Με ομιλίες, αναγνώσεις, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις και μουσική σας υποδεχόμαστε στα κτήριά του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου και στο κτήριο της οδού Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, στον Πειραιά.
Της ημερίδας προεδρεύει ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ.
1ο Μέρος (κτήριο Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας)
Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων ανοίγει με ομιλίες αφιερωμένες στον λογοτέχνη, καλλιτέχνη και πνευματικό άνθρωπο Φώτη Κόντογλου. Για το έργο του θα μιλήσουν οι: Σωτήρης Σόρογκας, Ζωγράφος, Ελένη Σκοτεινιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Μιχάλης Ι. Ασφενταγάκης, Δρ. Χριστιανικής & Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, ο Ανδρέας Δουλφής και η Σωτηρία Ε. Κοσμά, Υπ. Διδάκτορες Χριστιανικής & Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ. Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε ο Φώτης Κόντογλου και έχουν δωρηθεί στις Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα παρουσιαστούν από τον Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, Ερευνητή, Συνεργάτη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και υποστηρικτή της έκθεσης Κόντογλου. Ο εγγονός του, Φώτης Μαρτίνος θα μοιραστεί με το κοινό αναμνήσεις.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ειδικά διαμορφωμένη έκθεση σπάνιων σχεδίων και βιβλίων του Φώτη Κόντογλου από τις Συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος θα παρουσιαστεί στο κοινό με τη δυνατότητα ξενάγησης.
Τις ομιλίες διανθίζει η προβολή της ταινίας μικρού μήκους Φως Ιλαρόν, σε σκηνοθεσία Θανάση Νέτα.
2ο Μέρος (κτήριο 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου)
Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων ξεκινά με την προβολή της ταινίας 1922 του Νίκου Κούνδουρου η οποία, στη συνέχεια, συνδιαλέγεται με Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη, με ομιλητή τον Θανάση Αγάθο, Αναπλ. Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας. Για το αποτύπωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην μεσοπολεμική πεζογραφία και την ποίηση θα μιλήσει η Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός και ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, ενώ η Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Ομ. Καθηγήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών, θα παρουσιάσει το Θέατρο της Σμύρνης, από τον 19ο αι. έως τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Θα ακολουθήσει θεατρική ανάγνωση συνοδεία πιάνου και διανθισμένη από τραγούδια που δηλώνουν τις εποχές και τους τόπους, με παράλληλη παρουσίαση εικόνων και υλικού της εποχής.
ΣΜΥΡΝΗ… Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων
Μια βιωματική παρουσίαση των γεγονότων της Μικρασιατικής Εκστρατείας από τα παλαιά ημερολόγια του Υπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Γεράσιμου Γεννατά, ο οποίος διοίκησε την πρώτη πυροβολαρχία του 27ου Συντάγματος, από το 1919, στη Μικρασιατική Εκστρατεία κατά την οποία έχασε, πεσόντα σε μάχη, τον αδελφό του Φώτη Γεννατά, στις 8 Ιουλίου του 1921. Στις 28 Μαΐου του 1948 σκοτώθηκε και ο δεύτερος Φώτης Γεννατάς, ο γιος που απέκτησαν με τη Γεσθημανή (Μανίτσα) Κεχαγιόγλου. Μια ιστορία για την απώλεια, με φόντο τη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα, ζωντανεύει μέσα από τις αφηγήσεις της Μάνιας Παπαδημητρίου, Αθηνάς Χατζηαθανασίου, Μενέλαου Κυπαρίσση.
Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με το μουσικό μέρος Δυο πατρίδες. Από τα σμυρναίικα στα ρεμπέτικα, με τον Λάμπρο Λιάβα, Εθνομουσικολόγο, Καθηγητή Τμ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τον Χρίστο Τσιαμούλη, Μουσικοσυνθέτη, Δάσκαλο παραδοσιακής μουσικής.
Μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντες, βιολί, Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, κιθάρα και ο Χρίστος Τσιαμούλης στο τραγούδι και στο ούτι.
Η ημερίδα θα προβληθεί και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom. Εγγραφή για τη διαδικτυακή παρακολούθηση εδώ.
Διαβάστε επίσης:
ὦ γῆ – Αλησμόνητες πατρίδες και λογοτεχνία: Νέο podcast από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη