10 χρόνια studio Μαυρομιχάλη: Πρόγραμμα 2018 -19

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει 2 νέες παραγωγές για την νέα καλλιτεχνική περίοδο 2018 – 19, ενώ το “Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου επιστρέφει για 4η χρονιά.

Συγκεκριμένα, ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν την παράσταση «Nordost» σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα, το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν «Ο Εχθρός του Λαού», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και για τέταρτη χρονιά το το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, «Το Κιβώτιο» σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Αναλυτικά οι παραστάσεις:

«Nordost», του Τόρστεν Μπουχστάινερ

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου

Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Τόρστεν Μπουχστάινερ και σε πραγματικές μαρτυρίες από τα γεγονότα που συνέβησαν το 2002 στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα.

Στις 23 Οκτωβρίου 2002, 42 Τσετσένοι εισέβαλαν στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα. Διέκοψαν την παράσταση του μιούζικαλ «Νορντόστ» και κράτησαν ως ομήρους 850 άτομα. Το αίτημα τους ήταν να αποχωρήσουν τα ρώσικα στρατεύματα από την Τσετσενία.

Χωρίς να καταβάλει καμία σοβαρή προσπάθεια να δώσει αναίμακτο τέλος στο δράμα των ομήρων, η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα εισέβαλε στο θέατρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, λένε οι μυστικές υπηρεσίες. Ήταν μια αιματοχυσία, λένε οι σχολιαστές.

Η ομηρία κράτησε 57 ώρες και στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους.

Σε μια επίσημη ομιλία στη τηλεόραση ο πρόεδρος Πούτιν είπε: «Αποδείξαμε πως κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να γονατίσει». Ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων με τα λόγια: «Δεν μπορέσαμε να τους σώσουμε όλους – παρακαλώ συγχωρήστε μας.» Την επόμενη Δευτέρα την ανακήρυξε ως Ημέρα Εθνικού Πένθους.

Από επίσημη πλευρά η Ομηρία στη Μόσχα συγκρίνεται με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου, θεωρείται αντιπατριωτικό να κάνει κανείς σκέψεις για τα αίτια της τρομοκρατίας ή για αναίμακτες λύσεις.

Στην παράσταση στο studio Μαυρομιχάλη, 9 γυναίκες με όχημα το έργο του Μπουχστάινερ και αληθινές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν από μέσα τα γεγονότα, μας δίνουν το ιστορικό της τραγωδίας που συγκλόνισε ολόκληρο το κόσμο και που σήμερα 16 χρόνια μετά, οι κάθε είδους παραλλαγές της, αποτελούν τον καθημερινό εφιάλτη της «πολιτισμένης Δύσης».

Συντελεστές:

Μετάφραση του έργου «Nordost»: Γιώργος Δεπάστας
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Στέλλα Κρούσκα

Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Μαριέλα Δουμπού, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Ιωάννα Κεραυνού, Κατερίνα Λούβαρη – Φασόη, Μαρία Μπενάκη, Σοφία Παπαδοπούλου, Έφη Ρευματά, Αναστασία Φλεμοτόμου

«Ο Εχθρός του Λαού», του Ερρίκου Ίψεν

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: 8 Δεκεμβρίου

Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, «συνεργάζονται» για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση. Στην ανοιχτή «συνέλευση του λαού» που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.

Ο Ίψεν με το έργο του αυτό, όχι μόνο αμφισβητεί την ηθική και πνευματική ικανότητα της πλειονότητας του λαού να κρίνει πολιτικά, να επιλέγει και να αποφασίζει ώριμα, αλλά αποδεικνύει περίτρανα και την αντιφατική συμπεριφορά του «μικροαστού», ο οποίος αμυνόμενος, υπερασπίζεται το πλειοψηφικό σύστημα την ίδια στιγμή που συμφωνεί ότι η πλειονότητα του λαού είναι βλάκες. Εξαγόμενο συμπέρασμα: μας κυβερνούν οι αποφάσεις της πλειονότητας ενός λαού που πιστεύει ότι η πλειονότητά του είναι βλάκες!

Ο Ίψεν όμως προχωράει ακόμα περισσότερο τη σκέψη του. Στον «Έχθρό του Λαού» δεν υπονομεύει μόνο το πλειοψηφικό σύστημα της δημοκρατίας, αλλά στοχάζεται και πάνω στις προϋποθέσεις και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες ένας λαός -ή καλύτερα η πλειονότητα του λαού- μπορεί να μορφωθεί και να ωριμάσει πνευματικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, ώστε με τις επιλογές του να μην διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό..

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης

Παίζουν: Μαριέλα Δουμπού, Στέλλα Κρούσκα, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Φώτης Μακρής, Αντώνης Χρήστου, Κλεοπάτρα Τολόγκου

«Το Κιβώτιο», του Άρη Αλεξάνδρου

Για τέταρτη χρονιά
Πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου

«Το Κιβώτιο», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου 2015 και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για τρία χρόνια. Εκτός της Αθήνας, παίχτηκε και σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, στις 27 Οκτωβρίου 2017, παρουσιάστηκε στη Πάφο της Κύπρου, στα πλαίσια τη πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Από την παράσταση «Nordost» σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ