Ακόμη μια παρουσίαση βιβλίου από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για το βιβλίο “Η εποχή της όρεξης, Ακολουθώντας τα ίχνη του ’60“, του συγγραφέα Βασίλη Καραποστόλη.
Στο καινούριο βιβλίο του ο Βασίλης Καραποστόλης μέσα από μια προσωπική αφήγηση οδηγεί τον αναγνώστη στη μυθική πλέον εποχή του ’60. Τι θα βρει εκεί; Έναν γενικό αναβρασμό, ένα ανασκούμπωμα των ανθρώπων μπροστά στη φτώχεια, αλλά και μια ακατανίκητη όρεξη να γευτούν τη ζωή. Ο αναγνώστης θα περιπλανηθεί μέσα στους δρόμους μιας Αθήνας όπου οι θόρυβοι των τροχοφόρων δεν έχουν σκεπάσει ακόμη τις κουβέντες που λέγονται μέσα σε μαγαζιά και σε σπίτια. Ακούγονται διάφορες ιστορίες, ευτράπελες ή λυπητερές. Ακούγονται γυναίκες και άνδρες να μιλούν για βάσανα, πολέμους, εμφυλίους και ακόμη για μοιχείες και ζήλιες, μέχρι να ξεθυμάνουν για να πιάσουν μετά το ομαδικό τραγούδι.
Αυτή η ικανότητα να δραπετεύει κανείς από τη στενοχώρια και να επιμένει σ’ ένα «δικαίωμα της χαράς», της χαράς και όχι της σκέτης απόλαυσης, είναι κάτι που χαρακτήριζε τη δεκαετία του ’60 κι από τότε όλο και λιγόστευε. Ώσπου έγινε στις μέρες μας σπάνια. Στο βιβλίο σκαλίζονται οι μνήμες, και επανέρχονται ξεχασμένοι ήχοι, μυρουδιές, γεύσεις. Έχοντας κατά νου την παρούσα κρίση, το ξάφνιασμα που μούδιασε τους πάντες και τη λιποψυχία που εξαπλώνεται γρήγορα, ο συγγραφέας αναζητεί τα βαθύτερα ψυχικά αντίδοτα που πιθανόν να μπορούσαν να δράσουν και πάλι. Αυτός είναι ο λόγος που ξαναμπαίνει σ’ εκείνα τα παλιά σπίτια. Ξαναζεί τα νεανικά πάρτι, τα γλέντια των μεγαλύτερων, τους χορούς και τις εξάρσεις τους και ψάχνει το μυστικό που έκανε τότε έναν λαό να μπορεί να βγάζει το φορτίο από τους ώμους του χωρίς να ξεχνάει πως το φορτίο υπάρχει και πως είναι ένα κομμάτι της ανθρώπινης μοίρας.
Ο Βασίλης Καραποστόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις μελέτες και τα δοκίμια του για τα ήθη στον σύγχρονο κόσμο, δημοσιεύονται από το 1995 και λογοτεχνικά έργα του.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν κυκλοφορήσει τα «Χορεύοντας μόνη της» (2004), «Το χάρισμα» (2008) και «Διχασμός και εξιλέωση» (2010).