Το έργο τελεί υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της ενίσχυσης δράσεων για την ανάδειξη και διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
14o Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
Το 14ο Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, τον Κινηματογράφο Άστορ, την Ταινιοθήκη, παρέχοντας μέρος του προγράμματός του και διαδικτυακά. Προβολές, παράλληλες δράσεις, καθολικά προσβάσιμες ταινίες και δυο μεγάλα αφιερώματα απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα.
Το πρώτο αφιέρωμα αφορά στην σπουδαία προσπάθεια ανάδειξης και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο “20 χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο”, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και το δεύτερο στο περιβάλλον. Εμβληματικές ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί, κινηματογραφικοί πειραματισμοί στην εθνογραφία, αυτά και πολλά περισσότερα πάντα με επίκεντρο τους πολιτισμούς του κόσμου και την ανθρώπινη κατάσταση.
Καθολικά προσβάσιμη προβολή:
Αναγνωρίζοντας συστηματικά την αδιαμφισβήτητη αξία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, το Ethnofest, στην 14η διοργάνωσή του επέλεξε δύο εμβληματικές ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου για να προβληθούν με Ακουστική Περιγραφή και Υποτιτλισμό SDH για άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία αντίστοιχα. Στόχος είναι η διεύρυνση του κοινού με την καθιέρωση προβολών χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμων κι από ΑμεΑ.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δυο σπουδαία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: τον «Χορό των Τράγων» (1971) του Παντελή Βούλγαρη και την «Γιορτή στη Δραπετσώνα» (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Η προβολή αυτή θα είναι καθολικά προσβάσιμη.
- Ο Χορός των Τράγων (1971), σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, Ελλάδα, διάρκεια: 22′
Το καρναβάλι είναι τρελό σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά πουθενά δεν είναι πιο αχαλίνωτο και αυθεντικό όπως στη Σκύρο. Όλα τα στοιχεία – οι μορφές που είναι μισές άνθρωπος μισές ζώο, οι αλλόκοτες μάσκες, οι παντομίμες, οι παρωδίες και τα αισχρόλογα – ταυτίζουν το Καρναβάλι της Σκύρου με τα αρχαία Διονύσια. Ένα ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη και την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, στην πλατεία και τους δρόμους της Σκύρου, όπου εμφανίζεται ένα παράξενο θέαμα: ένα τελετουργικό για την αναζωογόνηση της φύσης που επιβιώνει από τις προϊστορικές τελετές, γνωστό ως ο χορός των τράγων.
Πρώτο βραβείο στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Tαινιών Mικρού Mήκους του περιοδικού “Σύγχρονος Kινηματογράφος”.
- Γιορτή στη Δραπετσώνα (1977), σε σκηνοθεσία Τάκη Παπαγιαννίδη, Ελλάδα, διάρκεια: 30′
Στο φιλμ αποτυπώνεται μια λαϊκή γιορτή στη Δραπετσώνα, γεγονός που λειτουργεί ως αφορμή για μια αναδρομή στην ιστορία της από το 1922 όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες, μέχρι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη μεγαλούπολη.
Η ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ’77.
Διαβάστε επίσης:
14ο Ethnofest: Το Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι εδώ!