Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με χαρά ανακοινώνει τη διεξαγωγή του «1ου Διεθνούς Προσκηνίου Σπουδαστών και Νέων», από την Τετάρτη 6 έως την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στην Αρχαία Ολυμπία, με το οποίο ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα» για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, όμορφη και φιλική, στο μέσο της Άνοιξης θα γεμίσει με τις χαρούμενες παρέες των νέων “ηθοποιών” και των καθηγητών τους, από τις διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, που θα παρουσιάσουν παραστάσεις με κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Οι 162 νέοι συμμετέχοντες (μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές), όπως και οι πάνω από 30 εμπλεκόμενοι καθηγητές τους  θα παραμείνουν στον ιερό τόπο του Δία σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, να προβληματιστούν, να συζητήσουν,  να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες, να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, να διασκεδάσουν και να αρχίσουν καινούργιες φιλίες, όπως ακριβώς έπρατταν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες τον 5ο π.Χ. αιώνα!

Το “1ο Διεθνές προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων” αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς θεωρητικής και πρακτικής διεργασίας και σειράς δραστηριοτήτων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σύνθετου προγράμματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα», το οποίο εντάσσεται στην  Πράξη «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» της Διεύθυνσης  Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Δ.Μ.Ε.Ε.Π.), του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» – ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Πρόγραμμα

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

12:30
Έναρξη του Προσκηνίου με δρώμενο – εικαστική εγκατάσταση Γυμνασίου Ολυμπίας
Κτίριο ΟΣΕ

17:00
Έναρξη Διεθνούς Προσκηνίου Σπουδαστών και Νέων

17:30
“Σε κάποιο νησί…Αντιγόνη ” – διασκευή της Αντιγόνης του Σοφοκλή, Γυμνάσιο Θεοσκέπαστης, Πάφος, Κύπρος

19:00  “Εκάβη ” Ευρυπίδη, 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

12:30
“Από το σκοτάδι στο Φως” (Σύνθεση αποσπασμάτων των τραγωδιών Οιδίποδας Τύραννος, Επτά Επί Θήβας, Αντιγόνη, Μήδεια, Αίας, Ανδρομάχη, Βάκχες, Πέρσες)
Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα”

16:00
“Πέρσες” Αισχύλου, Çanakkale University, Acting Department, Τουρκία

17:30
“Βάκχες” Ευριπίδη, University of Oxford, Balliol College, Ηνωμένο Βασίλειο

21:00
Προβολή της ταινίας “Τρωάδες” σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, με αγγλικούς υπότιτλους
Κλειστό Γυμναστήριο Αρχαίας Ολυμπίας

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

10:00
“Ελένη”  Ευριπίδη, Γυμνάσιο Παξών

16:30
“Πλούτος” Αριστοφάνη, Γενικό Λύκειο Επισκοπής, Ηράκλειο Κρήτης

18:30
“Αντιγόνη” Σοφοκλή, 1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας

21:00
Προβολή ταινίας “Anaparastasis: η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)” του Κωστή Ζουλιάτη.  Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Κλειστό Γυμναστήριο Αρχαίας Ολυμπίας

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

12:30
“Αντιγόνη” Σοφοκλή, Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

16:30
“Άλκηστις” Ευριπίδη, 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, Αθήνα

18:00
“Εκάβη” Ευριπίδη, Θεατρική Ομάδα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Λήμνος)  

Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο ανοιχτό Θέατρο Δάσους Δρούβα.
Σε περίπτωση βροχής, οι παραστάσεις θα μεταφερθούν στο ειδικά διαμορφωμένο Κλειστό Γυμναστήριο της Αρχαίας Ολυμπίας

4 – 9 Μαΐου 2015, και ώρες 10:00 – 21:00,  λειτουργούν:

“Τριλογία” Μιχάλη Κακογιάννη | Έκθεση φωτογραφίας και αυθεντικών κουστουμιών από τα γυρίσματα και τις ταινίες Τρωάδες, Ιφιγένεια, Ηλέκτρα

Αμαξοστάσιο

“Στο Σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας” εικαστικό δρώμενο – εγκατάσταση από το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας

Κτίριο ΟΣΕ

Σε όλες τις παραστάσεις, τις προβολές και τις εκθέσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Συμμετέχουν: (επισυνάπτεται αναλυτική παρουσίαση σχολείων και σκεπτικού για τις παραστάσεις, όπως και σκέψεις των συμμετεχόντων για το Προσκήνιο):

Το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, από την Πάφο της Κύπρου, με την παράσταση «ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΗΣΙ … ΑΝΤΙΓΟΝΗ», βασισμένη στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή σε διασκευή/κείμενο Γιάγκου Γιάγκου  

Το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, με την παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Balliol College, από τη Μεγάλη Βρετανία, με την παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη

Το Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart, Faculty of Fine Arts, Acting Department, από το Τσανάκκαλε Τουρκίας, με την παράσταση «ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου

Το 1ο  Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας, Έβρου, με την παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή

Το Γυμνάσιο των Παξών, με την παράσταση «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη

Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου της Λήμνου, με την παράσταση «ΕΚΑΒΗ» του Ευριπίδη

Το 1ο  Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, με την παράσταση «ΕΚΑΒΗ» του Ευριπίδη

Το Λύκειο Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, με την παράσταση «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη

Το 11ο  Γενικό Λύκειο Περιστερίου, με την παράσταση «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» του Ευριπίδη

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», με την παράσταση «ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ». Μια σύνθεση οχτώ αποσπασμάτων τραγωδιών (Οιδίποδας Τύραννος, Επτά Επί Θήβας, Αντιγόνη, Μήδεια, Αίας, Ανδρομάχη, Βάκχες, Πέρσες), που γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι.  

Παράλληλα, θα υπάρχει εικαστική εγκατάσταση μαθητών του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή ήρωες αρχαίων ελληνικών έργων, θα λειτουργεί έκθεση κοστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα των ταινιών Ιφιγένεια, Ηλέκτρα και Τρωάδες από την «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη, θα γίνει προβολή της ταινίας «Τρωάδες» του Μ. Κακογιάννη, καθώς επίσης και του ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» του Κωστή Ζουλιάτη, που είναι αφιερωμένη στο έργο της ιδιαίτερα σημαντικής και πολυσύνθετης αυτής προσωπικότητας, παρουσία του σκηνοθέτη.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, οι 11 ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα μέλη της Οργανωτικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής του Προγράμματος και οι συνεργάτες τους,  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας  προσκαλούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και το κοινό σε αυτό το τετραήμερο ανοιξιάτικο γεγονός γνώσης, χαράς και δημιουργίας στην Αρχαία Ολυμπία, γνωρίζοντας ότι θα είναι ούριος ο άνεμος και ότι τα μερομήνια, όπως τα έχουν διαβάσει εκεί στην κοιλάδα του Αλφειού, έχουν δηλώσει ότι θα είναι πανέμορφες και γεμάτες ζωντάνια οι μέρες και οι νύχτες του Προσκηνίου…

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θέλει να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικά τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τον Βουλευτή Ηλείας και τ. Υπουργό, κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Δήμαρχο κ. Ευθύμιο Κοτζά, την κ. Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγο Διεύθυνσης Μουσείων Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Χειρίστρια του Προγράμματος «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον κ. Νικόλαο Λώλο, ειδικό συνεργάτη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και όλους τους κατοίκους της περιοχής, για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους στο νέο θεσμό.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και οι συνεργάτες του αφιερώνουν το 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων στον δικό τους Τάσο Βυζοβίτη.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του αν. Υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη:

1η ΔΡΑΣΗ: 1ο Διεθνές Προσκήνιο  Σπουδαστών και Νέων

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το «1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» που διεξάγεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του τριετούς Προγράμματος «Αρχαίο Δράμα : Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις-Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα».

Πιστεύω βαθιά ότι τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας εμπνέουν, συγκινούν, θέτουν προβλήματα, προκαλούν. Παρά το ότι είναι γραμμένα σε μια τόσο μακρινή εποχή, αδιαμφισβήτητα έχουν σχέση με το δικό μας εδώ και τώρα.
Ο Κάρολος Κουν έχει πει ότι «Το αρχαίο θέατρο όπως το βλέπουμε και το αισθανόμαστε σήμερα, για τον άνθρωπο που ζει σήμερα, αυτό είναι το μέλημά μας».

Είναι ουσιαστική η συμβολή του Ιδρύματος Κακογιάννης στη μελέτη, έρευνα και παρουσίαση του Αρχαίου Δράματος, όπως και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η διδασκαλία του στο σχολείο. Το αρχαίο δράμα στο Σχολείο του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι μόνο κείμενο, μέρος  της διδακτέας ύλης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οφείλει να είναι αντικείμενο θεατρικού εργαστηρίου που συνδέει την τυπική και τη διά βίου εκπαίδευση, με τα διαχρονικά μηνύματα του αρχαίου δράματος και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το «Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων», φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τη νεανική καλλιτεχνική δημιουργία στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, να ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και να εκπαιδεύσει μια ολόκληρη κοινότητα στην υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων διεθνούς εμβέλειας γύρω από τους μαθητές και το σχολείο.

Η παρουσίαση παραστάσεων από μαθητές, σπουδαστές και νεανικά σχήματα, οι παράλληλες εκδηλώσεις όπως η έκθεση αφιερωμένη στην «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη και η προβολή του Ντοκιμαντέρ «Anaparastasis» του Κωστή Ζουλιάτη, που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου, συστήνουν έναν ολόκληρο κόσμο στην πόλη και την πόλη σε έναν ολόκληρο κόσμο.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και ενός από τους σπουδαιότερους και πιο αναγνωρίσιμους τόπους παγκοσμίως, ως χώρος φιλοξενίας γι’ αυτό το σημαντικό πολιτιστικό ραντεβού. Ένα τετραήμερο ανοιξιάτικο γεγονός γνώσης, χαράς και δημιουργίας, που θα αποτελέσει ένα δυναμικό πόλο έλξης μπορεί να μετατραπεί σε γιορτή ολόκληρης της πόλης που το φιλοξενεί.

Η πολιτεία, όπως οφείλει, θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά κάθε αξιόλογη προσπάθεια που θέτει τις βάσεις για ένα διεθνές δίκτυο επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε μαθητές, σπουδαστές και νέους δημιουργούς προσφέροντας τους την ευκαιρία και τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις δεξιότητές τους. Στηρίζουμε δράσεις που συνδέουν άμεσα και λειτουργικά τον πολιτισμό με άλλους τομείς  όπως η Παιδεία  και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πολιτισμός σε περίοδο κρίσης είναι πηγή έμπνευσης  και ανάπτυξης, αποτελεί πυξίδα ζωής, μας βοηθάει να γίνουμε πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι, πιο έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και σήμερα αυτό το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση.

O Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού
Νίκος Ξυδάκης