1o Φεστιβάλ Κ.Ο.Θ. Underground

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» διοργανώνουν το πρώτο …
φεστιβάλ ανοιχ

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» διοργανώνουν το πρώτο

φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο \”Κ.Ο.Θ. underground\”, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου (από τις 19:00) και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 (όλη μέρα), στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία) στη Θεσσαλονίκη, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Με κοινό  κώδικα την τέχνη, δύο δυναμικοί φορείς της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους, καταρρίπτουν τους μύθους που τους ακολουθούν, «ανοίγονται» στην κοινωνία και αναδεικνύουν την αθέατη- «underground»- πλευρά των μελών τους.

Στην κρίση απαντούν με δράση, στην εσωστρέφεια με την ανοιχτή έκφραση, στην ατομικότητα με τη σύμπραξη, στη σύμβαση και στα στερεότυπα με έναν ελεύθερο διάλογο των τεχνών μεταξύ τους και των καλλιτεχνών με το κοινό.

Οι δράσεις
 
1. 16 σύνολα από μουσικούς της ΚΟΘ παίζουν ροκ, ποπ, τζαζ, μουσική δωματίου, αρχαία ελληνική μουσική,  τάνγκο, μουσική κινηματογράφου, αυτοσχεδιάζουν και παρουσιάζουν πρωτότυπες μουσικές για σύνολα  κρουστών παράλληλα με προβολές, χορό και θεατρικά δρώμενα.

2. Συμμετοχή της θεατρικής και της μουσικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» 

3. Έκθεση φωτογραφίας από μουσικούς της ΚΟΘ, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την ομάδα φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» με θέμα τη μουσική… και όχι μόνο

4. Έκθέσεις εικαστικών, κεραμικών και κατασκευών από μουσικούς της ΚΟΘ και τις δημιουργικές ομάδες της «ΙΘΑΚΗΣ»

5. Έκθεση εκδόσεων  του ΚΕΘΕΑ. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Τέχνη κι απεξάρτηση».

Το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, με τον Κωνσταντίνο Βήτα ως DJ σε ένα πάρτι για όλους.

Οι συμμετέχοντες

          
1.Μουσική
«Κρούσεις και πνοές» με τη Μαρία Θωίδου, Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου, Γκρέτα Παπά και Κώστας Ράπτης, DissonArt ensemble και Δημήτρης Μαρωνίδης με τον Ανδρέα Καραουλάνη,  κουαρτέτο «Animus» , Αγγουριδάκης trio, Aντώνης Σουσάμογλου και Φαίδωνας Καλοτεράκης, « Ορφεία Αρμονία», Trio unisono, Βλαντιμίρ Αφανάσιεφ, Δημήτρης Βίττης, Κώστας Χανής, Ντέλια Μιχαηλίδου, Βίκυ Χουζούρη, Παύλος Γεωργιάδης, ομάδα κρουστών ΚΕΘΕΑ Ιθάκης, Έκτορας Λάππας, Σίμος Παπάνας, Πόπη Μυλαράκη και tango sextet, μουσικη-θεατρική ομάδα ΚΕΘΕΑ Ιθάκης, Plaza Quartet, Fortissimo, Κωνσταντίνος Βήτα.

2.φωτογραφία
Νίκος Κουκής ,Φωτογραφικό κέντρο Θεσσαλονίκης, φωτογραφική ομάδα ΚΕΘΕΑ Ιθάκης

3.εικαστικά –κατασκευές
Δημιουργικές ομάδες ΚΕΘΕΑ Ιθάκης,graffiti από την ομάδα «Ανάδυσης», Μαρία Δρούγου, Βασίλης Βραδέλης, Γιώργος Μανώλας

4.δρώμενα
Playback theatre, kids in action, bike respect

Οι διοργανωτές

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ.) ιδρύθηκε το 1973 και είναι το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, μουσικών και διοικητικών, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Αριθμεί 110 μέλη. Πέρα από τη διεκδίκηση και τη διαφύλαξη των εργασιακών  δικαιωμάτων των μελών του, σκοπός του συλλόγου είναι και η προαγωγή του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις.

Το 2005 με πρωτοβουλία και οργανωτική ευθύνη του Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ. κυκλοφόρησε εκπαιδευτικό DVD που περιλαμβάνει τον Οδηγό της ορχήστρας για τους νέους του B. Britten και το βιβλίο της ζούγκλας του M. Roza.

Η παραγωγή ήταν της «Περίστυλον», του πολιτιστικού φορέα των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. Μετά το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» ο Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ. προχωράει σε μια ακόμη συνεργασία με  φορέα της πόλης.

Προγραμματίζει για το 2010 μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα «Μουσική και πολιτική». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων και με βάση το εκπαιδευτικό DVD, ο σύλλογος έχει εκπονήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Γυμνασίου, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες στο πλαίσιο  του μαθήματος της μουσικής.

ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη»
Το 1983 στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα επαγγελματιών ξεκίνησε την πρώτη στην Ελλάδα οργανωμένη προσπάθεια θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ιδρύοντας τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη».

Σε μια εποχή κατά την οποία οι χρήστες ναρκωτικών κατέληγαν στη φυλακή ή το ψυχιατρείο, η «Ιθάκη» απέδειξε ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί οριστικά και το άτομο να επιστρέψει δημιουργικά και ισότιμα στην κοινωνία.

Η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματός της οδήγησε το 1987 στην ίδρυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα με 20 θεραπευτικά προγράμματα σε όλη τη χώρα.

Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι ένα «στεγνό» (χωρίς τη χρήση υποκατάστατων) πρόγραμμα διαμονής που απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και με την εθελούσια συμμετοχή των εξαρτημένων.

Με μονάδες στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τα Γιαννιτσά, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, θεραπείας απεξάρτησης, εκπαίδευσης – κατάρτισης, κοινωνικής επανένταξης, καθώς και οικογενειακής υποστήριξης και θεραπείας σε περίπου χίλια άτομα ετησίως, χρήστες ουσιών και μέλη των οικογενειών τους.

Οι θεραπευτικές διαδικασίες, ομαδικές και ατομικές, καλούν τους χρήστες σε μια κοινή αναζήτηση των αιτιών που βρίσκονται στη ρίζα της χρήσης ναρκωτικών μέσα από την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, την επικοινωνία και την αλληλοϋποστήριξη, οδηγώντας τους στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και στην επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Έρευνες αποτίμησης έχουν καταδείξει επανειλημμένως την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» στην επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης, την εγκατάλειψη της συνδεόμενης με τη χρήση παραβατικότητας και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Για την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών του. Διαθέτει Εναλλακτικό Μεταβατικό Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οργανώνει διαδικασίες συνεχούς εκπαίδευσης μέσα από δραστηριότητες, όπως ομάδες θεάτρου, μουσικής, λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών. Επαγγελματική κατάρτιση επίσης παρέχουν και οι 4 παραγωγικές μονάδες του προγράμματος – αγρόκτημα, κεραμική, ξυλουργείο και τυπογραφείο.

Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι το πρώτο πρόγραμμα που βοήθησε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν χάσει το δρόμο τους, να ξαναβρούν το νόημα στη ζωή και να αναζητήσουν τη χαμένη τους Ιθάκη.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ