23ο ΦΝΘ: Ένα βιβλίο για τον Δημήτρη Εϊπίδη

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά τον Δημήτρη Εϊπίδη με μια δίγλωσση έκδοση γεμάτη από τη ζωή και το έργο του.

Η προσωπικότητα και το όραμα του Δημήτρη Εϊπίδη, καθώς και η επίδρασή του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο διατρέχουν τις 232 σελίδες της δίγλωσσης ειδικής έκδοσης, με την οποία το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον άνθρωπο που ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που διηύθυνε τον οργανισμό και μας έμαθε να βλέπουμε το σινεμά με άλλα μάτια.

Γνωστές προσωπικότητες του παγκόσμιου σινεμά, συνεργάτες, φίλοι και άνθρωποι του Φεστιβάλ επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του Δημήτρη Εϊπίδη. Καθόλου εύκολο εγχείρημα για έναν άνθρωπο που βρισκόταν διαρκώς μπροστά από την εποχή του και διαισθανόταν τις αλλαγές στα κινηματογραφικά ρεύματα πριν ακόμα συμβούν.

Η έκδοση καταγράφει τους σταθμούς της ζωής και της καριέρας του σε πέντε ηπείρους, από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας και παρουσιάζει ανεκτίμητο οπτικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Εϊπίδη, φωτίζοντας διαφορετικές περιοχές της ζωής, του έργου και της ιδιοσυγκρασίας του. Επίσης, περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα γραμμένα από σημαντικούς σκηνοθέτες με τους οποίους σχετίστηκε –και σε πολλές περιπτώσεις έκανε ευρύτερα γνωστούς–, από μεγάλες προσωπικότητες του φεστιβαλικού χώρου παγκοσμίως, καθώς και από συνεργάτες που μαθήτευσαν στο πλάι του και ανακάλυψαν, χάρη στο ιδιαίτερο βλέμμα του ένα νέο είδος σινεμά.

Για τον Δημήτρη Εϊπίδη γράφουν άνθρωποι από όλα τα δημιουργικά πεδία του σύγχρονου κινηματογράφου: η εμβληματική μορφή της καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης Σάρα Ντράιβερ, ο πολυβραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο πατριάρχης του ιρανικού σινεμά Μοσέν Μαχμαλμπάφ, ο σπουδαίος Ούγγρος δημιουργός Μπέλα Ταρ, ο τολμηρός αυστριακός δημιουργός Ούλριχ Ζάιντλ, και η καλλιτέχνις, ακαδημαϊκός και ανθρωπολόγος Τόμπι Λι μιλούν για την επαφή τους με τον άνθρωπο που άλλαξε με τον τρόπο του το τοπίο του art-house κινηματογράφου. Παράλληλα, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο Πιρς Χάντλινγκ, ο συν-ιδρυτής (μαζί με τον Εϊπίδη) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ με έμφαση στο νέο κινηματογράφο Κλωντ Σαμπερλάν, η Άλι Ντερκς, ιδρύτρια και πρώην διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ (IDFA) και η διευθύντρια του Cinéma du Réel Αντρέα Πικάρ θυμούνται, τη συνεισφορά του στο παγκόσμιο σινεμά, δίνοντάς μας και μία αίσθηση της εποχής που άνθισαν τα παγκόσμια φεστιβάλ.

Παράλληλα ο Ηλίας Κανέλλης, δημοσιογράφος και ιδρυτής της επιθεώρησης The Book Journal, ο ζωγράφος Τάσος Μαντζαβίνος, η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη, ο επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ, Γιώργος Κρασσακόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης και η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό γράφουν για την αγάπη του Δημήτρη Εϊπίδη για κάθε μορφή τέχνης, τη στήριξη που παρείχε στους Έλληνες δημιουργούς και θυμούνται περιστατικά από την πορεία τους μαζί του. Τη βιογραφία του Δημήτρη Εϊπίδη υπογράφει ο Γιάννης Παλαβός.

Επίσης το Φεστιβάλ ανέθεσε σε επτά Έλληνες εικαστικούς να φιλοτεχνήσουν πρωτότυπες προσωπογραφίες του Δημήτρη Εϊπίδη. Οι εικαστικοί αυτοί είναι οι: Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Ελένη Θεοφυλάκτου, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Βιβή Παπαδημητρίου, Στέφανος Ρόκος, Βασίλης Σελιμάς, Μανταλίνα Ψωμά. Η έκδοση περιλαμβάνει, επίσης, ένα σχέδιο του Τάσου Μαντζαβίνου, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες και υλικό από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Εϊπίδη.

Η ειδική έκδοση κυκλοφορεί στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου σε θερινά σινεμά και online. Θα είναι διαθέσιμη στο e-shop του Φεστιβάλ, ενώ θα διανεμηθεί και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.

Η έκδοση αποτελεί μία μόνο από τις πρωτοβουλίες του Φεστιβάλ προς τιμήν του Δημήτρη Εϊπίδη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Αρχίζοντας από την 23η διοργάνωση, ο Χρυσός Αλέξανδρος του τμήματος Newcomers του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Χρυσός Αλέξανδρος Newcomers «Δημήτρης Εϊπίδης», ενώ το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο αυξάνεται σε 10.000 ευρώ.

Επίσης, το τμήμα Berlinale Talents του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θεσμοθέτησαν βραβείο που απονεμήθηκε τον Μάρτιο σε ένα σενάριο ή μια ιδέα για ντοκιμαντέρ, στο Doc Stations, στο πλαίσιο του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, έχει ως στόχο να στηρίξει τους ανερχόμενους δημιουργούς, στους οποίους τόσο πίστευε ο Δημήτρης Εϊπίδης. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Μιγκέλ Αντούνες Ράμος και το πρότζεκτ Dragons.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ