Φέτος συμπληρώνονται δέκα καλοκαίρια από τότε που ξεκίνησε την λειτουργία της η γκαλερί Citronne στο νησί του Πόρου.
Για να σηματοδοτήσει την δεκαετή πορεία της, η γκαλερί οργανώνει μια επετειακή έκθεση: παρουσιάζει έργα όλων των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται από το καλοκαίρι του 2006. Η αναδρομή αυτή επισημαίνει τις επιλογές και τους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι προγενέστερες εκθέσεις.
Η εικαστική προσπάθεια της γκαλερί Citronne στον Πόρο αξιοποιεί ένα σημαντικό σταυροδρόμι: επί μία δεκαετία λειτουργεί ως προορισμός, σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.
Στο ισόγειο μιας αναπαλαιωμένης κατοικίας του 19ου αιώνα στην παραλία του Πόρου, διαμορφώθηκε ένας χώρος Τέχνης για να στεγάσει δημιουργίες, προβληματισμούς και ιδέες. Η επιδίωξη αυτή θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με αφετηρία την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού: το σταυροδρόμι, το πέρασμα: έναν «πόρο».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ευθύς εξ αρχής η γκαλερί δεν επεδίωξε να παρακολουθήσει την πρόσκαιρη επικαιρότητα του ελληνικού καλοκαιριού. Τοποθέτησε τις επιλογές της σε θεματικές, με κριτήριο την διπλή ιδιότητα, το άνοιγμα και το κλείσιμο του ελληνικού νησιωτικού κόσμου. Οι καλλιτέχνες οι οποίοι συνεργάστηκαν και εξέθεσαν τα έργα τους εντάχθηκαν αφ’ενός στην σταθερή εντοπιότητα και, αφ’ετέρου, στην εναλλασσόμενη κινητικότητα. Καλλιτέχνες γηγενείς, εικαστικοί της Διασποράς, δημιουργοί αλλοδαποί “της ημετέρας παιδείας μετέχοντες” συνέβαλαν παραγωγικά, όχι μόνον στην εξασφάλιση μιας λειτουργικής συνέχειας, αλλά και, κυρίως, στην σταδιακή διαμόρφωση της ταυτότητας της γκαλερί.
Με αυτές τις αυτο-δεσμευτικές προϋποθέσεις διαμορφώθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν διαδοχικά οι 31 προγενέστερες εκθέσεις. Εκτός, δηλαδή, από το να καταγράψει απλώς την ατομική παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών στον ελληνικό χώρο, η γκαλερί επεδίωξε να συγκροτήσει ένα σύνολο θεματικό, με συμπληρωματικές μεταξύ τους οπτικές. Το σύνολο αυτό καλύπτει την συμβολική δεκαετία, αλλά και αναλύεται σε επιμέρους θεματικές προσεγγίσεις ανά καλοκαίρι.
Ένας πρώτος άξονας κινείται γύρω από την ελληνική ταυτότητα. Η συλλογική μνήμη, ιστορική, πολιτισμική, πολιτική αναπτύσσεται με εικαστικές συνομιλίες ανάμεσα σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα, εντός και εκτός των τειχών. Ένας δεύτερος άξονας σχετίζεται με το τοπίο και την αντοχή του στον χρόνο, με το περιβάλλον αέναο στοιχείο της θάλασσας. Οι καλλιτέχνες το περιγράφουν, το ψηλαφούν, το αναμοχλεύουν, το ανάγουν στην αρχέγονη συμβολική του. Ένας τρίτος άξονας επεξεργάζεται συνθετικά τον χρόνο, ως παράγοντα συνέχειας, αλλά και ως αποκρυσταλλωμένες φάσεις στην ιστορία.
Με την εξελισσόμενη εικαστική της εμπειρία, η γκαλερί Citronne ανοίχτηκε και έξω από τους τοίχους της αίθουσάς της. Επί μία τριετία συνεργάζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου: φέρνει σε λειτουργική θεματική σχέση έργα από σύγχρονους εικαστικούς με τα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου. Τέλος, ένα χρόνο πριν, η γκαλερί Citronne επεξέτεινε την δραστηριότητά της και εκτός Ελλάδος. Στο εμβληματικό κτίριο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, η γκαλερί συμμετέσχε στην προβληματική του Διεθνούς Οργανισμού πάνω στο θέμα της “resilience“, της δυνατότητας, δηλαδή, της κοινωνίας να ανακάμπτει μετά από ένα πλήγμα. Μια εικαστική έκθεση με τον διορατικό τίτλο “No Way Out” ξεκίνησε στο Παρίσι τον Φεβρουάριο 2014 και, σε δεύτερη φάση, σηματοδότησε την λήξη του περυσινού καλοκαιριού, στον Πόρο.
Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την γκαλερί και των οποίων εκτίθενται έργα είναι (με αλφαβητική σειρά):
Γιάννης Αδαμάκος, Στήβεν Aντωνάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Νανά Βέττα, Κρις Γιανάκος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Βασίλης Θεοχαράκης, Κατερίνα Καλούδη, Mιχάλης Κατζουράκης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Κούκος, Αλέκος Κυραρίνης, Aφροδίτη Λίτη, Robert McCabe, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρόνης Μπότσογλου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Κώστας Παπανικολάου, Peter Seibt, Σωτήρης Σόρογκας, Παναγιώτης Τέτσης, Μαρία Φιλοπούλου, Μαρκ Χατζηπατέρας και Γιάννης Ψυχοπαίδης.