Οι ομάδες ΠΡΟΣΧΗΜΑ, YELP danceco., LEMURIUS, ενώνουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν μια ενιαία παρουσίαση για τρεις βραδιές στο θέατρο Χώρα στις 26, 27 & 28 Μαΐου στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.
Η παράσταση ξεκινάει στο Σύνταγμα στις 7:30 μμ. όπου λεωφορείο θα παραλάβει τους θεατές για να τους μεταφέρει στο θέατρο Χώρα, ενώ ένας από τους χορογράφους με την ιδιότητα του “ξεναγού” θα σας καλωσορίσει και θα παρουσιάσει τα έργα που θα δείτε στη διαδρομή.
Κατά τη διάρκεια του διαλλείματος θα γίνεται στο φουαγιέ μικρή συζήτηση με το χορογράφο του έργου που προηγήθηκε – ενώ στο τέλος της βραδιάς στη διαδρομή από το θέατρο Χώρα στο Σύνταγμα ένας από τους χορογράφους θα σας συνοδεύσει και θα γίνει μια μικρή συζήτηση με ερωτήσεις πάνω στο έργο του. Μαζί με την κράτηση της θέσης σας στο θέατρο ,κάνετε και την κράτηση θέσης σας στο λεωφορείο. Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Στο διάλειμμα της παράστασης θα προσφέρονται δροσερά ποτά/ παγωτά.
Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
ΠΡOΣΧΗΜΑ: [πράξη] 21 – mneme
YELP danceco. : No end, then
LEMURIUS: Υπερπαραγωγή
χορογράφοι: Μαρία Κολιοπούλου, Μαριέλα Νέστορα, Κατερίνα Σκιαδά, Νίκος Δραγώνας.
Ομάδα Σύγχρονου Χορού ΠΡΟΣΧΗΜΑ
[πράξη] 21 – mneme
Χορογραφία Μαρία Κολιοπούλου
“το να πράττεις σημαίνει να αναλαμβάνεις μια πρωτοβουλία, να αρχίζεις, να θέτεις κάτι σε κίνηση”.
H. Arendt
Η νέα [πράξη] της ομάδας χορού ΠΡΟΣΧΗΜΑ σε χορογραφία της Μαρίας Κολιοπούλου προκαλεί τον θεατή να επαναφέρει στη μνήμη του εκείνη την κατάσταση του υποσυνείδητου όπου το μόνο καθήκον του είναι να κυνηγήσει τα όνειρά του, δίνοντας έτσι την υπόσχεση για ελπίδα.
Διερευνώντας την έννοια της μνήμης, η Μαρία Κολιοπούλου προτείνει ένα παλινδρομικό ταξίδι στη σωματική μνήμη. Βυθίζοντάς μας σε έναν κόσμο φανταστικής πραγματικότητας, τρεις γυναίκες (Νικολέτα Καρμίρη, Eυγενία Σιγαλού, Ιωάννα Τουμπακάρη) αποκαλύπτουν διαφορετικές πτυχές της μνήμης καθώς αφήνουν το σώμα τους να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες μέσα από τις δράσεις και τις ποιότητές του.
Στόχος της παράστασης είναι να παραπέμψει τον θεατή, μέσα από ήχους, εικόνες και σύμβολα στις δικές του θύμησες και μνήμες.
H παράσταση ανέβηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Δεκέμβριο 2011.
Συντελεστές:
Χορογραφία: Μαρία Κολιοπούλου
Μουσική: Γιάννης Ισιδώρου
Κουστούμια : Αντώνης Βολανάκης
Σκηνικά: Κωνστάντσια Σαραφιανού
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Κρητικίδη
Ερμηνεύουν: Νικολέτα Καρμίρη, Ευγενία Σιγαλού, Ιωάννα Τουμπακάρη
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα
Ομάδα Σύγχρονου Χορού YELP danceco.
‘no end, then’
Χορογραφία Μαριέλα Νέστορα
Η ομάδα χορού YELP danceco. παρουσιάζει το έργο ‘no end,then’
Η παράσταση παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο θέατρο Ροές όπως και στο Μουσείο Μπενάκη, στα πλαίσια της Athens Dance Week, στο Κινητήρας Στούντιο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ In progress ολοκληρώνοντας την μικρής διάρκειας residency στον Κινητήρα, στο xyz projects outlet, στο Βενιζέλειο Ωδείο, Χανιά Κρήτη, με τη συνεργασία της ομάδας Συν-κίνηση, στο Θέατρο Λιθογραφείον στη Πάτρα και στο θέατρο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
Η ομάδα χορού YELP danceco. παρουσιάζει το ‘no end, then’, ένα σόλο για την Κατερίνα Μπέλλα. Σε μια γραμμική θεώρηση του χρόνου, η ζωή του ανθρώπου είναι μια γραμμή με τη γέννηση στην αρχή και τον θάνατο του στο τέλος. Στη φύση, σε μια κυκλική θεώρηση του χρόνου το τέλος είναι δυσδιάκριτο, γιατί η γραμμή που διαγράφει ένα κύκλο πάει και συναντιέται με την αρχή. Στο χώμα που έπεσαν τα φύλλα και ένα σπουργίτι αποσυντίθεται, εκεί ήδη έχουν γεννηθεί βακτήρια, βρύα, λειχήνες και ακολουθούν οι πρώτες αποικίες μανιταριών. Το χώμα αυτό ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βρίθει από ζωή που μόλις φαίνεται με γυμνό μάτι. Τόπος: Στη φύση. Ένα βουνό και μια λίμνη. Το βουνό ίσως είναι ηφαίστειο. Χρόνος: Εκεί που κλείνει ο κύκλος του χρόνου. Ανάμεσα στη μονοκύτταρη αμοιβάδα και στο πολύπλοκο ανθρώπινο σώμα.. Χωρίς τέλος, χωρίς όρια, χωρίς παύση σε μια αέναη μεταμόρφωση. Sublime.
Συντελεστές:
Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική: ILIOS
Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Βίντεο: Λουΐζoς Ασλανίδης
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Ερμηνεύει: Κατερίνα Μπέλλα
Ομάδα Σύγχρονου Χορού LEMURIUS
‘YΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ’
Χορογραφία Νίκος Δραγώνας, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά, Δρόσος Σκώτης
Η «Υπερπαραγωγή» παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2011 και στο στούντιο Κινητήρας τον Δεκέμβριο 2010.
Η ομάδα Lemurius συνθέτει ένα έργο βασισμένο σε χορογραφικές ιδέες που πρόσφεραν γραπτά ενενήντα χορευτές και μη.
Οι ιδέες αυτές προέκυψαν από τις απαντήσεις των τελευταίων σε ένα ερωτηματολόγιο που τους καλούσε να προτείνουν μια αρχή, ένα τέλος και μία σκηνή, μιας υποθετικής παράστασης που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν.
Η δημιουργία αυτού του έργου πηγάζει από την ανάγκη να υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο χορογραφικό σχέδιο. Στόχος είναι να συνυπάρξουν επί σκηνής «θέσεις», προσωπικότητες, επιλογές, που μοιάζουν ασύμβατες, όμως τελικά είτε δρουν συμπληρωματικά είτε αποκτούν λόγο ύπαρξης ακριβώς μέσα από τη συγχώνευσή τους. Τα παραπάνω στοιχεία καταλήγουν να «είναι» το ίδιο το έργο. Αν και η συμμετοχή του καθενός είναι μικρή, παίζει σημαντικό ρόλο στο συνολικό αποτέλεσμα της δημιουργικής διαδικασίας. Οι τρεις χορογράφοι επιχειρούν να μεταφράσουν και να συνδέσουν με τέτοιο τρόπο το υλικό τους, ώστε να δημιουργήσουν μια δική τους λογική, βάσει της οποίας ο θεατής να αναγνώσει το έργο.
Με συνέπεια στο βασικό στόχο ίδρυσης της ομάδας, με τη λογική δηλαδή της στενής καλλιτεχνικής συνεργασίας, η ομάδα Lemurius προχωρά στη δημιουργία του τελευταίου της έργου, μια low budget «Υπερπαραγωγή».
Συντελεστές:
Χορογραφία/Ερμηνεία: Νίκος Δραγώνας, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά, Δρόσος Σκώτης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Aλέκος Γιάνναρος
Μουσικoί : Αναστάσης Γούλιαρης, Γιάννης Παπαναστασίου, Δημήτρης Τάσαινας
Διασκευή-Ενορχήστρωση: Δημήτρης Τάσαινας
Επιμέλεια κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη