Οι εγγραφές ξεκίνησαν για το σεμινάριο “12 Μαθήματα για την Ιστορία, Θεωρία και Κριτική Κινηματογράφου” που διεξάγεται από την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2014 στο Σχολείο του Σινεμά και έχει διάρκεια 3 ώρες την εβδομάδα.
Θα προβάλλονται, σχολιάζονται και αναλύονται αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικές ταινίες που ανήκουν στα κυριότερα κινηματογραφικά ρεύματα, σχολές και είδη (ρώσικη πρωτοπορία δεκαετίας του 20, εξπρεσιονισμός, σουρεαλισμός, ποιητικός ρεαλισμός, νεορεαλισμός, nouvelle vague, free cinema, cinema novo, dogma 95, ελληνικός κινηματογράφος, αμερικανικός, γαλλικός, αγγλικός, γερμανικός, ασιατικός, ιρανικός, ινδικός, λατινοαμερικάνικος, πολωνικός, ρώσικος, ούγγρικος, τσέχικος, δανέζικος κ.α. γουέστερν, φιλμ νουάρ-αστυνομική ταινία, μιούζικαλ, επιστημονικής φαντασίας, θρίλερ, κωμωδία, πολιτική ταινία, animation, ντοκιμαντέρ, ταινίες πειραματικού ή πρωτοποριακού κινηματογράφου κ.α.).
Επίσης αποσπάσματα από ταινίες μεγάλων δημιουργών του κινηματογράφου και επιλεγμένων σημαντικών θεματικών ενοτήτων που σχετίζονται με τη θεωρία και κριτική του κινηματογράφου. Θα παρουσιάζονται βιβλία και άρθρα σημαντικών θεωρητικών και κριτικών κινηματογράφου και μέσα από αυτά θα επιχειρηθεί η κατοχύρωση μιας μεθόδου ανάγνωσης του φιλμ που θα διευκολύνει όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στη συγγραφή κριτικών και θεωρητικών κειμένων.
Θα παρουσιαστούν συμπυκνωμένα και θα μελετηθούν οι θεματικές ενότητες: Από το Βιβλίο (Λογοτεχνικό και Θεατρικό) στην Κινηματογραφική Ταινία, Η Θέση της Γυναίκας στον Κινηματογράφο (ή Φεμινισμός και Κινηματογράφος), Πολιτική και Κινηματογράφος, Ψυχανάλυση και Κινηματογράφος, Φιλοσοφία και Κινηματογράφος, Κοινωνιολογία του Κινηματογράφου, Σημειολογία του Κινηματογράφου, Ομοφυλοφιλία και Κινηματογράφος, Ποδόσφαιρο-Αθλητισμός και Κινηματογράφος κ.α.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σε κάθε συνάντηση θα παραβρίσκονται καλεσμένοι από τον χώρο της θεωρίας και της κριτικής αλλά και δημιουργοί του κινηματογράφου. Με τη συνδρομή τους θα επιχειρείται μια κριτική προσέγγιση των ταινιών της εβδομάδας και του μηνός. Όσοι συμμετέχοντες ενδιαφέρονται θα καλεστούν να γράψουν για τις ταινίες της εβδομάδας με την καθοδήγηση και επίβλεψη του συντονιστή του σεμιναρίου (Γιάννης Καραμπίτσος).
Όσοι συμμετέχοντες το επιθυμούν με την καθοδήγηση και επίβλεψη του συντονιστή του σεμιναρίου θα παρουσιάζουν μια θεματική ενότητα σε κάθε μάθημα.
Έφτασε η στιγμή να δημιουργήσουμε τις δικές μας λίστες των 10 , 50, 100, 200,1000 κλπ καλύτερων ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου. Των καλύτερων ταινιών γουέστερν, επιστημονικής φαντασίας, πολιτικών κλπ. του ελληνικού κινηματογράφου. Δουλειά απαιτητική και διαρκείας αναγκαία όμως για να μην εκνευριζόμαστε κάθε φορά που σε μια δημοσιευθείσα λίστα επισημαίνουμε πολύ σημαντικές ελλείψεις ανάλογα και από το που προέρχεται αυτή η λίστα. Για να προσπαθήσουμε μια “αντικειμενική” όσο το δυνατόν καταγραφή των σημαντικότερων ταινιών στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Να διερευνήσουμε και να επιχειρήσουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για τα κριτήρια και τη μέθοδο που απαιτούνται για κάτι τέτοιο. Οι λίστες αυτές θα ανανεώνονται, τροποποιούνται, συμπληρώνονται κάθε χρόνο. Τα αποτελέσματα της δουλειάς των ομάδων που θα συσταθούν ειδικά για αυτό το σκοπό θα δημοσιεύονται στο Camera Stylo Online.
Φέτος το σεμινάριο θα ενισχυθεί με παράλληλες προβολές (σε ποιότητα εικόνας και ήχου την καλύτερη δυνατή BLURAY, DOLBY) και συζητήσεις σε συνεργαζόμενους χώρους, ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Μέσω της προβολής και μελέτης ταινιών όπως : Μπραζίλ, Μπλέηντ Ράνερ, 2001 Οδύσσεια του Διαστήματος, Μπάρι Λύντον, Σολάρις, Στάλκερ, Άλιεν, Ουγκέτσου Μονογκατάρι, Ο Πορτοφολάς, Ένας Καταδικασμένος σε Θάνατο Δραπέτευσε, Ο Αταίριαστος, Ο Άρχων του Τρόμου ή Το Άγγιγμα του Κακού, Ταξίδι στο Τόκυο, Αποχαιρετισμός, Το Χρώμα του Ροδιού, Ο Λόγος, Το Στοιχείο του Εγκλήματος, Η Θηλειά, Σιωπηλός Μάρτυρας και πολλές άλλες, θα επαναπροσεγγίσουμε την ιστορία, θεωρία και κριτική κινηματογράφου χρησιμοποιώντας ως άξονα την γοητεία, τη λατρεία και μαγεία της κινούμενης εικόνας.
Με χαρά μας ανακοινώνουμε ότι Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΧΤΕΙ ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ.
Θα γνωρίσουμε ονόματα σκηνοθετών και ταινιών που δεν έχουμε ακούσει ποτέ και κατ΄επέκταση αγνοούμε το έργο τους.
Τέλος φέτος θα πραγματοποιηθεί κάτι που από χρόνια προγραμματίζαμε: αφιέρωμα διαρκείας στον Βασίλη Ραφαηλίδη με έναρξη από αυτόν τον κύκλο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου. Στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθήσουμε κάτι φιλόδοξο. Να ενσωματώσουμε στο περιεχόμενο του σεμιναρίου την ύλη από τα ιστορικά “12 Μαθήματα για τον Κινηματογράφο” του μεγάλου δασκάλου της κριτικής Βασίλη Ραφαηλίδη.
Δωρεάν εισαγωγικό μάθημα-ανοιχτή παρουσίαση το Σάββατο 27.9.2014 στις 16.30 στο Σχολείο του Σινεμά. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο σεμινάριο, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο δουλειάς και τον τρόπο προσέγγισης της καλύτερης κατανόησης και απόλαυσης των ταινιών. [θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη παρουσίαση-ανοιχτό μάθημα). Στη συνάντηση αυτή θα οριστικοποιηθεί η μέρα και η ώρα διεξαγωγής του σεμιναρίου και όσοι ακόμα δεν έχουν κατοχυρώσει τη θέση τους δια της εγγραφής καλούνται να το κάνουν.
Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.