15+1 Carrés D’Art: Έκθεση, performances και συναυλίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Μετά την πρώτη διαδικτυακή φάση της δράσης «15+1 Καρέ Τέχνης», το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζει την έκθεση «15+1 Καρέ Τέχνης» που θα συνοδεύεται από περφόρμανς, συναυλίες και προβολές στους χώρους του «Maison de France».

Μετά την πρώτη διαδικτυακή φάση της δράσης «15+1 Καρέ Τέχνης», με την οποία το Γαλλικό Ινστιτούτο θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη του σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς της πόλης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη δεύτερη φάση: την έκθεση «15+1 Καρέ Τέχνης» που θα συνοδεύεται από περφόρμανς, συναυλίες και προβολές στους χώρους του «Maison de France».

“15+1 Carrés D’Art”
Δεύτερη φάση: η έκθεση και οι καλλιτεχνικές δράσεις

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 24plus1 που αποτελείται από δύο δημιουργούς του κινηματογραφικού χώρου, την Βάγια Δανιηλίδου και τον Κωνσταντίνο Τοπάλη, και με την υποστήριξη του συλλόγου Nouvelle Amicale, σας προσκάλεσαν να ανακαλύψετε καθημερινά και διαδικτυακά έναν καλλιτέχνη, μέσω του έργου του, του κειμένου που το συνοδεύει και το βιογραφικό του σημείωμα από 25 Μαίου έως τις 9 Ιουνίου 2020.

Η δεύτερη φάση της δράσης αποτελείται από την έκθεση έργων τέχνης των εικαστικών που συμμετείχαν στη διαδικτυακή δράση, αλλά και άλλων νέων καλλιτεχνών, τη διοργάνωση συναυλιών και προβολών των μουσικών, βίντεο artists και κινηματογραφιστών που συμμετείχαν επίσης στην πρώτη φάση.

Δείτε λεπτομέρειες της πρώτης φάσης εδώ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 1η Ιουλίου και ώρα 20.30, και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2020.

Παρακάτω η λίστα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, κατ’ αλφαβητική σειρά:

Σωτήριος Αντωνιάδης – Εικαστικός
Ιωάννα Ασσάνη – Εικαστικός
Ζαχαρίας Αυγερινός – Φωτογράφος
Βάγια Δανιηλίδου – Κωνσταντίνος Τοπάλης – Σεναριογράφος/σκηνοθέτης
Théo Flores – Μουσικός/Κομίστας
Μάρω Καραγκουνάκη – Εικαστικός
Philippe Laferrière – Εικαστικός
Richard Lusakumunu – Εικαστικός
Florian Mikuta – Μουσικός και συνθέτης
Φώτιος Μπάλας – Εικαστικός
Χρύσα Μπαρζόκα – Εικαστικός
Μαρία Παπατζέλου – Εικαστικός/συγγραφέας
Γιώργος Πολίτης – Εικαστικός
Πάνος Ράπτης – Σκηνοθέτης/Μοντέρ
Ανδρέας Σμαγάδης – Συνθέτης
Μάριος Teriade Ελευθεριάδης – Εικαστικός
Πολύκαρπος Φιλιππίδης – vidéo art
Philippe Ray – Γενικός Πρόξενος, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Την ημέρα των εγκαινίων θα τελεστεί δρώμενο της εικαστικού Ιωάννας Ασσάνη με τίτλο «Ασκήσεις επικοινωνίας: Οπτικοί Διάλογοι Ι – Σε θέση Ισορροπίας».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει υφασμάτινες μάσκες, δημιουργίες του εικαστικού Μάριου Teriade Ελευθεριάδη που συμμετείχε στη διαδικτυακή δράση με μια πρωτότυπη πρόταση με τίτλο «Ας πέσουν οι μάσκες! Όχι ακόμα». Πρόκειται για την δωρεάν διανομή μασκών σε διάφορα σχέδια και χρώματα που κατασκεύασε ο ίδιος με τη προσωπική του συλλογή υπέροχων υφασμάτων και διέθεσε στα τέσσερα Γαλλικά Ινστιτούτα της χώρας. Δείτε το βίντεο και λεπτομέρειες της δράσης εδώ.

Οι υπόλοιπες δράσεις (συναυλίες και προβολές) θα ανακοινωθούν σύντομα!

Λίγα λόγια από τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κο Philippe Ray…

«Στις 28 Φεβρουαρίου βρισκόμουν στο Παρίσι με μια ομάδα που ονομάζεται Επίμονη Τέχνη και αποτελείται από είκοσι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα τους σε μια γκαλερί κοντά στο Λούβρο, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την καλλιτεχνική ζωντάνια της Θεσσαλονίκης, παρά τις δυσκολίες. Η επιδημία του κορωνοϊού είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτά που θα συνέβαιναν τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

Σήμερα, μετά από δύο μήνες εγκλεισμού, το επάγγελμα του καλλιτέχνη και του δημιουργού είναι, για άλλη μια φορά, ανάμεσα στα κύρια θύματα αυτού του εγκλεισμού. Τα θέατρα, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες συναυλιών και θεαμάτων παραμένουν κλειστές για το κοινό, αλλά οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν και ανυπομονούν να συναντήσουν το κοινό τους.

Αυτό το πνεύμα επιμονής της τέχνης και αντίστασης των καλλιτεχνών, θέλουμε να χαιρετίσουμε μέσω αυτής της δράσης, με τη βοήθεια ορισμένων από τους φίλους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, σκηνοθέτες, εικαστικοί, συγγραφείς, μουσικοί, σχεδιαστές, φωτογράφοι οι οποίοι θα εκφραστούν “online” και εικονικά τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, αυτή η δράση δεν θα είχε νόημα παρά μόνο αν την ακολουθούσαν πραγματικές συναντήσεις με τον καθένα από τους καλλιτέχνες αυτούς. Επειδή οφείλουμε να τους εκφράσουμε την υποστήριξή μας και την ευγνωμοσύνη μας, οι πολιτιστικές αυτές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση πριν το καλοκαίρι, στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης».

Δύο λόγια από την 24plus1 …

Δεκαπέντε καλλιτέχνες και μία προσωπικότητα από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, συγκεντρώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις –online προς το παρόν- συντονίζονται, αλληλεπιδρούν, χρωματίζουν και χτίζουν το «15+1 Carrés D’art»: ένα φιλόδοξο project από την 24plus1 και το I.F.T. που ευελπιστούμε να διοργανώνεται ετησίως, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση και την προβολή των καλλιτεχνών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Σκεφτήκαμε ότι το ιδιόμορφο αυτό παζλ, που συνδυάζει τα μέσα της τεχνολογίας με πολλές τέχνες μαζί, μπορεί να αναδείξει ή και να φέρει στην επιφάνεια τα όσα, μικρά ή μεγάλα μπορούν να επιτευχθούν με το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και την «επιμονή» της τέχνης. Μια πρώτη ιδέα αλληλεγγύης και ομαδικότητας πήραμε τον περασμένο Νοέμβρη στο «Emilia Art Event» για την ενίσχυση της ταινίας μας «Miracle Garden» και σας ευχαριστούμε όλους για άλλη μια φορά. Αυτή η δράση για εμάς είναι «τρόπον τινά» μια συνέχεια…

Ευχόμαστε να το απολαύσουμε και να εμπνευστούμε όλοι μαζί από αυτό. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε. Και εμείς και όλοι όσοι, ανεξαιρέτως, μπορούμε και οφείλουμε να τις δούμε πιο σφαιρικά, να το πούμε έτσι; ας το πούμε έτσι…σφαιρικά. Φυσικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια είτε ως θεατές, είτε δημιουργοί, είτε σχολιαστές, είτε «ποσταριστές» …

Ο Gianni Rodari αναφέρει:

“Το μυαλό είναι ενιαίο. Η δημιουργικότητα πρέπει να καλλιεργείται “tout se tient” προς όλες τις κατευθύνσεις λένε οι Γάλλοι. Τα παραμύθια χρησιμεύουν στα μαθηματικά, όπως και τα μαθηματικά χρησιμεύουν στα παραμύθια. Χρησιμεύουν στην ποίηση, στη μουσική, στην πολιτικοποίηση, την ουτοπία, στο σωστό άνθρωπο και όχι μόνο στο φαντασιοκόπο. Χρησιμεύουν ακριβώς επειδή, φαινομενικά, δε χρησιμεύουν σε τίποτα: όπως η μουσική, η ποίηση, το θέατρο, ο κινηματογράφος ή τα σπορ -εφόσον δε γίνουν μόνο εμπορική επιχείρηση-. Χρησιμεύουν όμως στον ολοκληρωμένο άνθρωπο… Αν μια κοινωνία έχει ανάγκη από μισούς ανθρώπους σημαίνει ότι είναι άσχημα φτιαγμένη και πρέπει να την αλλάξουμε. Χρειάζονται άνθρωποι δημιουργικοί, που να ξέρουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους”.

Διοργάνωση:
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ