Κατά τη διάρκειά του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις για την ανάδειξη της επανένταξης του μνημείου στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την πολιτιστική ζωή.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εγκαινιάστηκε στις αρχές Ιουλίου στο θέατρο της Ρεματιάς με την παρουσίαση του προγράμματος UIA Cultural Hidrant, πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα Αλληλέγγυες Νότες, καθώς και εικαστική έκθεση στην περιοχή του Συνοικισμού Χαλανδρίου ενώ συνεχίζεται από τις 10 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου με ποικίλες δράσεις εντός και εκτός Ρεματιάς.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις προσεχείς εκδηλώσεις παρουσιάζει το 1ο Hidrant Festival και μας προσκαλεί να κολυμπήσουμε σε νερά γάργαρα με ιστορική μνήμη:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ HIDRANT FESTIVAL 2021
10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η δική μας δεξαμενή! – Γάργαρα Παραμύθια | Commonspace, 16:00-19:00
Στον χώρο δίπλα στο κυλικείο του Θεάτρου Ρεματιάς.
Δράση για ενήλικες και παιδιά.
Ολοκληρώνουμε/διακοσμούμε μαζί τη μακέτα μιας δεξαμενής που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι μαθητές/τριες του 12ου Δημοτικού Χαλανδρίου ενώ η αφηγήτρια – παιδαγωγός, Ελεάνα Χατζάκη, αφηγείται «Γάργαρα παραμύθια».
Ο ΚΑΤΩ ΕΑΥΤΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ, UrbanDig Project | Όχι Παίζουμε, 21:30
Μενίδι – Κολωνάκι: Ένα αρχαίο υδραγωγείο δρόμος
«Ο Κάτω Εαυτός» ακολουθεί τα χνάρια του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου σε μία διαδρομή 20 χιλιομέτρων που διατρέχει υπογείως την πόλη. Ο Θάνος Κοσμίδης στα συνθεσάιζερ και άλλα όργανα, η Ειρήνη Αλεξίου στον χορό και η Φένια Σχοινά στο μικρόφωνο, μας προ(σ)καλούν να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας.
Διάρκεια: 70’
11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Εγκατάσταση: Εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού| Commonspace, 17:00-20:00
Στον χώρο δίπλα στο κυλικείο του Θεάτρου Ρεματιάς
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των 6ου Γυμνασίου, 7ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Χαλανδρίου, μας παρουσιάζουν σε μία εγκατάσταση που έχουν σχεδιάσει τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural Hidrant. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει έντυπο υλικό, τελικά σχέδια, προβολές video, quiz γνώσεων και άλλα διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους σχετικά με το πράσινο, το νερό αλλά και με το πολιτιστικό μνημείο του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
DeMOS THE GAME, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ, UrbanDig Project | Όχι Παίζουμε, 17:30
Ένα διαδραστικό παιχνίδι ανάπτυξης δεξιοτήτων συμμετοχικής λήψης αποφάσεων.
Οχτώ ομάδες, μια διαδρομή πάνω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στην πόλη του Χαλανδρίου, μια live-art εμπειρία.
Ο χάρτης της πόλης αποτελεί το ταμπλό του επιδαπέδιου παιχνιδιού, όπου οι παίκτες κινούν τα πιόνια τους. Το ταμπλό μετασχηματίζεται σε μια τρισδιάστατη σπείρα που ορίζει τον τρόπο κίνησης μέσα στην πόλη.
Διάρκεια: 3 ώρες
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων με email στο contact@urbandigproject.org
ή τηλεφωνικά στο 6985 069 300 (μέγιστος αριθμός 40 άτομα).
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ: “Παλιός” και Nέος Προσφυγικός Συνοικισμός – Ποταμός Καλαμάς – Αδριάνειο Υδραγωγείο, ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΟΠΙΔΗΧ), 18:00-20:00
Συνάντηση: Πλατεία Ελευθερωτών (Άγιος Νικόλαος) στις 18:00.
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ), πραγματοποιεί ένα μικρό “ταξίδι ”στον χρόνο και στον τόπο που ξεκίνησαν τη νέα, δύσκολη ζωή τους οι περίπου 150 οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων, όταν εγκαταστάθηκαν στο Χαλάνδρι των 6.882 κατοίκων το 1926-27. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στην οδό Ελ Αλαμέιν, όπου βρίσκεται η κεντρική δεξαμενή και φρεάτια του Αδριάνειου Υδραγωγείου, για το οποίο μαθαίνουμε μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες των αφηγητών της ΟΠΙΔΗΧ, σχετικά με την ύπαρξη και χρήση του στα χρόνια της Κατοχής και αργότερα.
12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ, UrbanDig Project | Όχι Παίζουμε, 17:30
Τρεις πράξεις με τελετάρχη έναν θεατρικό χαρακτήρα: ένα φανταστικό πρόσωπο που έχει καταδυθεί και διανύσει το Αδριάνειο υδραγωγείο και θέλει να μας προετοιμάσει για να κάνουμε το ίδιο. Ο ταξιδιώτης αυτός, μαζί με την παρέα του, μυεί τους συμμετέχοντες στον αόρατο κόσμο του Αδριάνειου. Το τρίπτυχο μνημείο-νερό-δίκτυο διαπερνά το πρόγραμμα της ημερίδας και οδηγεί σε έναν οργανωμένο διάλογο με εκλεκτούς καλεσμένους, όπου θα συνδιαμορφωθεί το κοινό όραμα για την αξιοποίηση του “κοινού” αδριάνειου κεφαλαίου.
Διάρκεια: 3 ώρες