1ο Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας «Ένας κόσμος ήχων» από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό στην πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας «Ένας κόσμος ήχων».

Το Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας «Ένας κόσμος ήχων» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Νοέμβρης, παγκόσμια γιορτή ψηφιακού πολιτισμού», μια πρωτοβουλία του Institut français – Παρίσι.

Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς ήχους, ένα ελληνικό καλοκαίρι χωρίς τζιτζίκια ή μια πόλη χωρίς θόρυβο; Αν και απαραίτητο συστατικό στη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει, ο ήχος θεωρείται αδίκως δευτερεύουσας σημασίας, επισκιαζόμενος, σήμερα περισσότερο από ποτέ, από την εικόνα που συνοδεύει ή αναπαριστά/ντύνει. Με τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ, φιλοδοξούμε να επαναφέρουμε τον ήχο στο προσκήνιο και να διερευνήσουμε τις διάφορες αποχρώσεις του, με τη βοήθεια καλλιτεχνών, δημιουργών και ερευνητών ηχητικής δημιουργίας. Μουσική, ραδιόφωνο, podcast, θέατρο, σινεμά, masterclass, συζητήσεις, ηχοβόλτες και πάρτι συνθέτουν το πρόγραμμα μίας εβδομάδας δραστηριοτήτων με ελεύθερη είσοδο, αφιερωμένη στον ήχο και στην ηχητική δημιουργία.

Το πλούσιο αυτό πρόγραμμα του φεστιβάλ δομείται γύρω από 3 θεματικές ενότητες:

– Την Λευκή Κάρτα στο Φεστιβάλ Longueur d’Ondes (Brest, Γαλλία) το οποίο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια παρουσίας και θα βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος. Η ενότητα περιλαμβάνει ένα πενθήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για Έλληνες podcasters, εργαστήρια ακρόασης για το ευρύ κοινό, μια προβολή ταινίας και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το ντοκιμαντέρ. Στο πρόγραμμα της λευκής κάρτας περιλαμβάνεται και μια συζήτηση, με προβολή podcast, που θα ταξιδέψει το κοινό στη χώρα του ηχητικού ντοκιμαντέρ και με ένα εξαιρετικό πάνελ καλεσμένων: την Irène Omelianenko, τη μεγάλη Κυρία του γαλλικού ραδιοφώνου, συνιδρύτρια της Ένωσης Γάλλων Ντοκιμαντεριστών και τις σκηνοθέτιδες Julie Gavras και Εύα Σεφανή.

– Μία Επιστημονική/ακαδημαϊκή ενότητα αποτελούμενη από ένα εργαστήριο ακρόασης και εισαγωγής στις τεχνικές ηχογράφησης στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών για Έλληνες φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, ένα επιστημονικό σεμινάριο σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και μια ακουστική περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας (για το ευρύ κοινό). Την ενότητα θα συντονίσει ο Olivier Givre, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Lyon 2, του οποίου το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, και τους ερευνητές και σχεδιαστές ήχους Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργο Σαμαντά (ομάδα Akoo.o / To Aesthate, Αθήνα).

– Μια τελευταία ενότητα στην οποία εντάσσονται οι ειδικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα εντός και εκτός του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπως ενδεικτικά: μια ελληνογαλλική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή 3 Ελλήνων αποφοίτων του διεθνούς θερινού προγράμματος της Σχολής ENS Louis-Lumière στον τομέα του ηχητικού ντοκιμαντέρ, ένα masterclass ηχητικής σχεδίασης βιντεοπαιχνιδιών, μια συζήτηση για το ποδόσφαιρο τυφλών καθώς και μια θεατρική παράσταση του έργου «H Νύχτα λίγο πριν τα δάση» του Bernard-Marie Koltès, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκαρλάτου και ηχοθεσία του Δημήτρη Ροΐδη, αποφοίτου της Σχολής ENS Louis Lumière 2023 (ένα πρωτότυπο και καινοτόμο εγχείρημα με επίκεντρο τον ήχο και το μικρόφωνο) και μια συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Julie Gavras που θα λάβει χώρα μετά την ακρόαση του ηχητικού ντοκιμαντέρ της «35° στην Αθήνα. Ο πατέρας μου, ο γιός μου και ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος».

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ ηχητικής δημιουργίας έρχεται στην Αθήνα και θα κάνει σκεπτόμενο θόρυβο.. . Άκου να δεις, έναν απέραντο κόσμο ήχων!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

04/11/2024, 20:00 | Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

«FRESH VOICES SESSIONS»
Με τους MATINA SOUS PEAU & LEROYBROUGHTFLOWERS
Είσοδος ελεύθερη μόνο με προσκλήσεις από τον VOICE 102,5
Σε συνεργασία με τον VOICE 102,5

05/11/2024, 19:00 | Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟ»
Παρουσίαση: Elena KARAGIANNI, δημοσιογράφος (EΡΤ)
Προσκεκλημένος: Γιώργος ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ, δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού
Στα ελληνικά
Σε συνεργασία με το Πρώτο Πρόγραμμα (ΕΡΤ)

06/11/2024, 18:30 | Salle Gisèle Vivier – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

MASTERCLASS: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»
Με την Victoria HENRI-MARTIN, ηχητική δημιουργό (Don’t Nod Entertainment)
Στα γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά

06/11/2024, 20:30 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ, Οικονόμου 3

ΘΕΑΤΡΟ: «H ΝΥΧΤΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΔΑΣΗ» ΤΟΥ BERNARD-MARIE KOLTÈS
Με τους: Γιώργος ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ, ερμηνεία και σκηνοθεσία και Δημήτρης ΡΟΪΔΗΣ, ερμηνεία και σχεδιασμός ήχου
Στα ελληνικά

07/11/2024 | Salle Gisèle Vivier – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: «ΟΙ ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

07/11/2024 | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

«ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ ΤΟΥ ‘80»

08/11/2024, 16:00 │ Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» – ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30

ΔΙΑΛΕΞΗ: «ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΧΟΤΟΠΙΑ»
Με τον François-Bernard MÂCHE, συνθέτη
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά
Σε συνεργασία με το 7ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας του ΕΚΠΑ

08/11/2024, 19:00 │ Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

PODCAST ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «35° ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ, Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΤΗΣ JULIE GAVRAS
Ηχητικό ντοκιμαντέρ στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους │58’-2024 – Γαλλία
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Julie GAVRAS, σκηνοθέτιδα
Συντονισμός: Αύρα ΓΕΩΡΓΙΟΥ, σκηνοθέτις
Σε συνεργασία με το France Culture

08/11/2024, 21:30 │ROMANTSO, Αναξαγόρα 3

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ «ELECTROCHOCS»

09/11/2024│ Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

PODCAST ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

10/11/2024, 16:00 │ Περιοχή Εξαρχείων

ΗΧΟΒΟΛΤΑ: «ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ»
Με τους: Olivier GIVRE, ερευνητής (Πανεπιστήμιο Lumière-Lyon 2), Ντάνα ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ερευνήτρια και σχεδιάστρια ήχου και Γιώργος ΣΑΜΑΝΤΑΣ, ερευνητής και σχεδιαστής ήχου
Πρακτικές πληροφορίες:
Σημείο εκκίνησης: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31
Στα γαλλικά και στα ελληνικά │Δεν απαιτείται εξοπλισμός
Ελεύθερη συμμετοχή χωρίς προκράτηση θέσεων

H πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ηχητικής Δημιουργίας: Ένας Κόσμος Ήχων περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής, μεταξύ των οποίων, ένα πενθήμερο σεμινάριο εισαγωγής στη ραδιοφωνική δημιουργία με τις ραδιοφωνικές παραγωγούς Sarah LEFEVRE και Norah BENARROSH ORSONI, ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε Έλληνες φοιτητές και ερευνητές, καθώς και ένα επιστημονικό σεμινάριο σε συνεργασία με την Γαλλική Σχολή Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του ερευνητή Olivier GIVRE, και των ερευνητών και σχεδιαστών ήχου Ντάνα ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ και Γιώργο ΣΑΜΑΝΤΑ («Akoo-o»/ «To Aesthate»), καθώς και δύο σχολικές δραστηριότητες γύρω από το ποδόσφαιρο τυφλών με τον Ηλία ΜΑΣΤΟΡΑ, και γύρω από το ρόλο του ήχου στα βιντεοπαιχνίδια με την ηχητική δημιουργό Victoria HENRI-MARTIN.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ