Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) αξιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία της Σύρου που έρχονται πάντοτε σε διάλογο με την ιστορία του τόπου, όπως το Ναυπηγείο Ταρσανάς, τον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το δημοφιλές αυτοσχέδιο ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία). Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε παραλίες του νησιού και χώρους κοινωνικής συνεύρεσης στην Ερμούπολη.

Με κύριο θέμα τον Τόπο, το SIFF επικεντρώνεται φέτος στην ανάδειξη της τοπικότητας της Σύρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής και δημιουργικής πορείας του νησιού. Ταυτόχρονα, προωθεί την αντίληψη ότι η περιφέρεια μπορεί να έχει δυναμική αντίστοιχη με αυτή των μεγάλων αστικών κέντρων και να λειτουργεί ως τόπος σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής.

Έτσι, η εναρκτήρια προβολή του Φεστιβάλ, στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, αποτίει φόρο τιμής στη Σύρο με το ντοκιμαντέρ Σύρος, Το δαντελένιο νησί (Αντώνης Αλμπανόπουλος, Ελλάδα, 1965, 14΄), το οποίο αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, τη μοναδική πολιτιστική, βιομηχανική και περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού. Αμέσως μετά θα ταξιδέψουμε στα ποιητικά μονοπάτια του Talking about Trees (Suhaib Gasmelbari, Σουδάν, 2019, 93΄), όπου μία παρέα συνταξιούχων σκηνοθετών προσπαθούν –σε μία χώρα όπου ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν για πολιτικούς λόγους– να μυήσουν το κοινό στη μαγεία του σινεμά, αποφασίζοντας να αναβιώσουν έναν ερειπωμένο υπαίθριο κινηματογράφο για μία μεγάλη ανοιχτή προβολή.

Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει στο ιστορικό Ναυπηγείο Ταρσανάς για ένα Συνέδριο Αρχιτεκτόνων / Architects’ Congress (Laszlo Moholy-Nagy, Γαλλία/Ελλάδα, 1933, 29΄) που πραγματοποιήθηκε εν πλω, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Στο CIAM (Διεθνές Συνέδριο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής), ο πρωτοπόρος του Bauhaus, καταγράφει εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Η Ελληνίδα συνθέτρια, περφόρμερ, DJ και sound designer Saber Rider –το ενδιαφέρον της οποίας επικεντρώνεται αυτή την περίοδο στα plunderphonics και στην αναλογική σύνθεση– θα παρουσιάσει ζωντανά μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ένα αυτοσχεδιαστικό ηχοτοπίο που αναδεικνύει το εθνογραφικό θέμα και τη φόρμα της ταινίας.

Από τον προγραμματισμό του φετινού Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει η Ιστορία για αγρίους / A Tall Tale (Lucia Babjaková Nimcová, Σλοβακία, 2016, 34΄), ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης γυρισμένο στη Δυτική Ουκρανία, το οποίο γεφυρώνει δημιουργικά την αφήγηση με τα ηχητικά και μουσικά στοιχεία και τις σχεδόν φωτογραφικές, νατουραλιστικές στατικές σκηνές. Ενώ λίγο νωρίτερα, θα παρακολουθήσουμε την Πατρίδα του ηλεκτρισμού / The Homeland of Electricity (Λαρίσα Σέπτικο, ΕΣΣΔ, 1967, 38’), μία μεταφορά της ιστορίας του Αντρέι Πλατόνοφ.

Στο καθιερωμένο μας, πλέον, ραντεβού στο ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια μας περιμένει το Ακολουθήστε τες / Follow Them (Ελλάδα, 2020, 25΄), της βραβευμένης σκηνοθέτριας και εικαστικού Εύης Καλογηροπούλου. Μία ταινία αφιερωμένη στην εμβληματική μορφή του ελληνικού underground, στον εκδότη και ακτιβιστή Τέο Ρόμβο και στη συνεργάτιδα και σύντροφό του Χαρά Πελεκάνου όπως, επίσης, και δύο ταινίες μικρού μήκους του Τέο Ρόμβου και του συνεργάτη του Νίκου Θεοδοσίου. Ακολουθεί το κλασικό αστυνομικό αριστούργημα Το απολιθωμένο δάσος / The Petrified Forest (Archie Mayo, ΗΠΑ, 1936, 82΄), μια ταινία βασισμένη στο θεατρικό του Ρόμπερτ Σέργουντ, που καθιέρωσε τον ανεπανάληπτο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους, με συμπρωταγωνιστές τους Λέσλι Χάουαρντ και Μπέτι Ντέιβις.

Κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων του φετινού SIFF, θα πραγματοποιηθούν μουσικές βραδιές στην Cantina Analogue και την παραλία Κόμητο, ομιλίες με εξέχουσες προσωπικότητες της τέχνης όπως ο Τέο Ρόμβος, η Χαρά Πελεκάνου και η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου, θα παρακολουθήσουμε –στο πλαίσιο του εργαστηρίου Εναλλακτικά μονοπάτια- ένα έργο του Jazra Khaleed που διαπραγματεύεται δημιουργικά τα στιγμιότυπα από τον ταξικό πόλεμο στη Σύρο των αρχών του 20ού αιώνα. Οι προβολές και τα πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν στο θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του εργαστηρίου Περιφερειακή Όραση, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Cairo Cimatheque, τον πολιτιστικό οργανισμό UMAM-Documentation & Research (UMAM-D&R) του Λιβάνου, το NAIAS, ένα συμμετοχικό αρχείο με έδρα την Σύρο και το Δίκτυο Αρχιπέλαγος (Σύρος).

Οι εκδηλώσεις το SIFF 2022 θα ολοκληρωθούν με τη ζωντανή μουσική περφόρμανς του Πάνου Αλεξιάδη, ένας καλλιτέχνης που εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού, δημιουργώντας μια αίσθηση περιπλάνησης μέσα σε εσωστρεφή, ήμι-αφηρημένα ηχητικά περιβάλλοντα μακράς διάρκειας, με τη χρήση κυρίως αναλογικών συνθετητών και μαγνητοταινίας.

Το πρόγραμμα:

ΜΕΡΑ #1
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΘΕΡΙΝΟ «ΠΑΛΛΑΣ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

20:45
Επίσημη έναρξη

21:00
Σύρος, το δαντελένιο νησί
Αντώνης Αλμπανόπουλος, Ελλάδα, 1965, 14′
Ένας ύμνος στη Σύρο, ο οποίος εξαίρει την πλούσια ιστορία και τη μοναδική πολιτισμική, βιομηχανική και περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού. Ήδη από τη δεκαετία του ’50 ο σκηνοθέτης Αντώνης Αλμπανόπουλος εργαζόταν ως μηχανικός προβολής σε πολλούς θερινούς κινηματογράφους της Σύρου –και μάλιστα κυρίως στο θερινό σινεμά «Παλλάς»–, ενώ γύριζε ντοκιμαντέρ σαν κι αυτό στον ελεύθερο χρόνο του.
Η προβολή συνοδεύεται από μια παρουσίαση για την ταινία και για τον σκηνοθέτη της, υπό την επιμέλεια του Νίκου Αλμπανόπουλου. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση 2022.

21:45
Talking about Trees [Μιλώντας για δέντρα] Suhaib Gasmelbari, Σουδάν, 2019, 93′
Στο Σουδάν λέγεται πως το σινεμά ανήκει στο παρελθόν, αλλά τέσσερις σκηνοθέτες και επιστήθιοι φίλοι αρνούνται να το δεχτούν. Όλοι τους έμαθαν την τέχνη τους στο εξωτερικό
–χαριτολογώντας, η παρέα έχει δώσει το παρατσούκλι «Σουδανός Αϊζενστάιν» σε ένα μέλος της– ενώ η Κινηματογραφική Λέσχη του Σουδάν που έχουν ιδρύσει, έχει στόχο να κρατήσει ζωντανή την κουλτούρα του σινεμά. Κάπως έτσι, για να μυήσει τον κόσμο στη μαγεία της έβδομης τέχνης, η ομάδα αποφασίζει να νοικιάσει ένα ερειπωμένο υπαίθριο σινεμά και να διοργανώσει μια μεγάλη ανοιχτή προβολή. Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό σε μια χώρα με συνεχείς διακοπές ρεύματος, έναν τόπο που στερείται εξοπλισμού και υποδομών, με το κάλεσμα των μουεζίνηδων για προσευχή να αντηχεί απ’ όλα τα τζαμιά της πόλης;
Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πλατφόρμα Shasha Movies, παρουσία της Bella Barkett.

CANTINA ANALOGUE, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

00:00
Publication Launch Party
Ένα πάρτι για την παρουσίαση της έκδοσης 8.640.000 δευτερόλεπτα, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τη 10η επέτειο του SIFF, σε επιμέλεια της Εύας Βασλαματζή και σχεδιασμό της ομάδας OGUST. Η έκδοση αφηγείται με μοναδικό τρόπο την ιστορία του Φεστιβάλ, μέσα από φωτογραφίες, κινηματογραφικά στιγμιότυπα και πρωτότυπα κείμενα.
DJ Set: Δημήτρης Καραΐσκος

ΜΕΡΑ #2
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
YOU SHALL NOT DISBAND US [ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ]
Jazra Khaleed, Ελλάδα, 2022, 11′
Στιγμιότυπα ταξικού πολέμου στη Σύρο των αρχών του εικοστού αιώνα.
Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου Εναλλακτικά μονοπάτια, ενός ανοιχτού περιπατητικού προγράμματος που διοργανώνεται από το SIFF και προσκαλεί τους συμμετέχοντες να διερευνήσουν ανεξερεύνητες τοποθεσίες του νησιού, επιλεγμένες από έναν προσκεκλημένο καλλιτέχνη.
Παρουσία του καλλιτέχνη

«ΤΑΡΣΑΝΑΣ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

21:00
Architects’ Congress [Συνέδριο αρχιτεκτόνων] Laszlo Moholy-Nagy, Γαλλία/Ελλάδα, 1933, 29′
Ένας πρωτοπόρος του Bauhaus καταγράφει εν είδει κινηματογραφικού ημερολογίου τη διοργάνωση του CIAM (του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής) τον Αύγουστο του 1933. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε γιοτ, κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, με ενδιάμεσες στάσεις στη Μασσαλία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Αθήνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής όπως ο Λε Κορμπυζιέ, ο Κορνέλις φαν Έιστερεν, ο Ζίγκφριντ Γκεντιόν και ο Φερνάν Λεζέ.

Συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής: Saber Rider
Η Saber Rider είναι μια Ελληνίδα μουσική παραγωγός, συνθέτρια, περφόρμερ, DJ και εκπαιδευτικός. Αυτή την περίοδο, το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στα plunderphonics και στις αναλογικές συνθέσεις. Κατόπιν ανάθεσης του SIFF, θα παρουσιάσει ζωντανά μια πρωτότυπη σύνθεση, ένα αυτοσχεδιαστικό ηχοτοπίο που αναδεικνύει το εθνογραφικό θέμα και την ιδιαίτερη φόρμα της ταινίας.

22:00
The Homeland of Electricity [Η πατρίδα του ηλεκτρισμού] Larisa Shepitko, ΕΣΣΔ, 1967, 38′
Σε αυτή τη διασκευή ενός διηγήματος του Αντρέι Πλατόνοφ, ένας αφελής νεαρός μηχανικός παίρνει απόσπαση για ένα απομακρυσμένο χωριό ώστε να φέρει εκεί την ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για μία από τις τρεις μικρού μήκους ταινίες που απαρτίζουν το συλλογικό έργο Beginning of an Unknown Era [Η αρχή μιας άγνωστης εποχής] – μια καλλιτεχνική ανάθεση για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης.

A Tall Tale [Ιστορία για αγρίους]
Lucia Babjaková Nimcová, Σλοβακία, 2016, 34′
Ένα αυτοσχεδιαστικό ντοκιμαντέρ παρατήρησης γυρισμένο στη δυτική Ουκρανία, το οποίο γεφυρώνει δημιουργικά την αφήγηση με ηχητικά και μουσικά στοιχεία, όπως και με νατουραλιστικές στατικές εικόνες ηψηλής ακρίβειας. Άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας κάνουν ένα πέρασμα μπροστά από την κάμερα, εσωτερικά και εξωτερικά πλάνα εναλλάσσονται διαρκώς, αλλά το τραγούδι συνεχίζεται.

ΜΕΡΑ #3
Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
Περιφερειακή όραση 2022
Προβολές και παρουσιάσεις των πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση 2022, μια διοργάνωση του SIFF με τη συμμετοχή του Tamer El Said (Cimatheque – Alternative Film Center, Κάιρο), του Ayman Nahle (UMAM Documentation & Research, Βηρυτός), της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (NAIAS, Σύρος) και του Jacob Moe (Δίκτυο Αρχιπέλαγος, Σύρος).

ΝΤΡΑΪΒ-ΙΝ ΣΤΗΝ ΝΤΕΛΑΓΚΡΑΤΣΙΑ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ

21:00
Ghastly Memories 1 [Φρικτές αναμνήσεις 1] Νίκος Θεοδοσίου, Γαλλία, 1968, 3′
Το 1968 συναντιούνται ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Τέος Ρόμβος – νέοι κινηματογραφιστές που θα συνδεθούν εφ’ όρου ζωής με μια βαθιά φιλία. Οι δυο τους θα μαζέψουν λίγα χρήματα για να αγοράσουν την πρώτη τους κάμερα, κι έτσι αλωνίζουν με ενθουσιασμό στους δρόμους του Παρισιού για να απαθανατίσουν εικόνες.

1…
Τέος Ρόμβος, Γαλλία, 1969, 6′
Μια ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε στο Παρίσι από τον Τέο Ρόμβο, με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) της Λευκής Μολφέση, του Φρανσουά Γκαρνιέ και του Τάκη Γιαννακόπουλου. Στιγμιότυπα μιας πολύβουης πόλης, θραύσματα νεανικού ρομαντισμού και στον ορίζοντα η παρουσία ενός μυστηριώδους άνδρα.
Παρουσία του καλλιτέχνη

Follow Them [Ακολουθήστε τες]
Εύη Καλογηροπούλου, Ελλάδα, 2020, 25′
Μια ταινία για τον Τέο Ρόμβο και τη Χαρά Πελεκάνου, καλλιτέχνες και ακτιβιστές της Σύρου, η οποία δανείζεται τον τίτλο της από μια φράση του ίδιου του Τέο – μια φράση που συμπυκνώνει την πεποίθησή του ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γυναικών αν θέλουμε να έχει ο κόσμος μια πραγματική ευκαιρία επιβίωσης. Η ταινία είναι μια ανάθεση της επιμελήτριας Νάντιας Αργυροπούλου για την έκθεση ΤΡΥΠΑ: Ιστορίες αγάπης, αναρχίας, φροντίδας και αναστάτωσης, διά στόματος Τέου Ρόμβου και Χαράς Πελεκάνου, η οποία διοργανώθηκε στο PLATO Ostrava της Τσεχίας.
Εισαγωγή από την Νάντια Αργυροπούλου

22:00
The Petrified Forest [Το απολιθωμένο δάσος] Archie Mayo, ΗΠΑ, 1936, 82′
Σε αυτή την κλασική αμερικανική ταινία μυστηρίου –η οποία καθιέρωσε τον ανεπανάληπτο Χάμφρι Μπόγκαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους–, μια σερβιτόρα που δουλεύει σε ένα απομονωμένο εστιατόριο της Αριζόνας ονειρεύεται μια άλλη, καλύτερη ζωή. Μια μέρα ένας πάμπτωχος διανοούμενος κάνει εκεί μια στάση και οι δυο τους δεν θα αργήσουν να μπουν σε μια ερωτική σχέση. Όταν όμως ένας διαβόητος δολοφόνος κράταει σε καθεστώς ομηρίας τους ενοίκους αυτού του μέρους που βρίσκεται καταμεσής μιας αχανούς ερήμου, οι θαμώνες και το προσωπικό αναγκάζονται να ανασκουμπωθούν και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν στη μέση του πουθενά.

ΜΕΡΑ #4
Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
Syros: Transtopia
Γιορτάζοντας τις δεκαετίες ακτιβισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας και οικολογικής εξέγερσης του Τέου Ρόμβου και της Χαράς Πελεκάνου, αυτή η συζήτηση ορίζει τη Σύρο ως σημείο αναφοράς και πύλη εισόδου μιας διεθνούς ροής ανθρώπων και ιδεών.
Συμμετέχουν οι Τέος Ρόμβος, Χαρά Πελεκάνου και Νάντια Αργυροπούλου.

21:00
Live performance: Πάνος Αλεξιάδης
Ο Πάνος Αλεξιάδης είναι ένας καλλιτέχνης του ήχου, ο οποίος δουλεύει κυρίως με ηλεκτρονικά στοιχεία και μαγνητοταινία. Η προσέγγισή του στον ήχο κινείται ανάμεσα στη σύνθεση και στον αυτοσχεδιασμό, δύο τάσεις που συγχωνεύονται σε μεγάλες δομημένες συνθέσεις και ακουστικές υφές, στις οποίες η αίσθηση της περιπλάνησης εξελίσσεται σε ένα εσωστρεφές, ημι-αφαιρετικό ηχητικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου γίνεται 10 χρονών!
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου: Διήμερο προβολών στο Ινστιτούτο Γκαίτε