Το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζει το φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο κλείνει 15 χρόνια ζωής, από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου 2014 στην Αθήνα και από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια κεθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 14 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναικό κοινό, κατοχύρωσε τη θέση του δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας) κι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με τη διοργάνωση της 15ης έκδοσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιθυμεί να δώσει μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της υποστήριξης της Ελλάδος, μέσα από τη στενή συνεργασία του με τους Έλληνες δημιουργούς έργων και ιδεών:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
• Συμπράττει και πάλι με τους σταθερούς συνεργάτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας,
• Καλωσορίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δίνοντάς του λευκή κάρτα στο προγραμμά του για 5 ταινίες,
• Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο This is Amateur, και
• Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στον Παναγιώτη Χριστόπουλο που τιμήθηκε το 2007 με Κρατικό Βραβείο καθώς και Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για το Η έκταση που αναλογεί. Το 2013 το πρόζεκτ του για ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο This year’s spring επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ Καννών για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης Cinéfondation-Résidence
Ανάδοχος του Φεστιβάλ η Nathalie Baye
Η Νathalie Baye αρχίζει χορό στα 14 στο Μονακό και στη συνέχεια στα ρώσικα μπαλέτα στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, αποφασίζει να γίνει ηθοποιός. Η καριέρα της στη μεγάλη οθόνη ξεκινάει το 1972 με τον ρόλο της στο Faustine et le bel été της Nina Companeez. Η ερμηνεία της στο La Nuit Américaine το 1973 σηματοδοτεί την αρχή μιας στενής συνεργασίας της με τον Truffaut. Mε τις ταινίες La balance του Bob Swaim και Le petit lieutenant του Xavier Beauvois κερδίζει δυο φορές το César καλύτερης ηθοποιού. Το 2003 παίζει μαζί με τον Leonardo DiCaprio και τον Tom Hanks στο Arrête-moi si tu peux του Steven Spielberg.
Στη διάρκεια της καριέρας της η Νathalie Baye έχει κερδίσει 7 βραβεία. Με τις ερμηνευτικές της ικανότητες κέρδισε μεγάλους δημιουργούς της 7ης τέχνης όπως τους Truffaut, Godard Resnais. Η ευρεία γκάμα των ρόλων της τόσο σε καλλιτεχνικές, όσο και σε εμπορικές ταινίες, την καθιέρωσαν ως μια από τις πλέον αναγνωρισμένες γαλλίδες ηθοποιούς.
Τα βραβεία
Θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:
– To Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
– Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον ‘Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας, με σκοπό την προώθησή της, όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
Τα βραβεία είναι δημιουργίες του οίκου ZOLOTAS.
Η κριτική επιτροπή
Πρόεδρος o Γιώργος Χωραφάς
– Φένια Κοσοβίτσα, παραγωγός
– Όλγα Κουκλάκη , μουσικός
– Antoine Danis, σκηνοθέτης
– Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου
Το τρέιλερ του Φεστιβάλ
Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου αναθέτει σε έναν έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, και τη Σοφία Εξάρχου το 2013, σειρά έχει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος με τον οποίο έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε φέτος.
Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1980. Σπούδασε Κινηματογράφο και ΜΜΕ στο Λονδίνο, με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Ιστορία του Κινηματογράφου. Την περίοδο 2000 έως 2005 συνεργάστηκε ως video artist με σημαντικούς βρετανικούς οργανισμούς (Tate Modern, Royal Shakespeare Company κ.α.) Το 2007, η μικρού μήκους ταινία του με τίτλο Η έκταση που αναλογεί τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο καθώς και το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το 2013, το project του για ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο This year’s spring επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ Καννών για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης Cinéfondation-Résidence.
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το Μάρτιο του 1999 και είναι το πρώτο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και η επιλογή της καλύτερης ταινίας επαφίεται στο κοινό του.
Στην 16η έκδοσή του, παίρνει λευκή κάρτα από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, επιλέγει και παρουσιάζει 5 ταινίες από το φετινό του πρόγραμμα.
Οι Νύχτες Πρεμιέρας στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζουν το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά», ένα πρωτότυπο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής της τέχνης του κινηματογράφου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά» συνδυάζει τη διαπαιδαγώγηση με την ψυχαγωγία και στοχεύει στην περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών και των καθηγητών τους με την πιο δημοφιλή σύγχρονη μορφή τέχνης. Μέσω μιας συνοπτικής εικόνας της ιστορίας του γαλλικού κινηματογράφου και σε συνδυασμό με γνώσεις σχολικών μαθημάτων όπως η Ιστορία, οι Θετικές επιστήμες, Ξένη Γλώσσα και η Γεωγραφία, δημιουργεί ένα κινηματογραφικό παιχνίδι μάθησης.
Στο πλαίσιο του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 26 Μαρτίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία του Γαλλικού σινεμά και πολιτισμού.
Δύο εκπαιδευμένοι ηθοποιοί παρουσιάζουν μια διαδραστική παράσταση, που αποτελείται από μικρά αποσπάσματα γνωστών, ή και άγνωστων ταινιών, ενώ παράλληλα με την προβολή οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν, να συζητήσουν και τέλος να ανακαλύψουν μέσα από αυτή την πρωτότυπη διαδικασία -η οποία διαρκεί όσο μια διδακτική ώρα- τα μυστικά που κρύβουν οι κινηματογραφικές εικόνες.
Tο Flix.gr στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Η εισαγωγή στην φετινή νέα ενότητα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου «Η νέα ταξιαρχία του γαλλικού σινεμά» θα γίνει με μια στρογγυλή τράπεζα που θα συντονίσει η ομάδα του flix.gr με προσκεκλημένο τον Emmanuel CHAUMET, παραγωγό των Les Coquillettes, La fille du 14 juillet και La bataille de Solférino και παρουσία ενός νέου Έλληνα παραγωγού, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί αργότερα.
Cine-Concert
Oι μικρού μήκους θησαυροί του γαλλικού κινηματογράφου, ζωντανεύουν στην οθόνη πλαισιωμένοι από τη μουσική του συγκροτήματος Baby Guru, λίγο πριν τη κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ.
H ταινία έναρξης
YSL (Υves Saint Laurent) του Jalil Lespert, με τους Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Laura Smet, Marie de Villepin (2014, 100΄). Διανομή στην Ελλάδα: Feelgood Entertainment
Παρουσία του σκηνοθέτη
* Επίσημο άνοιγμα στο τμήμα «Panorama Special » στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2014.
* 14 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στο γαλλικό box office.
Παρίσι, 1957. Μόλις στα 21 του χρόνια, ο Yves Saint Laurent καλείται να αναλάβει τα ηνία του οίκου υψηλής ραπτικής του Christian Dior, ύστερα από το θάνατο του τελευταίου. Μετά την πρώτη του θριαμβευτική επίδειξη, γνωρίζει τον Pierre Bergé, μια συνάντηση που θα αναστατώσει τη ζωή του. Εραστές και συνεργάτες, οι δύο άντρες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν τον οίκο Yves Saint Laurent. Παρά τις εμμονές και τα δαιμόνια του, ο Yves Saint Laurent ετοιμάζεται να φέρει την επανάσταση στο χώρο της μόδας.
H ταινία λήξης
Ένας Πύργος στην Ιταλία (Un Château en Italie), της Valeria Bruni-Tedeschi, με τους Valeria Bruni Tedeschi, Louis Garrel, Filippo Timi, Marisa Borini, Xavier Beauvois. (2013, 104΄), Διανομή στην Ελλάδα: Feelgood Entertainment
Παρουσία της σκηνοθέτιδος
Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2013
Η Λουίζ γνωρίζει τον Ναθάν, την ενσάρκωση των ονείρων της. Όμως με τον φιλάσθενο αδερφό της και τη μητέρα τους, η μοίρα αυτής της εύπορης οικογένειας βιομηχάνων από την Ιταλία είναι η κατάρρευση. Μια εποχή που τελειώνει και μια αγάπη που ξεκινά.
Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση
Οι προσκεκλημένοι
Nathalie BAYE, Ανάδοχος του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Jalil LESPERT, σκηνοθέτης της ταινίας YSL/ Yves-Saint Laurent
Valeria BRUNI-TEDESCHI, σκηνοθέτις της ταινίας Ένας Πύργος στην Ιταλία/ Un Château en Italie
Christophe OFFENSTEIN, σκηνοθέτης της ταινίας En solitaire
Arnaud DES PALLIÈRES, σκηνοθέτης της ταινίας Michael Kohlhaas
Christelle BERTHEVAS, σεναριογράφος της ταινίας Michael Kohlhaas
Abraham SÉGAL, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Quand Sisyphe se révolte
Χρήστος ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ, φιλόσοφος, προσκεκλημένος για την ταινία Quand Sisyphe se révolte
Lionel BΑIER, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Les Grandes ondes (à l’ouest)
Emmanuel CHAUMET, παραγωγός των ταινιών Les Coquillettes, La fille du 14 juillet και La bataille de Solférino
Νίνα Μαρία ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ, σκηνοθέτις και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Κισμέτ. Η ζωή σαν τουρκική σαπουνόπερα / Kismet
Ρέα ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, παραγωγός του ντοκιμαντέρ Κισμέτ. Η ζωή σαν τουρκική σαπουνόπερα / Kismet
Οι ενότητες του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Λευκή Κάρτα στη Nathalie Baye
Le Petit Lieutenant / Ο Μικρός Υπαστυνόμος (Γαλλία, 2005) // Σκην.: Xavier Beauvois. // Hθοπ. : Nathalie Baye, Jalil Lespert, Roschdy Zem, Antoine Chappey, Xavier Beauvois. // 110’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Studiocanal, Le Bureau – Le Petit Bureau
Le Retour de Martin Guerre / Η Επιστροφή του Μαρτίν Γκερ (Γαλλία, 1982) // Σκην.: Daniel Vigne. // Hθοπ.: Gérard Depardieu, Nathalie Baye, Bernard-Pierre Donnadieu, Roger Planchon, Maurice Jacquemont. // 122’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Roissy Films
Les Sentiments (Γαλλία, 2003) // Σκην.: Noémie Lvovsky. // Hθοπ.: Jean-Pierre Bacri, Nathalie Baye, Isabelle Carré, Melvil Poupaud, Agathe Bonitzer. // 94’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: ARP Sélection
Sauve qui peut (la vie) / O Σώζων Εαυτόν Σωθήτω (Γαλλία, 1980) // Σκην.: Jean-Luc Godard. // Hθοπ.: Isabelle Huppert, Jacques Dutronc, Nathalie Baye, Fred Personne, Roland Amstutz. // 88’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Gaumont
Une liaison pornographique / Μια Πορνογραφική Σχέση (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Γαλλία, 1999) // Σκην.: Frédéric Fonteyne. // Hθοπ.: Nathalie Baye, Sergi López, Jacques Viala. // 80’ // Διανομή στην Ελλάδα: Audiovisual
Vénus beauté (institut) / Venus Beaute: Ινστιτούτο Ομορφιάς (Γαλλία, 1999) // Σκην.: Tonie Marshall. // Hθοπ.: Nathalie Baye, Mathilde Seigner, Audrey Tautou, Samuel Le Bihan, Bulle Ogier. // 105’ // Διανομή στην Ελλάδα: Rosebud
Διαγωνιστικό τμήμα – Επίσημη επιλογή
Camille Claudel 1915 / Καμίλ Κλοντέλ 1915 (Γαλλία 2013) // Σκην.: Bruno Dumont // Hθοπ.: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy, Emmanuel Kauffman, Marion Keller. // 97’ // Διανομή στην Ελλάδα: Videorama Films
Casse-tête Chinois / Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν (Γαλλία, Βέλγιο, 2013) // Σκην.: Cédric Klapisch. Hθοπ.: Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile de France // 114’ // Διανομή στην Ελλάδα: Seven Films / Σπέντζος FIlms
En Solitaire / (Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, 2013) // Σκην.: Christophe Offenstein. // Hθοπ.: François Cluzet, Samy Seghir, Virginie Efira, Guillaume Canet, Karine Vanasse. // 96’ // Διανομή στην Ελλάδα: Village / Tanweer
La Belle et la Bête / Η Πεντάμορφη και το Τέρας (Γαλλία, Γερμανία, 2014) // Σκην.: Christophe Gans. // Hθοπ.: Vincent Cassel, Léa Seydoux, André Dussolier, Eduardo Noriega. // 110’ // Διανομή στην Ελλάδα: Feelgood Entertainment
Le Démantèlement / Η Αποδόμηση (Καναδάς, 2013) // Σκην.: Sébastien Pilote. // Hθοπ.: Gabriel Arcand, Gilles Renaud, Lucie Laurier, Sophie Desmarais, Johanne Marie Tremblay. // 112’ // Διανομή στην Ελλάδα: Hollywood Entertainment
Les Beaux Jours / Τα Καλύτερα Έρχονται (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Marion Vernoux. // Hθοπ.: Fanny Ardant, Laurent Lafitte, Patrick Chesnais, Jean-François Stévenin, Fanny Cottençon. // 94’ // Διανομή στην Ελλάδα: Feelgood Entertainment
Michael Kohlhaas (Γαλλία, Γερμανία 2013) // Σκην.: Arnaud des Pallières. // Hθοπ.: Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot, David Kross, Bruno Ganz. // 122’ // Διανομή στην Ελλάδα: Seven Films / Spentzos Films
Suzanne / (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Katell Quillévéré. // Hθοπ.: Sara Forestier, François Damiens, Adèle Haenel, Paul Hamy, Corinne Masiero. // 94’ // Διανομή στην Ελλάδα: Strada Films
Yves Saint Laurent / YSL (Γαλλία, 2014) // Σκην.: Jalil Lespert. // Hθοπ.: Pierre Niney, Guillame Galliene, Charlotte Le Bon, Laura Smet, Marie De Villepin. // 100’ // Διανομή στην Ελλάδα: Feelgood Entertainment
Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Ταινία Λήξης: Un Château en Italie / Ένας Πύργος στην Ιταλία (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Valeria Bruni-Tedeschi. // Hθοπ.: Valeria Bruni Tedeschi, Louis Garrel, Filippo Timi, Marisa Borini, Xavier Beauvois. // 104’ // Διανομή στην Ελλάδα: Feelgood Entertainment
Grand Central / (Γαλλία, Αυστρία, 2013) // Σκην.: Rebecca Zlotowski. // Hθοπ.: Tahar Rahim, Léa Seydoux, Olivier Gourmet, Denis Ménochet, Johan Libéreau. // 94’ // Διανομή στην Ελλάδα: Strada Films
9 mois ferme (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Albert Dupontel. // Hθοπ.: Sandrine Kiberlain, Albert Dupontel, Nicolas Marié, Philippe Duquesne. // 82’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Elle Driver
Androman – de sang et de charbon (Μαρόκο, 2012) // Σκην.: Az Larabe Alaoui. // Hθοπ.: Hassan Ben Badida, Lina Hanafi, Mohamed Khouyi. // 96’
Ernest et Célestine / Έρνεστ & Σελεστίν (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο 2012) // Σκην.: Benjamin Renner, Stéphane Aubier, Vincent Patar. Hθοπ.: Lambert Wilson, Pauline Brunner, Anne-Marie Loop, Patrice Melennec, Brigitte Virtudes. // 79’ // Διανομή στην Ελλάδα: Village Films
Grigris (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Mahamat-Saleh Haroun. // Hθοπ.: Souleymane Démé, Anaïs Monory, Cyril Gueï, Marius Yelolo, Hadjé Fatimé N’goua. // 101’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Les Films du Losange
Histoire de Chèvre avec Fromage / Ιστορία κατσίκας με τυρί (Τσεχία, 2012) // Σκην.: Jan Tománek. // Hθοπ.: Jiri Labus, Karel Hermánek, Michal Dlouhy, Miroslav Táborsky. // 83’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Amadeus Entertainment Ltd
Jacky au royaume des filles (Γαλλία, 2014) // Σκην.: Riad Sattouf. // Hθοπ.: Vincent Lacoste, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon, Anémone, Valérie Bonneton, Michel Hazanavicius. // 90’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Pathé Distribution
La symétrie du papillon / D’Symmetrie vum Päiperlek (Λουξεμβούργο, 2012) // Σκην.: Paul Scheuer, Maisy Hausemer. // Hθοπ.: Dean Constantin, Fernand Fox, Marie Jung, Marc Olinger, Frédéric Frenay, Luc Schiltz, Marie-Paule Von Roesgen, Steve Karier. // 97’
La Vrai Vie des Profs (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Emmanuel Klotz, Albert Pereira Lazaro. // Hθοπ.: Lucien Jean-Baptiste, Audrey Fleurot, Emir Seghir, Sami Bouzid, Maëva Arnoux, Enzo Vallejos-Celotto, Victoire Poupon. // 100’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Films Distribution
Les 4 Saisons de Léon / Οι 4 Εποχές του Λεόν (Γαλλία, 2007-2012)
– Eté de Boniface / Το Καλοκαίρι του Μπονιφάς (Γαλλία, Καναδάς, 2011) // Σκην.: Pierre-Luc Granjon, Antoine Lanciaux. // Anim.: Marjolaine Parot, Laëtitia Dupont, Pierre-Luc Granjon, François Lignier, Chaïtane Conversat. // 26’
– Automne de Pougne / Το Φθινόπωρο του Πουν (Γαλλία, Καναδάς, 2012) //
Σκην.: Pierre-Luc Granjon, Antoine Lanciaux. // Anim.: Pierre-Luc Granjon, Laëtitia Dupont, Chaïtane Conversat, Marjolaine Parrot, Antoine Lanciaux. // 26’
– Printemps de Mélie / Η Άνοιξη της Μελί (Γαλλία, Καναδάς, 2009) // Σκην.: Pierre-
Luc Granjon. // Anim.: Pierre-Luc Granjon, Chaïtane Conversat, Lorelei Paliès,
François Lignier, Marjolaine Parot. // 28′
– Hiver de Léon / O Χειμώνας του Λεόν (Γαλλία, 2007) // Σκην.: Pierre-Luc
Granjon, Pascal Le Nôtre. // Anim.: Pierre-Luc Granjon, Marjolaine Parot, Chaïtane
Conversat, Lorelei Paliès, François Lignier. // 26’
Les Grandes ondes (à l’ouest) (Γαλλία, Ελβετία, Πορτογαλία 2013) // Σκην.: Lionel Baier. // Hθοπ.: Valérie Donzelli, Michel Vuillermoz, Patrick Lapp. // 85’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Films Boutique
Moi c’est toi / Az Sam Ti (Βουλγαρία, 2012) // Σκην.: Petar Popzlatev. // Hθοπ.: Jeanette Spassova, Irmena Chichikova, Miliana Lenak, Deyan Donkov, Zahary Baharov. // 119’
Quai d’ Orsay (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Bertrand Tavernier. // Hθοπ.: Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestrup, Bruno Raffaelli, Anaïs Demoustier, Julie Gayet, Thomas Chabrol, Thierry Frémont, Marie Bunel, Jane Birkin. // 113’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Pathé Distribution
Quand Sisyphe se révolte (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Abraham Ségal. // Hθοπ.: Marion Richez, Catherine Camus, Robert Badinter, Edgar Morin, Boualem Sansal. // 90’
Tip Top (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, 2013) // Σκην.: Serge Bozon. //
Hθοπ.: Isabelle Huppert, Sandrine Kiberlain, François Damiens. // 106’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Rewo
Η νέα ταξιαρχία του γαλλικού σινεμά
2 Automnes 3 Hivers (Γαλλία, 2012) // Σκην.: Sébastien Betbeder. //
Hθοπ.: Vincent Macaigne, Maud Wyler, Bastien Bouillon. // 90’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Alpha Violet
La Bataille de Solférino (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Justine Triet. // Hθοπ. : Laetitia Dosch, Vincent Macaigne, Arthur Harari, Virgil Vernier, Marc-Antoine Vaugeois. // 94’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Ecce Films
La fille du 14 juillet / Το Κορίτσι της Επανάστασης (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Antonin Peretjatko. // Hθοπ. : Vimala Pons, Grégoire Tachnakian, Vincent Macaigne. // 88’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση : Ecce Films
Les Coquillettes (Γαλλία, 2012) // Σκην.: Sophie Letourneur. // Hθοπ.: Camille Genaud, Sophie Letourneur, Carole Le Page. // 75’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση:Ecce Films
Tonnerre (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Guillame Brac. // Hθοπ.: Vincent Macaigne, Solène Rigot, Bernard Ménez, Jonas Bloquet, Hervé Dampt. // 100’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Wild Bunch
Focus στο Κεμπέκ
Diego Star (Καναδάς, Βέλγιο, 2013) // Σκην.: Frédérick Pelletier. // Hθοπ.: Chloé Bourgeois, Issaka Sawadogo, Abdelghafour Elaaziz, Artur Gorishti, Yassine Fadel. // 91’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Figa Films
Le chant des ondes / Ηλεκτρικά Κύματα (Καναδάς, 2012) // Σκην.: Caroline Martel. // Μουσ.: Suzanne Binet-Audet. // Hθοπ.: Suzanne Binet-Audet, Jeanloup Dierstein, Jonny Greenwood, Jean Laurendeau, Jean-Louis Martenot, Michel Risse. // 97’
Les 4 Soldats (Καναδάς, 2013) // Σκην.: Robert Morin. // Hθοπ.: Christian de la Cortina, Camille Mongeau, Antoine Bertrand, Aliocha Bertrand. // 83’
Vic + Flo ont vu un Ours / Η Βικ + η Φλο είδαν μια Αρκούδα (Καναδάς, 2013) // Σκην.: Denis Côté. // Hθοπ.: Pierrette Robitaille, Romane Bohringer, Marc-André Grondin. // 96’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Ufo Distribution
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Géographie humaine (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Claire Simon. // Hθοπ.: Simon Mérabet. // 101’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Les Films d’Ici
Kismet / Κισμέτ. Η ζωή σαν τουρκική σαπουνόπερα (Ελλάδα, 2013) // Σκην.: Nina Maria Paschalidou. // Hθοπ.: Songül Öden, Halit Ergenc, Meryem Uzerli, Berguzar Korel, Meltem Miraloglu, Beren Saat. // 66’ // Διανομή στην Ελλάδα / Distribution pour la Grèce: CineDoc
La Maison de la radio (Γαλλία, 2013) // Σκην.: Nicolas Philibert. // Hθοπ.: Arno, Pierre Bastien, Thomas Baumgartner, Sophie Bessis, Eric Caravaca. // 103’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση : Les Films du Losange
Le dernier des injustes (Γαλλία, Αυστρία, 2013) // Σκην.: Claude Lanzmann. // Hθοπ.: Claude Lanzmann, Benjamin Murmelstein. // 218’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Le Pacte
L’Image manquante / The Missing Picture (Καμπότζη, Γαλλία, 2013) // Σκην.: Rithy Panh. // Hθοπ.: Randal Douc. // 90’ // Παγκόσμια εκμετάλλευση: Films Distribution
Cine-Concert
– Voyage à la Terre de Feu (Γαλλία 1926) // Σκην.: Paul Castelnau, Joseph Mandement // 45΄, Βωβή
– Le Grand météore et le mont Athos (Γαλλία, 1918) // Σκην.: Άγνωστο // 12’, Βωβή
– Annales de la guerre n°10 (Γαλλία, 1917) // Σκην.: Άγνωστο // 6’, Βωβή
Μουσική: Baby Guru
Διοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου και της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Εlise Jalladeau, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων