Το 1ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής δανείζεται τον τίτλο του από τη συλλογή έργων του Γάλλου συνθέτη François Couperin (Φρανσουά Κουπερέν), Les Goûts Réunis και αντανακλά το ανοιχτό πνεύμα όχι μόνο του συνθέτη, αλλά και της εποχής του, την αξιοθαύμαστη κυκλοφορία και ανταλλαγή ιδεών, καθώς και τις αμοιβαίες επιρροές και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα διαφορετικά εθνικά στυλ μουσικής στην Ευρώπη του Μπαρόκ.
Μπαρόκ δοξάρια και χορδές, βιολιά, βιολοντσέλα, βιολοντσέλο πίκολο, βιολόνε και βιόλες ντα γκάμπα, φλογέρα και μπαρόκ φλάουτο, θεόρβη, λαούτο, μπαρόκ κιθάρα και τσέμπαλο, σε μια σπάνια μουσική πανδαισία με ιταλική, γαλλική, αγγλική, ολλανδική, γερμανική κι αυστριακή οργανική μουσική δωματίου, με σονάτες, σουίτες, χορούς, τραγούδια, Follias και Ciaconnas που θα μας ταξιδέψουν στα πιο βαθιά, όμορφα, αλλά και ακραία συναισθήματα που η μουσική μπορεί να προκαλέσει στην ανθρώπινη ψυχή, από το φως στο σκοτάδι, από τη μελαγχολία και τη λύπη στη χαρά και την έξαψη, από τη χαμηλόφωνη κι ευαίσθητη μελωδική εκφραστικότητα στην ηχηρή και ξέφρενη δεξιοτεχνία
Ταυτοχρόνως, το Φεστιβάλ έρχεται να καλύψει ένα κενό παρουσιάζοντας, σ’ αυτή την πρώτη του έκδοση, τέσσερα κοντσέρτα με οργανική μουσική δωματίου, υποστηρίζοντας έτσι το λιγότερο εμπορικό και γνωστό κομμάτι της μουσικής του 17ου και 18ου αιώνα. Τέλος, το Les Goûts Réunis προτείνει ένα μικρό πανόραμα της ελληνικής μπαρόκ σκηνής, με καλεσμένους μερικούς από τους πιο δημιουργικούς και αντιπροσωπευτικούς Έλληνες μουσικούς που αφιερώνονται με ταλέντο και αυθεντικότητα, στην έρευνα και ιστορική ερμηνεία της μπαρόκ μουσικής σε όργανα εποχής.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου (κτήριο Μ2 | 21:00)
Les Goûts Réunis – το πάντρεμα των στυλ στο Μπαρόκ
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το σύνολο “Ex Silentio” ανοίγει το φεστιβάλ με ένα πλούσιο πρόγραμμα μπαρόκ μουσικής δωματίου από τη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία που αναδεικνύει τις διαφορές, αλλά κυρίως τις ομοιότητες και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα διάφορα εθνικά στυλ μουσικής της Μπαρόκ Ευρώπης.
Έργα των Georg Philipp Telemann, Arcangelo Corelli, Willem de Fesch, μαζί με σουίτες του François Couperin από τις συλλογές Les Nations και Les Goûts Réunis, απ’ όπου πήρε και τον τίτλο του το φεστιβάλ.
Σύνολο “Ex Silentio”: Δημήτρης Κούντουρας φλάουτο με ράμφος & μπαρόκ φλάουτο, Olivier Briand μπαρόκ βιολί, Ιάσων Ιωάννου μπαρόκ βιολοντσέλο, Πάνος Ηλιόπουλος τσέμπαλο
Σάββατο 4 Νοεμβρίου (κτήριο Μ2 | 21:00)
À deux violes égales – Γαλλική και Αγγλική μουσική για δύο βιόλες ντα γκάμπα
Οι μουσικοί Ανδρέας Λινός και François Joubert-Caillet παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που ξεκινάει με τις απαρχές της μουσικής για δύο βιόλες ντα γκάμπα στην Αγγλία στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, με έργα του Tobias Hume και του Matthew Locke. Συνεχίζει αναδεικνύοντας τις επιρροές και το πέρασμα αυτού του στυλ στο χαρακτηριστικό ύφος της γαλλικής μουσικής για βιόλα ντα γκάμπα, με Σουίτες για δύο βιόλες του συνθέτη και βιρτουόζου εκτελεστή της βιόλα ντα γκάμπα της Αυλής, Marin Marais, και του θρυλικού βιρτουόζου δασκάλου του, Monsieur de Sainte Colombe. / Έργα που μας δίνουν μια γεύση του ιδιαίτερου κι εκφραστικού ήχου της βιόλα ντα γκάμπα και του εκλεπτυσμένου αγγλικού και γαλλικού γούστου και στυλ μουσικής.
Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα, François Joubert-Caillet βιόλα ντα γκάμπα, Νίκος Παναγιωτίδης αναγεννησιακό λαούτο & θεόρβη
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (κτήριο Μ2 | 21:00)
Stylus Phantasticus – Γερμανική και Αυστριακή μουσική για βιολί και μπάσο κοντίνουο
Το πρόγραμμα ξεκινάει παρουσιάζοντας την πρώτη σχολή βιολιού της Γερμανίας και της Αυστρίας, με μουσική αντιπροσωπευτική του ελεύθερου Stylus Phantasticus. Ένα στυλ που άνθησε στην Ιταλία και σύντομα στη Γερμανία του 17ου αιώνα και που φτάνει μέχρι το απόγειο του γερμανικού ύφους μπαρόκ μουσικής στα μέσα του 18ου αιώνα, ύφος που σμιλεύτηκε αφομοιώνοντας επιρροές τόσο από την ιταλική όσο κι από την γαλλική μουσική. Περιλαμβάνει επίσης σονάτες των Αυστριακών και Γερμανών συνθετών και βιρτουόζων του βιολιού Johann Heinrich Schmelzer, Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Joseph Vilsmayr, Johann Jakob Walther, Johann Georg Pisendel, μαζί με έργα των δύο σπουδαίων συνθετών της μπαρόκ εποχής, Georg Friedrich Handel και Johann Sebastian Bach.
Δημήτρης Καρακαντάς μπαρόκ βιολί, Δημήτρης Τίγκας βιολόνε, Γεράσιμος Χοϊδάς τσέμπαλο
Σάββατο 11 Νοεμβρίου (κτήριο Μ2 | 21:00)
Follia – Ostinati, Canzoni, Sonate και Follias από την Μπαρόκ Ιταλία
Το σύνολο “La Stravaganza Greca” κλείνει το φεστιβάλ με ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο πρόγραμμα ιταλικής μουσικής που καλύπτει την περίοδο από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 18ου και δίνει έμφαση στον λαμπερό, ελεύθερο, συχνά αυτοσχεδιαστικό και βιρτουόζικο χαρακτήρα του ιταλικού μπαρόκ. Ένα στυλ που επηρέασε σημαντικά τη μεταγενέστερη μουσική της Ευρώπης. Έργα που αναδεικνύουν το δεξιοτεχνικό και εκφραστικό ύφος της πρώιμης οργανικής ιταλικής μουσικής για βιολί και βιολοντσέλο, των συνθετών και βιρτουόζων του 17ου αιώνα Andrea Falconieri, Girolamo Frescobaldi, Tarquinio Merula, Dario Castello, Marco Uccellini, Domenico Gabrielli, καθώς και των μεταγενέστερων Arcangelo Corelli, Giuseppe Valentini και Antonio Vivaldi.
Σύνολο “La Stravaganza Greca”: Σίμος Παπάνας μπαρόκ βιολί, Δήμος Γκουνταρούλης βιολοντσέλο πίκολο & μπαρόκ βιολοντσέλο, Άγγελος Λιακάκης μπαρόκ βιολοντσέλο, Θεόδωρος Κίτσος θεόρβη & μπαρόκ κιθάρα, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος τσέμπαλο