Η 2023 Ελευσίς υποδέχεται τον Οκτώβριο με το Ecoculture Festival (Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού) που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου πεδίου, καθώς και σε γεωγραφικά όμορες πόλεις τους, όπως οι Δήμοι Ασπροπύργου, Κορινθίων και Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Το φεστιβάλ διαπερνούν τέσσερις διαφορετικές θεματικές. Η έννοια του οικοπολιτισμού και ο τρόπος που επηρεάζει και αφορά τη ζωή σήμερα. Ο ουρανός, η φωτορύπανση και οι συνέπειες στο άμεσο περιβάλλον. Το νερό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σχετικά με την έλλειψή του. Η Γη, οι πυρκαγιές και η κλιματική κρίση.

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, μία από τις σημαντικότερες δράσεις-μοντέλα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς, επιστρέφει σε επιμέλεια και σκηνοθεσία της Gemma Hansson Carbone, σε συνεργασία με την Ηλιάνα Καλαδάμη από τις 2 έως τις 5 και από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μια ρηξικέλευθη σύζευξη επιτελεστικής τέχνης και αρχαιολογίας, που συνδυάζει την εγγενή αγάπη του ανθρώπου για αφηγήματα και το μυστηριακό δέος της διαγενεακής διασύνδεσης που καταλαμβάνει κάθε επισκέπτη ιστορικών μνημείων. Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Στις 7, 14 και 21 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στο Σινέ Ελευσίς η δράση Αποτυπώματα Ανθρώπων, μια σειρά προβολών ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους από Έλληνες δημιουργούς με αναφορές στους άξονες της οικολογίας, της αρχαιολογίας και της ανθρωπογεωγραφίας. 13 ντοκιμαντέρ, σχεδόν όλα, σε πρώτη προβολή στην Ελευσίνα παρουσία των δημιουργών τους, σε ένα πρόγραμμα προβολών που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μια συνεργασία της 2023 Ελευσίς με την ΑΜΚΕ “ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”.

Από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ Ελευσίς το Pharos BI Short Film Festival σε σύλληψη και επιμέλεια Μιχάλη Τιγκιρίδη. Ένα τετραήμερο διεθνές, διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που φιλοξενεί έργα ανερχόμενων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας και ομιλίες για τον ελληνικό κινηματογράφο. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Δήμου Ελευσίνας και του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Το έργο Ecoculture Festival και το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.