεν κρατά κεφαλή λιονταριού αλλά το κεφάλι τού γιου της. Μια εκδοχή των Βακχών που, εξοβελίζοντας τα χορικά και τον γυναικείο χορό των βακχών, περιγράφει τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού πολυφωνικού χορού, τη μετατροπή οκτώ ατόμων σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθείς ενώπιος- ενωπίω με έναν άλλο και να συστήσετε χορό.
Ο ΜΥΘΟΣ
…Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες – σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη αλλά και αγνά του ένστικτα. Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία στην οποία ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης – συγγραφέας, σε μια εκδοχή που θα εξερευνήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μια εκδοχή για οκτώ αφηγητές που – με την ένταξη των χορικών στη βασική πλοκή – θα παρακολουθήσει τη διαδικασία τής σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού χορού, την αντίσταση αλλά και τη λαχτάρα οκτώ ατόμων να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα ενώπιος – ενωπίω υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός σκηνοθέτις: Εύα Βλασσοπούλου
Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη
Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή
Παίζουν οι Ηθοποιοί:
Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου