Η 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται τον Ιούλιο με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που υπόσχεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να προσφέρει έντονες συγκινήσεις. Μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εκπαιδευτικές δράσεις· αυτό το καλοκαίρι η Ελευσίνα είναι ο απόλυτος προορισμός.
Ο Ιούλιος ξεκινά με το Μυστήριο 40_ Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος. Από την 1η έως τις 10 Ιουλίου, 30 συμμετέχοντες στο εντατικό θερινό του πρόγραμμα και προσκεκλημένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανοίγουν έναν διάλογο πάνω στην Ορέστεια του Αισχύλου και τις φλέγουσες θεματικές της. Ακολουθεί το Μυστήριο 59_U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ένα Open sharing, με τους συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου να παρουσιάζουν τα έργα τους στις 2 και 3 Ιουλίου στο X – Bowling Art Center. Από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της ευρύτερης περιοχής με τίτλο Μυστήριο 23_ Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, που θα μετατρέψει τις Γραμμές του ΟΣΕ στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και το Πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου σε υπαίθριους κινηματογράφους. Στις 13 Ιουλίου, υπό το φως της πανσελήνου, θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας η μουσική παράσταση Μυστήριο 83_Των σιωπηλών σπαράγματα, στην πρώτη της ολοκληρωμένη εκτέλεση. Μια σπουδαία συνάντηση δύο κορυφαίων Ελληνίδων ερμηνευτριών, της Λένας Πλάτωνος και της Μαρίας Φαραντούρη, σε χορογραφία Δάφνι Κόκκινου, που βασίζεται σε λυρικές αφηγήσεις και διασωθέντα θραύσματα άγνωστων ποιητριών του αρχαίου κόσμου.
Τελευταίοι προορισμοί για τον Ιούλιο είναι δυο σημαντικές παραστάσεις που πλαισιώνουν το Μυστήριο 35_ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^: Κλυταιμνήστρα, βασισμένη στο κείμενο Αγαμέμνων του Αισχύλου, από τη βελγική ομάδα tg STAN, στις 23 και 24 Ιουλίου και Πέρσες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στις 30 και 31 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι δράσεις του Ιουλίου
Μυστήριο 40_Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
1 – 10 Ιουλίου
2o – 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός
Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον για το Αρχαίο Δράμα και τη σύγχρονη απόδοσή του. Το σχολείο θα φιλοξενήσει 30 μαθητές στο εντατικό θερινό πρόγραμμά του, όπου θα διδάξουν καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με άξονα τα πρόσωπα της Ορέστειας του Αισχύλου συγκαλεί την “Εκκλησία του Δήμου”, ανοίγοντας έναν διάλογο με τους πολίτες πάνω στα θέματα που αναδύονται από την τριλογία και εξακολουθούν να αποτελούν φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
Μυστήριο 59_ Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS
Open Sharing – Έργα Πρώτου Κύκλου
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις
2 – 3 Ιουλίου
X – Bowling Art Center
Η Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS, σε συνδιοργάνωση με την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο δημιουργικών εργαστηρίων με ένα καλοκαιρινό εντατικό δεκαήμερο και με τη στούντιο παρουσίαση των εν εξελίξει έργων, που αναπτύσσουν οι νέοι χορογράφοι σε διάλογο με την πόλη της Ελευσίνας.
Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
7 – 10 Ιουλίου
Γραμμές ΟΣΕ Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού & Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου
Επιχειρώντας μια συνομιλία με την Ελευσίνα και τα τοπία της, και ταυτόχρονα μια εκ νέου «ανάγνωση» οκτώ εμβληματικών ντοκιμαντέρ, το Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: ΙN SITU realities θα μεταμορφώσει τις Γραμμές ΟΣΕ του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και το Πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου σε υπαίθριους κινηματογράφους. Το Φεστιβάλ αντλεί τη θεματική του από όλο το φάσμα της ρεαλιστικής καταγραφής, την αρχαιολογία, την ιστορία, την εθνογραφία έως το περιβάλλον και την οικολογία, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Aποτελεί προπομπό της δράσης Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023, στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Μυστήριο 81_Των Σιωπηλών Σπαράγματα
Λένα Πλάτωνος & Μαρία Φαραντούρη
Μουσική
13 Ιουλίου
Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
Η μουσική παράσταση Των Σιωπηλών Σπαράγματα, στην πρώτη της ολοκληρωμένη εκτέλεση, βασίζεται σε λυρικές αφηγήσεις και διασωθέντα θραύσματα άγνωστων ποιητριών του Αρχαίου Κόσμου, σε μουσική Λένας Πλάτωνος, απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Θάνο Τσακνάκη, ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη, και χορογραφία Δάφνι Κόκκινου. Ποιητικές φωνές, σπαράγματα, σπουδαίων γυναικών της Αρχαιότητας, σκιές πια, άδεια ονόματα απ’ το παρελθόν που ανασύρονται, γιατί παραλίγο, παραλίγο και θα χάνονταν οριστικά στο νεφέλωμα του αόριστου – που είναι η Λησμονιά. Μπροστά μας, εδώ στην Ελευσίνα, ένα αληθινό Μυστήριο: Μια γυναίκα, ψυχή του σημερινού, δανείζει την εξαίσια φωνή της – δηλαδή αναπνοή – σε αυτές τις σκιές, σε αυτά τα σπαράγματα της σιωπής, συνδέοντας τις γυναικείες μορφές από τον μύθο, την Ιστορία και το παρόν.
Μυστήριο 35_ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^
Η 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει το ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^, όπου παρουσιάζονται πρωτότυπα παραστατικά έργα, βασισμένα αποκλειστικά στα έργα του μεγάλου Ελευσίνιου τραγωδού. Στόχος της δράσης είναι να θεσμοθετηθεί ένας σπάνιος διάλογος πάνω στο Αισχύλειο Δράμα.
Κλυταιμνήστρα
Μια επίσκεψη στο κείμενο Αγαμέμνων του Αισχύλου από τους tg STAN (BE)
Παγκόσμια Πρεμιέρα
Ιδέα, Σύλληψη Jolente De Keersmaeker
Θέατρο
23 – 24 Ιουλίου
Ανοιχτό θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας
Η παράσταση βασίζεται στο κείμενο Αγαμέμνων από την Ορέστεια του Αισχύλου, σε επιδέξια μετάφραση στα αγγλικά από τον Ted Hughes, σε συνδυασμό με την εκδοχή του Gustav Ernst, με τίτλο “Blutbad”. Η σκηνοθέτις Jolente De Keersmaeker είχε ήδη επεξεργαστεί την ιδέα να προσεγγίσει και να ενώσει τρεις διαφορετικές εκδοχές του πρώτου μέρους της Ορέστειας. Η εκπληκτική ποιητική δύναμη του πρωτότυπου έργου του Αισχύλου εμβολιάζεται από το Λουτρό Αίματος του Αυστριακού συγγραφέα Gustav Ernst, η ωμή και διαμελισμένη ποίηση του οποίου δεν ακολουθεί πλέον την οπτική του Αγαμέμνονα αλλά της Κλυταιμνήστρας.
Πέρσες του Αισχύλου
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
Θέατρο
30 – 31 Ιουλίου
Ανοιχτό θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας
Οι Πέρσες ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες. Στελεχωμένη από μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σε έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για εθελοντική συμμετοχή στην παράσταση εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Ιουλίου θα ανακοινωθούν σύντομα.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Κλυταιμνήστρα © Sam Asaert