Η 14η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ θα διεξαχθεί από τις 14 ως τις 24 Ιουνίου στην Αθήνα και από τις 17 και 18 Ιουνίου στη Λευκάδα. Η τελετή έναρξης θα λάβει χώρα στις 14 Ιουνίου 2022 στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην πόλη της Αθήνας: στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στο Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico και στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Public και Polyglot.
Όπως κάθε χρόνο, προσκαλούνται συγγραφείς από τον ιβηροαμερικανικό κόσμο (Λατινική Αμερική, Ισπανία και Πορτογαλία) προκειμένου να συμμετάσχουν και να συνδιαλλαγούν με τους ομολόγους τους από την Ελλάδα στις διάφορες προγραμματισμένες δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, στην παρούσα έκδοση, το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα: συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, επιμορφωτικές διαλέξεις, αφιερώματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κλπ, των οποίων η θεματική θα στρέφεται γύρω από τη θάλασσα ως κοινό σημείο αναφοράς στις ιβηροαμερικανικές κουλτούρες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Φεστιβάλ ΛΕΑ φιλοξενεί όχι μόνο καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και τους προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ελληνικό και ιβηροαμερικανικό έδαφος και να έρθουν σε επαφή με το νέο τους κοινό.
Προσκεκλημένες και προσκεκλημένοι στην 14η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ:
Ανδρέας Αποστολίδης (Ελλάδα)
Λέιρε Μπιλμπάο (Ισπανία)
Αντώνης Φωστιέρης (Ελλάδα)
Νατιβιδάδ Γκάλβεθ (Ισπανία)
Νταβίντ Ερνάντεθ ντε λα Φουέντε (Ισπανία)
Φιλίπα Λεάλ (Πορτογαλία)
Πέτρος Μάρκαρης (Ελλάδα)
Γκιγέρμο Μαρτίνες (Αργεντινή)
Άνα Μερίνο (Ισπανία)
Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα)
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Ισπανία-Περού)
Μπεατρίς Σααβέδρα (Μεξικό)
Χοσέ Κάρλος Σομόθα (Iσπανία)
Λίνα Στεφάνου (Ελλάδα)
Ιρένε Βαγέχο (Ισπανία)
Μαφάλδα Βέιγα (Πορτογαλία)
Μανουέλ Βίλας (Ισπανία)
Χόρχε Βόλπι (Μεξικό)
Οι χώροι που θα διεξαχθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τους κανόνες του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας σχετικά με τον COVID-19. Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά όλες τις δραστηριότητες απευθείας ή σε μαγνητοσκόπηση. Η είσοδος στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.
Στις 30 Σεπτεμβρίου θα απονεμηθεί το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Φεστιβάλ ΛΕΑ στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, στα πορτογαλικά ή στα καταλανικά.
Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μία από τις πιο ξεχωριστές λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και, από το 2012, πραγματοποιείται επίσης στα νησιά της Λευκάδας και της Κρήτης. Επιπλέον είναι το μόνο πολιτιστικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico, με τη συμμετοχή των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα.
Στις πάνω από 50 δραστηριότητες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 13ου Φεστιβάλ ΛΕΑ συμμετείχαν πάνω από 40 προσκεκλημένοι από 12 διαφορετικές χώρες, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 15.000 θεάσεις από περισσότερους από 20.000 χρήστες σε Ελλάδα, Ιβηρική Χερσόνησο και Λατινική Αμερική.