13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – live streaming project

Το πρωτοποριακό εγχείρημα «Tο ντοκιμαντέρ της ταυτόχρονης …
μετάδοσης – live streaming project» συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία για δεύτ

Το  πρωτοποριακό εγχείρημα «Tο ντοκιμαντέρ της ταυτόχρονης

μετάδοσης  – live streaming project» συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη βραδιά, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την προβολή της ταινίας Καναρίνι μου γλυκό του Ρόι Σερ, στην κατάμεστη αίθουσα Ολύμπιον.

Η ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., μια παγκόσμια καινοτομία χάρη στην οποία για πρώτη φορά ένα διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε άλλα γεωγραφικά σημεία χάρη στις νέες τεχνολογίες.

Έτσι, το 13ο ΦΝΘ «ταξιδεύει» σε τρεις πόλεις της Ελλάδας (Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Πάτρα) και στη Λευκωσία της Κύπρου, μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET και με τη συνεργασία του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Ρεθύμνου, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Frederick University, αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα με τους θεατές που βρίσκονται στην αίθουσα.

Καλωσορίζοντας στην προβολή το κοινό της Θεσσαλονίκης και των άλλων τεσσάρων πόλεων, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Εϊπίδης δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για την καινοτομία που εισάγεται στην φετινή διοργάνωση. «Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή την καινοτομία, η οποία πρόκειται να αλλάξει το ύφος και το πρόσωπο του Φεστιβάλ.

Καλωσορίζουμε τους φίλους μας στη Λευκωσία, την Πάτρα, το Ρέθυμνο και την Κέρκυρα. Η σημερινή επικοινωνία, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή του Εργαστηρίου Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του Α.Π.Θ. και γι’ αυτό και ευχαριστώ τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Γιώργο Παπανικολάου, καθώς και τους υπευθύνους των σχολών που συνεργάστηκαν μαζί μας», τόνισε ο κ. Εϊπίδης.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ρόι Σέρ, ο ισραηλινός σκηνοθέτης της ταινίας Καναρίνι μου γλυκό, ο οποίος, με την σειρά του, καλωσόρισε τους θεατές.

Ο δημιουργός θέλησε να αφιερώσει την συγκεκριμένη προβολή στον αείμνηστο Μανώλη Ρασούλη. «Όταν αρχίσει η ταινία, θα δείτε καθισμένο στις σκάλες ένα άνδρα με καπέλο. Θέλω να αφιερώσω αυτό το φιλμ σε αυτόν. Είναι ο Μανώλης Ρασούλης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, εισπράττοντας το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της θρυλικής ρεμπέτισσας Ρόζας Εσκενάζυ, και έπειτα οι θεατές από τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες τέσσερις πόλεις είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους στον σκηνοθέτη. Απαντώντας στο κοινό της αίθουσας για το τι ήταν αυτό που τον ώθησε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή της σπουδαίας ερμηνεύτριας, ο Ρόι Σερ υπογράμμισε: «Πριν από μερικά χρόνια έμαθα το ρεμπέτικο και τον Ξαρχάκο. Αργότερα, πήγαινα όλο και πιο πίσω μουσικά και χρονολογικά, και κάπου εκεί γνώρισα και τη Ρόζα Εσκενάζυ. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το εβραϊκό της όνομα και στη συνέχεια η ιδιαίτερη -για τα «δυτικά αυτιά»- μουσική της. Έτσι αγάπησα τα τραγούδια της και έκανα αυτή την ταινία».

Τρεις ερωτήσεις τέθηκαν και από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ρεθύμνου, μεταξύ των οποίων και το γιατί ο σκηνοθέτης δεν συμπεριέλαβε στιγμές της προσωπικής ζωής της Ρόζας Εσκενάζυ στην ταινία. «Έχουμε πάνω από 160 ώρες υλικό. Μακάρι να είχατε την υπομονή να καθίσετε και να το δούμε… για μια ολόκληρη εβδομάδα. Από αυτό το πλούσιο υλικό, ο σκηνοθέτης και ο μοντέρ επιλέγουν τι θα αξιοποιήσουν», ανέφερε ο δημιουργός.

Να σημειωθεί ότι στην προβολή έδωσαν το παρών και δύο από τους τρεις μουσικούς που πρωταγωνιστούν στην ταινία ακολουθώντας τα μουσικά βήματα της Ρόζας Εσκενάζι, και πιο συγκεκριμένα, η ελληνοκύπρια τραγουδίστρια-συνθέτρια Μάρθα Λιούις και η τουρκάλα τραγουδίστρια και μουσικός Μεχτάπ Ντεμίρ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ