21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους!

Νέα εποχή για το Φεστιβάλ Ολυμπίας

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος, στις 1-8 Δεκεμβρίου, το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους.

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ποτέ για το μέλλον του θεσμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα: στις αρχές του χρόνου υπογράφτηκε τριετής προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα ζητούμενο ετών, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εγκατάσταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (σ.σ. Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), ένα συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου, το οποίο παραχωρεί για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια. Για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού που θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στο εγκαταλελειμμένο σήμερα σταφιδεργοστάσιο, θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε, σε βάθος χρόνου, χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εκτός από μια υποδειγματική περίπτωση πολιτιστικής αποκέντρωσης, σήμερα πια αποτελεί πρότυπο διοργάνωσης για νέα φεστιβάλ του είδους στο εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντάς τους τις σημαντικότερες, βραβευμένες ταινίες για παιδιά και νέους απ’ όλον τον κόσμο, αλλά, ταυτόχρονα, τους ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι 20 χρόνια τώρα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν ταινίες, ενώ την ίδια στιγμή στην Camera Zizanio προβάλλονται εκατοντάδες ταινίες παιδιών και νέων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου.

Η φετινή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ) και εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Aμαλιάδα, Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά.

Το υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει με έγγραφό του προς όλα τα σχολεία της χώρας την συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο.

Το 21ο Φεστιβάλ ξεκινά με τη νέα ταινία του Γιάννικ Χάστρουπ Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος, μια ιστορία για την φιλία και τις δυσκολίες του να είσαι μικρός, που μας ταξιδεύει στην Αφρική, «τη χώρα όπου η σοκολάτα μεγαλώνει στα δέντρα». Από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, ο Δανός Χάστρουπ είναι παλιός φίλος του Φεστιβάλ Ολυμπίας και δημιουργός του επίσημου σποτ της διοργάνωσης. Η ταινία έκανε πρεμιέρα φέτος στο πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου και θα προβληθεί, μεταγλωττισμένη και εκτός συναγωνισμού, την Κυριακή 2/12 στις 11 πμ σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο, Κόρινθο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Καλαμάτα, σηματοδοτώντας την έναρξη προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 1/12, στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Απόλλων» στον Πύργο, την καρδιά του Φεστιβάλ, με συναυλία του Ορέστη Ντάντου.

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 76 ταινίες από 50 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (12), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (20), Μικρού Μήκους Animation (23) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (21).

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία, ενώ φέτος στο τμήμα Μυθοπλασίας & Animation προστίθεται για πρώτη φορά Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων. Η συμμετοχή στις επιτροπές αυτές λειτουργεί σαν ένα εργαστήρι θεωρίας και κριτικής κινηματογράφου για τα παιδιά.

Το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή κριτική επιτροπή παιδιών), φιλοξενείται στο cine Cinema της Αμαλιάδας, πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio.

Οι σκοτεινές αίθουσες του Πύργου και της Δυτικής Ελλάδας δεν παρουσιάζουν την καθημερινότητα μέσα από ένα ροζ σύννεφο: οι ταινίες του Φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα – είναι, δυστυχώς, τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι. Καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, εθισμοί, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Εξυπακούεται ότι ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ. αποκλείονται εκ προοιμίου. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης…

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Η 18Η CAMERA ZIZANIO

Στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 127 ταινίες από την Ελλάδα, αντίστοιχος αριθμός ταινιών από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και 30 ταινίες από 15 χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας. Τις ταινίες αυτές έχουν δημιουργήσει μαθητές είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά. Οι ταινίες συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα (ελληνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές) και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: (έως 12 ετών, 13-16 και 17-20)

Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από παιδιά, δηλαδή χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα: οι ταινίες μάλιστα αυτές, σύμφωνα με το Ν. Θεοδοσίου, συνήθως είναι πιο «φρέσκιες» θεματικά και κινηματογραφικά.

Φέτος επιστρέφει και πάλι στο Φεστιβάλ ο 9άχρονος σήμερα Τόμπι Λιτλ, το παιδί θαύμα από την Αγγλία που συμμετείχε για πρώτη φορά στην Camera Zizanio όταν ήταν 5 ετών. Αυτή τη φορά συνεργάστηκε μαζί με τα άλλα παιδιά της τάξης του, συνδυάζοντας όμως πάντα τη ζωντανή δράση με το animation –το σήμα κατατεθέν του Τόμπι.

H Camera Zizanio συνεχίζει να εμπνέει νέα φεστιβάλ του είδους διεθνώς: το Εθνικό Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών της Ολλανδίας και το MICE στην Βαλένθια της Ισπανίας στήθηκαν με πρότυπο το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ενώ φέτος, δυο καθηγητές από την Αυστρία με μια ομάδα 6 παιδιών έρχονται για να πάρουν τεχνογνωσία και να στήσουν το δικό τους νέο Φεστιβάλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως το νεανικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Crossing Europe που πραγματοποιείται κάθε Απρίλη στην πόλη Linz.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οκτώ αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου άλλες 100 ταινίες μεγάλου και μεσαίου-μικρού μήκους, παρουσιάζονται σε 16 περιφερειακές αίθουσες του Φεστιβάλ:

Εργασία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια

Ταινίες που φωτίζουν τις επιπτώσεις της ανεργίας κυρίως στη νέα γενιά. Υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και εθνικούς πόρους.

2018: Greek Films About Children and Youth

Το 2018 είναι η χρονιά με τον μεγαλύτερο αριθμό ελληνικών ταινιών «για παιδιά και νέους» αλλά και ταινιών που πραγματεύονται θέματα που άπτονται της παιδικής και νεανικής ηλικίας και ανήκουν στην γενικότερη κατηγορία ταινιών που διεθνώς ονομάζεται “About Children and Youth”. Στο αφιέρωμα προβάλλονται δέκα ελληνικές ταινίες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation) παραγωγής 2018, με θεματολογία γύρω από την παιδική ηλικία.

Zoom in European Children’s Films

Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον κλπ.

Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation

Επιλογή ευρωπαϊκών animation μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής, μέσω των οποίων εκφράζονται οι νέες τάσεις στο περιεχόμενο και κυρίως στις τεχνικές δημιουργίας του animation.

Το Εκκρεμές του Φύλου

Ταινίες που προσεγγίζουν ποικιλοτρόπως ζητήματα του Φύλου και προωθούν την έμφυλη ισότητα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την άρση των ανισοτήτων και των διακρίσεων που προκύπτουν εξαιτίας του φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών, όπως η φυλή, η τάξη, η θρησκεία, οι προσωπικές επιλογές, οι πολιτικές πεποιθήσεις κλπ. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Ολλανδικά ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους

Επιλογή των καλύτερων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, από τη χώρα που πρώτη χρηματοδότησε την ανάπτυξη αυτού του είδους ταινιών και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του παιδικού ντοκιμαντέρ και σε άλλες χώρες. Επιμέλεια-παρουσίαση: Sannete Naeye, πρώην διευθύντρια CineKid του Άμστερνταμ.

CINE ΦΩΣ στα κελιά των κρατουμένων

Εκδήλωση-συζήτηση-προβολή ταινιών με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης. Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Τμήματα Ανδρών και Γυναικών), με την ευθύνη και καθοδήγηση του σκηνοθέτη και καθηγητή Κινηματογραφικών Σχολών Αντώνη Κόκκινου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Οι ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στην εκδήλωση είναι «Το Χριστινάκι» (11 λεπτά) και «Ο θανατοποινίτης» (17 λεπτά, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στάνκογλου και Παύλο Κοντογιαννίδη). Ας σημειωθεί πως το 2008 το Φεστιβάλ Ολυμπίας είχε διοργανώσει προβολές ταινιών στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα.

Φοιτητιβίσματα

15άλεπτα ντοκιμαντέρ τελειόφοιτων από τα τμήματα Οπτικοακουστικών Σπουδών & Επικοινωνίας των ΑΕΙ της χώρας. Οι ταινίες γυρίστηκαν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Διάπλαση» της δημιουργικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών στην Τηλεόραση της Βουλής, με αντικείμενο την παραγωγή πρωτότυπου τηλεοπτικού περιεχομένου με νεανική ματιά και αισθητική.

SCHOOL CINEMA

*Κινηματογραφικά εργαστήρια:

Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου μέσα από εργαστήρια σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένου σχεδίου κλπ. για μαθητές και φοιτητές.

-Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation (το μακροβιότερο του Φεστιβάλ) αλλά και το Mythos Project, με φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό: Τα παιδιά, χωρισμένα σε πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Η θεματολογία τοποθετεί πάντα στο επίκεντρο τους νέους απέναντι στο σημερινό κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής.

-Τα Daily News αναμένεται και φέτος να κλέψουν την παράσταση με χιουμοριστικά βιντεάκια που γυρίζουν τα ίδια τα παιδιά τις μέρες του Φεστιβάλ και προβάλλονται στον κατάμεστο «Απόλλωνα», ενώ συνεχίζεται η δραστηριότητα του Zizanio News, μέσα από το ομώνυμο blog, με ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια και συνεντεύξεις, που γράφουν και επιμελούνται παιδιά του Πύργου και της Αμαλιάδας, τα οποία ταυτόχρονα κάνουν και ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι συνεντεύξεις που παίρνουν τα παιδιά του Zizanio News από τους διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες αποτελούν βασικό υλικό της καθημερινής εκπομπής του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

*Συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ:

Φέτος εγκαινιάζεται η συνεργασία του Φεστιβάλ με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αλλά και με το τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Επίσης τίθενται οι βάσεις για τη συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα με το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, μέσα από μια σειρά κοινών δράσεων με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών στο 21ο Φεστιβάλ.

*Και οι δάσκαλοι μαθαίνουν:

Την ίδια στιγμή που οι μαθητές γυρίζουν τις δικές τους ταινίες, οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ για να κάνουν δημιουργικές εργασίες στο χώρο του σχολείου. Φέτος θα παρουσιαστεί παιδαγωγικός φάκελος για την ταινία Μπλάνκα (Ιαπωνία, Ιταλία, Φιλιππίνες) του ιάπωνα σκηνοθέτη Κόχι Χασέι. Η εντεκάχρονη Μπλάνκα προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της στη Μανίλα ζητιανεύοντας και κλέβοντας τους τουρίστες, και ονειρεύεται να αγοράσει μια μαμά… Το φιλμ προσφέρει στους εκπαιδευτικούς ένα εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας στην τάξη.

*Διάλεξη-συζήτηση:

Ο σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου Θανάσης Ρεντζής, τιμώμενο πρόσωπο στο 21ο Φεστιβάλ, δίνει διάλεξη για την Κινηματογραφική Παιδεία και συζητά με εκπαιδευτικούς και κινηματογραφιστές τρόπους εφαρμογής της στη δημόσια εκπαίδευση.

*Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab:

Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Παράλληλα, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου.  Βραβεία θα δοθούν  στις δύο καλύτερες ιδέες, από τις 12 που προκρίθηκαν. Βραβείο ΕΡΤ AE:  Χρηματοδότηση 3.000 ευρώ, για την ενθάρρυνση των περαιτέρω βημάτων για την πραγματοποίηση της ταινίας. Το Νεανικό Πλάνο προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) και τον υποτιτλισμό της ταινίας.

Η εταιρεία SteFilm προσφέρει δωρεάν Post production (Color Correction, μίξη ήχου stereo, DCP Mastering).

Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: Χρηματοδότηση 3.000 ευρώ για την ενθάρρυνση των περαιτέρω βημάτων για την πραγματοποίηση της ταινίας. Το Νεανικό Πλάνο προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) και τον υποτιτλισμό της ταινίας. Η εταιρεία Authorwave προσφέρει δωρεάν Post production (Color Correction, μίξη ήχου stereo, DCP Mastering).

*Olympia “Flash Forward”/Today’s Talents, Tomorrow’s Hope

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ταλαντούχους ευρωπαίους νέους επαγγελματίες (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίες κλπ), οι οποίοι με τις πρώτες τους εργασίες έχουν ξεχωρίσει κι αποτελούν στον τομέα τους ελπίδα για το μέλλον. Κάποιοι από αυτούς έρχονται χρόνια στην Camera Zizanio, όπως η ιρλανδή Λόρα Γκέινορ η οποία σήμερα εργάζεται στο BBC. Θα πραγματοποιήσει μάλιστα το εργαστήριο «Κάνοντας ταινία με το κινητό σας».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

*Μουσική

Συναυλία Ορέστη Ντάντου

Συναυλία ροκ από την Ομάδα Τέχνης Πάροδος

Εργαστήρι Πολυφωνικής Μουσικής

*Λογοτεχνία

Εκδήλωση στη μνήμη του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου, κάτοικου Πύργου και φίλου του Φεστιβάλ. Μιλούν: Παντελής Μπουκάλας, Γιάννης Ξούριας.

Σχολείο και Τέχνη του Λόγου. Επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία της Ηλείας και συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

*Θέατρο

Το ταξίδι του Φερεϋντούν. Θεατρική παράσταση.

Θεατρικό παιχνίδι. Δράσεις θεατρικού αυτοσχεδιασμού σε δημοτικά σχολεία.

Θεατρικό σεμινάριο

*Η πόλη σε κίνηση

Έκθεση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό «Ορίζοντας Γεγονότων» και τη συμμετοχή καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων κ.ά. για εικαστικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο με πόλη αναφοράς την Αμαλιάδα.

* Γνωριμία με τη γη της Ολυμπίας

Οι επισκέπτες του 21ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 18ης Camera Zizanio ξεναγούνται σε μουσεία, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, γνωρίζουν τον τόπο και τα μνημεία, συναντούν ανθρώπους, μαθαίνουν τον τρόπο ζωής τους και απολαμβάνουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν και φέτος προβολές για σχολεία με δωρεάν είσοδο. Τα σχολεία όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές (email: info@olympiafestival.gr, τηλ. 2108664030 και 2108664470) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.


Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων: Πρόγραμμα προβολών – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ