Ποίηση, κινηματογράφος, μουσική και spoken word συναντιούνται για να επικοινωνήσουν την έμπνευση, τα όνειρα, τις ιδέες και τις ελπίδες όλων μας. Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοποίησης φιλοξενεί σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Capétte και 24 άλλους Έλληνες ποιητές, μαζί με άλλους κορυφαίους διεθνείς performers της spoken word σκηνής όπως η Amanda Shea (ΗΠΑ), J. Chambers (Τζαμάικα) και Mad Kate, Sami Rhymes, Hannah Newton (ΑΓΓΛΙΑ), Umar Uzair (ΜΑΛΑΙΣΙΑ), Ishvar Krishnan (INΔΙΑ), [BADpoetry] feat. Çağla Meknuze (ΤΟΥΡΚΙΑ).
Παρασκευή 11/4
50 films από 24 χώρες
Σάββατο 12/4
33 LIVE Spoken Word από 11 χώρες
+ και τις δύο μέρες του φεστιβάλ, μετά τις 20.00 θα λειτουργεί παράλληλα Video Art Zone με 54 καλλιτεχνικές συμμετοχές από 27 χώρες
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Για πρώτη φορά φέτος, το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοποίησης θα απονείμει δύο σημαντικά βραβεία: το Βραβείο Κοινού, όπου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία από την ειδική επιλογή «Audience Award Films», και το Βραβείο Καλύτερου Έργου Βιντεοποίησης, που θα απονεμηθεί από την επιτροπή του φεστιβάλ. Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 22:30.
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών ίδρυσε το International Video Poetry Festival το 2011, φέρνοντας για πρώτη φορά το διεθνές κοινό σε επαφή με την τέχνη της Βιντεοποίησης. Το φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο αναγνωρισμένα φεστιβάλ βιντεοποίησης στον κόσμο. Εμπνευσμένο από την ψηφιακή πλατφόρμα Moving Poems (ΗΠΑ), το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό διεθνές πεδίο συνεργασίας καλλιτεχνών από την Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική.
Η Βιντεοποίηση είναι μια σύγχρονη μορφή τέχνης όπου το ποιητικό κείμενο συναντά την κινούμενη εικόνα, δημιουργώντας μια νέα οπτικοακουστική εμπειρία. Μπορεί να πάρει διάφορες πειραματικές μορφές όπως animation, κολάζ, film poetry, video dance, συνδυάζοντας λέξεις, εικόνες, ήχους και κίνηση σε ένα ενιαίο καλλιτεχνικό έργο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοποίησης διαρθρώνεται σε δύο ημέρες:
1η Ημέρα – Παρ. 11/4/2025 – ώρα 18.00
VIDEO POETRY SHOW- 50 films από 24 χώρες
Την Παρασκευή 11 Απριλίου, από τις 18:00 έως τις 23:00, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια επιμελημένη επιλογή από διεθνή βίντεο-ποιήματα, οργανωμένα σε θεματικές ενότητες:
- Memories Across Borders (18:00-18:50): Isabelle Pandora Byrne (UK), Susann Carmen Jagodzińska (France), Xinyi Wang & Bhumika Billa (UK/India), Anya Ryzhkova (Germany), Mustafa Allawi (Australia), Athina Georgia Koumela (Greece), Nikolaj Schou (Denmark), Bonne Steinz (Netherlands), Yahssir M (Singapore)
- Voices of Strength & Survival (18:50-19:50): Zima & Proxie (Greece), Joseph Coëffic (Belgium), Hasan Pastaci (Belgium), Bobe Wu (USA), Helene Matte (Canada), Abrielle Marsden (USA), Peter Whittenberger (USA)
- Cultural Dialogues (19:50-20:15): Kapou Opa (Greece), Lucia Schmidt (Germany), Jaliya The Bird & Anelissa Nkanyuza (Angola), Romina Küper, Konstantin Münzel & Leon Golz (Germany)
- Audience Award Films (20:15-21:15): Ειδική επιλογή όπου το κοινό μπορεί να ψηφίσει την αγαπημένη του ταινία, με συμμετοχές από: Madara Gruntmane (Latvia), Greg Roensch (USA), Mark Wilkinson (USA), Max Ferguson (Belgium/Hong Kong), Giovanni Scarpa (Italy), Damian Mihaylov (Bulgaria), Judy Lieff (USA), Róbert Bordás (Hungary), Faye Elena Goehner (Spain), Kamau & N’jeri Agyeman (USA)
- Resistance & Social Consciousness (21:15-21:45): Έργα κοινωνικού προβληματισμού και αντίστασης. Ki Yuk Lam (China/Hong Kong), Abdullah Harun ILHAN (Turkey), Evrah Rose (Wales), Heiko Reimer (Germany), Sandra Rengifo (Colombia), Talal Al Zubair (Sudan), Sana Sigola (UK)
- Gender Perspectives & Feminist Poetics (21:45-22:15): Φεμινιστικές οπτικές από διάφορους καλλιτέχνες. Hadi Moussally (Spain), Arda Gül (Turkey), Iman Omar (UK), Han Newton (UK), Josua Graf (Germany)
- Life, Loss & Transformation (22:15-22:30): Έργα που εξερευνούν τις έννοιες της ζωής, της απώλειας και της μεταμόρφωσης. Youssuf AlKassry (Egypt/Germany), SUKI (France), Maya Workowski (USA), Kamyar Mohsenin & Mohamed Abdullahi (USA), Katerina Anastasiou (Greece), Ishvar Krishnan (India)
2η ημέρα – Σαβ. 12/4/2025 – ώρα 17.30
LIVE Concerts / Spoken Word / Ποίηση
33 Performances από 11 χώρες
Το Σάββατο 12 Απριλίου, από τις 17:30, η σκηνή του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ θα φιλοξενήσει ζωντανές εμφανίσεις spoken word, poetry slam, αναγνώσεις ποίησης, συναυλίες και performances.
Θα εμφανιστούν διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Umar Uzair από τη Μαλαισία, ο Ishvar Krishnan από την Ινδία, ο Adama Diop από τη Σενεγάλη, η Hannah Newton και ο Sami Rhymes από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Mad Kate από τις ΗΠΑ/Γερμανία, η Amanda Shea από τις ΗΠΑ, ο J.Chambers από την Τζαμάικα/Ηνωμένο Βασίλειο, και τους [BADpoetry] με την Çağla Meknuze από την Τουρκία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλίες και performances από σημαντικούς Έλληνες ποιητές και μουσικούς όπως τον capétte, τη Σοφία Μπάρκα, τη Μάρω Γαλάνη, τον Ορέστη Μπατάκη, τον Θωμά Τσλαπάτη, τη Βάσω Χριστοδούλου, το Mochi, το Prokne, τη Γεωργία Διάκου, τη Μαρουσώ Αθανασίου, τον Ze Mitsos, τον Γιάννη Ραουζαίο, τη Σίσσυ Δουτσίου, το Giasemaki, τον Tasos Sagris & Whodoes, τη Fâné, την A.Epitheti, τον Μάκη Μούλο, την Black Bee, τον Oyte kan, την Πόππη Δέλτα, την Iωάννα Λουτσία, τον Κάπου Ώπα και τον Larry Cool.
VIDEO ART ZONE
Και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, μετά τις 20:00, θα λειτουργεί παράλληλα το Video Art Zone, με θεματικές ενότητες όπως:
- Inner Journeys & Mindfulness / Nature & Environmental Reflections: Έργα που εξερευνούν εσωτερικά ταξίδια και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς.
- Feminist & Social Perspectives / Identity & Human Connection: Έργα με φεμινιστικές και κοινωνικές οπτικές, καθώς και έργα που εξετάζουν την ταυτότητα και την ανθρώπινη σύνδεση.
- Mythology & Surrealism / Digital Age & Technology: Έργα εμπνευσμένα από τη μυθολογία και τον σουρεαλισμό, καθώς και έργα που αναλύουν την ψηφιακή εποχή και την τεχνολογία.
- Experimental & Political: Πειραματικά και πολιτικά έργα βίντεο-τέχνης.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SPOKEN WORD ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η σκηνή του spoken word στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1990, με το Κενό Δίκτυο να πρωτοπορεί οργανώνοντας μέχρι σήμερα τα multi media δρώμενα ποίησης «Περιβάλλοντα Λέξεων», συνδυάζοντας ζωντανούς αυτοσχεδιασμούς ανάμεσα σε ποιητές, djs και visual artists.
Μέσα στα χρόνια, η σκηνή εμπλουτίστηκε περαιτέρω από πρωτοβουλίες όπως οι συναθροίσεις «Ταράτσα Ποίηση» (2022-2024), η εισαγωγή του «Poetry Slam» στην Αθήνα στις αρχές του 2018, και άλλες συλλογικές προσπάθειες, δημιουργώντας μια ζωντανή underground κοινότητα που συνεχίζει να εξελίσσεται.
Σήμερα, αυτό το δυναμικό τοπίο αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για το 12o International Video Poetry Festival, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών σε συνεργασία με το Κενό Δίκτυο.