15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Έριξε αυλαία για φέτος το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ!

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, αυτό το κατ’ εξοχήν ελληνο-ιβηροαμερικανικό πολιτιστικό γεγονός, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και τη Σχολή Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico.

Στην 15η έκδοσή του, το Φεστιβάλ ΛΕΑ ξεκίνησε την Τρίτη 13 Ιουνίου και ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του το Σάββατο 24 Ιουνίου με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων γύρω από τη σύγχρονη ελληνική και ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, με περισσότερους από 70 καλεσμένους, το Φεστιβάλ υποδέχτηκε 25 συγγραφείς από Αργεντινή, Κολομβία, Κούβα, Χιλή, Ισπανία, Μεξικό, Παναμά, Πορτογαλία και Ουρουγουάη, οι οποίοι συνδιαλέχθηκαν με περισσότερους από 40 συνομιλητές που κατοικούν σε αυτή τη χώρα: συγγραφείς, εκδότες, κριτικούς λογοτεχνίας, ακαδημαϊκούς, μεταφραστές, μουσικούς και θεατρικούς συγγραφείς.

Οι προσκεκλημένοι συγγραφείς από το εξωτερικό για τη 15η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ ήταν:
Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε (Κολομβία), Αντρές Μπάρμπα (Ισπανία), Νούρια Μπάριος (Ισπανία), Αρτούρο Μπεριστάιν (Μεξικό), Μαριάνα Μπερνάντες (Μεξικό), Γκαμπριέλα Καμπεσόν Κάμαρα (Αργεντινή), Χουάν Κρουθ (Ισπανία), Αφόνσου Κρουζ (Πορτογαλία), Κριστίνα Φουέντες Λα Ρότσε (Ισπανία), Σαντιάγο Γκαμπόα (Κολομβία), Ελίσα Γκέρα (Μεξικό), Θοδωρής Καλλιφατίδης (Ελλάδα-Σουηδία), Αουρόρα Λούκε (Ισπανία), Ελένα Μεδέλ (Ισπανία), Φρανσέσκ Μιράλλιες (Ισπανία), Ντανιέλ Μορτζίνσκι (Αργεντινή), Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), Χουάν Μαρία Πριέτο Ρολδάν (Ισπανία), Πιλάρ Κιντάνα (Κολομβία), Σέρχιο Ραμίρες (Ισπανία-Νικαράγουα), Αρμάντο Ρομέρο (Κολομβία), Ιβάν και Μαριάνο Σολάριτς (Ουρουγουάη), Άνα Μαρία Σούα (Αργεντινή), Ιρένε Σολά (Ισπανία) και Χουάν Βιγιόρο (Μεξικό).

Μεταξύ των προσκεκλημένων συγκαταλέγονται ένας νικητής του βραβείου Θερβάντες (Σέρχιο Ραμίρες) και ένας νικητής του βραβείου Princesa de Asturias (Λεονάρδο Παδούρα).

Έτσι, το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ προσέλκυσε περισσότερους από 5.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρακολούθησαν σχεδόν 70 πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ναυπλίου και στα νησιά της Λευκάδας, της Εύβοιας (Χαλκίδα), της Κρήτης (Χανιά) και της Σκύρου.

Στις 11 ημέρες του Φεστιβάλ, έλαβαν χώρα περισσότερες από 70 δραστηριότητες, οι οποίες συμπεριλάμβαναν συνομιλίες με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές ποίησης, στρογγυλά τραπέζια, επιμορφωτικές διαλέξεις, αφιερώματα, εργαστήρια μετάφρασης, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Φέτος, το θέμα περιστράφηκε γύρω από τη μνήμη ως κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ του ελληνικού και του ιβηροαμερικανικού πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ έδωσε την ευκαιρία στους προσκεκλημένους συγγραφείς να κάνουν γνωστό το έργο τους στην ελληνική επικράτεια και να έρθουν σε επαφή με ένα νέο κοινό. Αυτό, με τη σειρά του, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει νέα ονόματα των ιβηροαμερικανικών γραμμάτων, αλλά και να δει και να ακούσει ονόματα ήδη γνωστά.

Είναι σημαντικό να γίνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι φέτος το Φεστιβάλ ΛΕΑ συνδιοργάνωσε, μαζί με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή του Κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα στον κύκλο του «Συγγραφείς του Κόσμου» που πραγματοποιείται σε αυτή την πόλη. Επίσης συνδιοργάνωσε, με το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, την παρουσίαση των προσκεκλημένων του 15ου ΛΕΑ, Σαντιάγο Γκαμπόα (Κολομβία), Ελίσα Γκέρα (Μεξικό), Ντανιέλ Μορτζίνσκι (Αργεντινή), Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), Σέρχιο Ραμίρες (Ισπανία-Νικαράγουα) και Άνα Μαρία Σούα (Αργεντινή), προσφέροντας έτσι σημαντική υποστήριξη στα ιβηροαμερικανικά γράμματα σε αυτούς τους δύο ελληνικούς θεσμούς.

Μεταξύ των 40 και πλέον προσκεκλημένων που διαμένουν στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε αυτήν την πολιτιστική συνάντηση, η οποία είναι ήδη θεσμός στην Ελλάδα, είναι οι Γιώργος Αλισάνογλου, Αθηνά Αθανασίου, Κώστας Αθανασίου, Κώστας Αγοραστός, Κυριακή Μπεϊόγλου, Μικέλα Χαρτουλάρη, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ιωάννα Ντούμπρου, Ιφιγένεια Ντούμη, Ραφαέλ Ερέρα Μοντέρο, Αλεξάνδρα Κ*, Αγγελική Κορρέ, Κώστας Κατσουλάρης, Χρήστος Κωτσακόπουλος, Αχιλλέας Κυριακίδης, Εδουάρδο Λουθένα, Κατερίνα Μαλακατέ, Πέτρος Μάρκαρης, Λένα Ματσιώρη, Νατάλια Μορελεόν, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Μαρία Παλαιολόγου, Βίβιαν Στεργίου, Πιλάρ Τένα, Λουίς Εδουάρδο Τόρες, Θανάσης Τριαρίδης και Άννα Βερροιοπούλου.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους στην πόλη της Αθήνας: στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Μέγαρο «Μακεδονία» του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», στη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και στα βιβλιοπωλεία Public, Επί Λέξει, Κομπραί και Polyglot, μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά τους, οι εκδοτικοί οίκοι Ίκαρος, Καστανιώτης, Διόπτρα, Μεταίχμιο, Opera, Πατάκης, Σαιξπηρικόν, Στιγμός, Τόπος και Βακχικόν συμμετείχαν ενεργά στις παρουσιάσεις των αντίστοιχων βιβλίων τους.

Στις 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, η μεταφράστρια Χριστίνα Θεοδωροπούλου έλαβε το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ για τη μετάφραση του μυθιστορήματος «Εξαίσιο πτώμα» της Αργεντινής συγγραφέως Αγκουστίνα Μπαστερρίκα, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο αυτό απονέμεται στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που πραγματοποίησε κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία δημοσίευσης του έργου και την εγγραφή του στη βάση δεδομένων BIBLIONET, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση στα ελληνικά ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσότερων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, γαλικιανά ή βασκικά.

Όπως κάθε χρόνο, η είσοδος σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες ήταν δωρεάν μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις και η συντριπτική πλειονότητα των δραστηριοτήτων ήταν διαθέσιμη ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση μέσα από το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.

Για να γιορτάσουμε τους περισσότερους από 5.000 παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σας προσκαλούμε στις 18 Ιουλίου, στις 20:30 για να κλείσουμε με στυλ, το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Public Συντάγματος, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στα βιβλία των καλεσμένων μας στο Φεστιβάλ και να παρακολουθήσουμε ζωντανά τη μουσική παράσταση «Cumbiaaa», από το συγκρότημα PshycoTrópica, με τυπικούς περουβιανούς χορούς (νεγρόιδε, μαρινέρα και μουσική της ζούγκλας). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Περού και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ και του Βραβείου ΛΕΑ είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και τη Σχολή Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, από την ίδρυσή του, γίνεται σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του χρυσού χορηγού Libra Group – Social Responsibility, στη χορηγία της Πρεσβείας της Κολομβίας και της Ισπανίας, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας, καθώς και στην ανεκτίμητη υποστήριξη της Acción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, της Rokas Iberdrola, της Navíos South American Logistics Inc και του Kyklos Travel.

Επίσης, το Φεστιβάλ ΛΕΑ ευχαριστεί για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους τους εκδοτικούς οίκους Ίκαρος, Όπερα, Διόπτρα, Τόπος, Βακχικόν, Ευρασία (Στιγμός), Μεταίχμιο, τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τις Εκδόσεις Πατάκη, καθώς και το Ελληνοϊσπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Φεστιβάλ FeCHA, το Φεστιβάλ HOLA, τη Wanka Graphics – το MCN Travel Greece, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού UNAM και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το μοναδικό μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα με περιεχόμενο την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Επιπλέον, είναι μια από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην Αθήνα από το 2008 ενώ, από το 2012, διεξάγεται επίσης στο νησί της Λευκάδας. Τέλος, από το 2022 γίνεται και στη Χαλκίδα και στο Ναύπλιο.

Φέτος το Φεστιβάλ ΛΕΑ πραγματοποιήθηκε επίσης σε Χαλκίδα, Σκύρο, Λευκάδα, Ναύπλιο, ενώ είχε και ειδική συνεργασία με το το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «Συγγραφείς του Κόσμου» και, άλλη, με το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Photo Credit: Mikołaj, via Unsplash

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ