2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας Ιπποκράτης: Παρουσίαση προγράμματος και Κριτικής Επιτροπής

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου,  το οποίο  εστιάζει στα θέματα υγείας και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική Ελληνική πολιτιστική καινοτομία, η οποία μάλιστα ξεκινά από την περιφέρεια με πρωτοβουλία ενός Δήμου.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 25 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, ανακοινώθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις η κριτική επιτροπή, το πρόγραμμα προβολών, οι εξέχουσες προσωπικότητες, οι ιατροί και σκηνοθέτες που θα παραστούν στο 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό  Φεστιβάλ για θέματα Υγείας  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, καθώς επίσης  και οι σημαντικότατες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά με μια πανηγυρική τελετή έναρξης στην Κω 1-6 Σεπτεμβρίου 2010.

Για δεύτερη χρονιά, η ακριτική Κως θα φιλοξενήσει ανθρωπιστές γιατρούς και  ευαίσθητους δημιουργούς ταινιών που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε  ένα κοινό ευαισθητοποιημένο, ένα κοινό που διψάει για σωστή πληροφόρηση σχετικά με ζητήματα υγείας, ψυχικής και σωματικής.

Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και είναι το μόνο κοινό αγαθό που έχουμε μεταξύ μας, εμείς οι άνθρωποι. Από την Αμερική έως την Ινδία, από την Αγγλία έως το Ισραήλ , ανεξάρτητοι δημιουργοί, ένας ολόκληρος κόσμος, ένα συναρπαστικό σύμπαν, συγκεντρώνεται στο νησί του Ιπποκράτη.

Δημιουργικά, ακραία, ενδιαφέροντα, υγιή  άτομα καταθέτουν την δική τους εκδοχή , έχοντας σταθεί δίπλα στους ασθενείς, στον πόνο, στον θάνατο, στην αισιοδοξία, στην ελπίδα και στην χαρά.

Αναλυτικά και τεκμηριωμένα ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας, με οδηγό
το συναίσθημα, τη γνώση, τη μνήμη, το χρονικό, προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ για το ανήσυχο κοινό.

Σημαντικότατη  είναι η κατάθεση των δημιουργών και πολύτιμο μάθημα για τους θεατές και για όσους συμμετέχουν στις καθημερινές ανοικτές συνεντεύξεις.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και μίλησαν οι:  Γιώργος Κυρίτσης Δήμαρχος Κω, Παναγιώτης Θαλασσινός Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης  Πολιτισμού του Δήμου Κω,   Λουκία Ρικάκη καλλιτεχνική Διευθύντρια και Ιδρύτρια του φεστιβάλ ’Ιπποκράτης’ , ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος,  Δρ Αθανάσιος Καράβατος Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Α.Π.Θ.,  Δρ Παρασκευή Σακκά Νευρολόγος Ψυχίατρος, Διευθύντρια του τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου- Ιατρείου Μνήμης, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Δρ ΕλευθέριοςΘηραίος Γενικός Ιατρός- Επιμελητής Α’ E.Σ.Υ., Γεν. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, εκπρόσωποι των χορηγών ,  κ. Ξενοφωντας Θειακός  πρόεδρος της οργανωτικης επιτροπης για την εκθσεη Σχεδιο Σωτηρια στο νοσοκομειο ΣΩΤΗΡΙΑ, η εκπρόσωπος της  Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα  κυρία Τζόντι Βρείσλερ, οι σκηνοθέτες  Νίκος Αλευράς,  Σταύρος Ψυλλάκης,  Φρέντυ Βιανέλλης, Μαρίνα Δανέζη, Γιώργος Πετρίτσης, πολλοί δημοσιογράφοι και όλοι οι συνεργάτες του φεστιβάλ.

Η διοργάνωση του φεστιβάλ  πραγματοποιείται  στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ορφέα και στον Θερινό Κινηματογράφο Ορφέα,  οι οποίοι  είναι άρτια εξοπλισμένοι για να φιλοξενήσουν και πάλι  την  διεθνή διοργάνωση που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κ.Λουκία Ρικάκη ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου είπε:
 «Νους υγιής εν σώματι υγιεί.  Να διασφαλίζουμε στο σώμα εκείνη την εγρήγορση που επιτρέπει στο νου να ανθίζει. Αυτό το άνθισμα του νου και της ψυχής να είναι η άμυνα της ζωής έναντι της φθοράς.

Ενώ η έντεχνη ιατρική μας προσφέρει υγεία και δύναμη με κατάλληλα φάρμακα και διατροφή σωστή η  τέχνη πλουτίζει την ψυχή. Στη ετήσια συνάντηση  κινηματογράφου και Ιατρικής στη μοναδική αυτή συνύπαρξη στο ακόμη πιο μοναδικό τοπίο της Κω, αυτό ακριβώς επιχειρούμε.

Συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο κινηματογραφικά έργα από  όλον τον κόσμο τα οποία φωτίζουν εκείνους που υπηρετούν την υγεία με αυταπάρνηση, φροντίζουν τον διπλανό τους με γενναιοδωρία, νοιάζονται και φροντίζουν για μια ισορροπημένη διαβίωση πάνω στον πλανήτη. Το Φεστιβάλ της Κω φιλοξενεί αυτούς τους γιατρούς και αυτούς τους δημιουργούς και παρέχει ένα πλαίσιο διαλόγου  γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα της υγείας.

Μέσα σε μια εβδομάδα  ένα πολύτιμο ταξίδι σκέψης, ανθρωπισμού  μέσα από εικόνες και όλα  αυτά για μια καλή ζωή ..  όπου μέσα στο υγιές σώμα ο νους θα ανθίζει».

O Δήμαρχος Κω, κ. Γιώργος Κυρίτσης απευθυνόμενος στο ακροατήριο είπε:
«Αγαπητές φίλες και φίλοι, Ο πολιτισμός είναι το ελιξίριο για να ξεφύγουμε από όλη αυτή την μιζέρια.  Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, γιατί μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και απαιτούσε πολύ δημιουργική δουλειά αλλά και σύνθεση αρκετών δυνάμεων, ολοκλήρωσε τα βήματα της και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, πέρσι τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία. Δημιουργοί, επιστήμονες, θεατές, κινηματογραφιστές, εθελοντές, πολίτες όλου του κόσμου θα συναντηθούν ξανά φέτος στο 2ο Φεστιβάλ για να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις, συναισθήματα.

Όλες οι αναφορές για το Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό διακρίνονται από αισιοδοξία και ενθουσιασμό για την ιδέα και την αξιοποίησή της. Όλοι μιλούν για την καθιέρωση ενός σημαντικού θεσμού και θεωρούν σημαντικό αλλά και φυσικό παράλληλα το ότι πραγματοποιείται στην Κω.

Η διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ αποτελεί την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η προσπάθεια έφερε καρπούς, προσπάθεια η οποία συνεχίζεται με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και έχοντας πλέον την εμπειρία, ώστε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θέματα υγείας να είναι ένας ετήσιος θεσμός στην Κω και να καθιερωθεί το νησί μας ως τόπος παγκόσμιας συνάντησης των φίλων του κινηματογράφου αυτής της θεματολογίας.»

Οι ταινίες

Το φεστιβάλ διαρκεί έξι ημέρες, έχει  διαγωνιστικό  χαρακτήρα, θα προβάλλει 102  ταινίες πρόσφατης παραγωγής από 27 χώρες του κόσμου για την Υγεία και τον Άνθρωπο, οι οποίες θα διαγωνιστούν για τα βραβεία του Φεστιβάλ.

Από όλες τις γωνιές του πλανήτη και την Ελλάδα, θα ταξιδέψουν για να παραστούν σε αυτό το μοναδικό πολιτιστικό δρώμενο  οι βραβευμένοι δημιουργοί ταινιών:
Karen Aqua σκηνοθέτης της ταινίας Μοιραία ανατροπή, Richard Meech σκηνοθέτης της ταινίας  Η άμπελος της ψυχής, Harry Larjosto σκηνοθέτης της ταινίας Πανδημία, Adelheid Roosen σκηνοθέτρια της ταινίας Μama, Aitken  Pearson σκηνοθέτης της ταινίας  Ο Ιερός κρίκος,

Laura Drummond σκηνοθέτης της ταινίας Επισκέψεις των κλόουν,  Michiel Van Erp  σκηνοθέτης της ταινίας  Φόβος, Annick Parent  που πρωταγωνιστεί  στην ταινία  Το σώμα της Αμαζόνας, Gamma Bak σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια της ταινίας Εν ψυχρώ,

Eberhard Buessem  σκηνοθέτης της ταινίας Καρλ Τζεράσσι – Πατέρας του αντισυλληπτικού χαπιού, Diana Fabianova σκηνοθέτις της ταινίας Η Σελήνη μέσα σου, Simin Fallahzadeh  σκηνοθέτης της ταινίας Ατέλειωτες μέρες Galia Oz σκηνοθέτης της ταινίας Ευτυχώς ξεχασμένος, Vuc Subotic ηθοποιός στην ταινία του Zikica Jovanovic Κανένας τριγύρω, Shih Yi  Yang σκηνοθέτης της ταινίας  Το δάκτυλο του πατέρα,

Jara   Malevez σκηνοθέτης της ταινίας Ξεκινήματα, Tommi Mendel σκηνοθέτης της ταινίας Πρακτικές τοκετού στην Μπουνόνγκ, Atkins  Grant σκηνοθέτης της ταινίας Κοιμόμαστε με το κεφάλι στο φούρνο, Haobam Paban Kumar  σκηνοθέτης της ταινίας Μίστερ Ινδία, Gordon Quinn σκηνοθέτης της ταινίας  Δέσμια του παρελθόντος της, Alex Gabbay  σκηνοθέτης της ταινίας Δοκιμή και λάθος, Gargi  Sen σκηνοθέτης των ταινιών Εκεί που η θεραπεία είναι παράδοση και Μια θεραπεύτρια γεννιέται,

Umesh Aggarwal σκηνοθέτης των ταινιών Κιράν, Η χαρά της προσφοράς και Θεραπευτική Ινδία,  Dalit  Kimor σκηνοθέτης της ταινίας Η Λέσχη χορού της Αΐντας, Zohar  Wagner σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια της ταινίας Σημάδια, Michel Orion Scott σκηνοθέτης της ταινίας Το παιδί και το άλογο, Rupert Issacson πρωταγωνιστής της ίδιας ταινίας, Stephen Walker σκηνοθέτης των ταινιών Νέοι για πάντα και Ένα αγόρι που το λένε Άλεξ

Mike Attie  σκηνοθέτης της ταινίας Τα διάσημα 4Α, Elizabeth Canner σκηνοθέτης της ταινίας Οργασμός Α.Ε.

Επίσης θα ταξιδέψει από τον Καναδά ειδικά για το φεστιβάλ  η διάσημη παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών Gabriela Martinelli η οποία είναι ιδρύτρια, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CAPRI FILMS INC.

11 Ελληνικές ταινίες  συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος και 7 στο Πανόραμα με υπογραφές των σκηνοθετών Νίκος Αλευράς, Σταύρος Ψυλλάκης, Φρέντυ Βιανέλλης, Μαρίνα Διανέζη, Κώστας Μαχαίρας, Τάκης Σακελλαρίου, Φανή Τριανταφύλλου, Παναγιώτης Καραντίας, Δημήτρης Μπαβέλλας, Γιώργος Πετρίτσης, Στέφανος Κακαβούλης, Αντώνης Λιόλιος, Δημήτρης Παπαθανάσης, Γιώργος Γκόρτσος, Ανδρέας Σιαδήμας, Χάρης Σταθόπουλος, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Άντζους,
η πλειονότητα των οποίων θα παραστεί στις προβολές στην Κω.

Συνεντεύξεις Τύπου

Κάθε μεσημέρι, λίγα μέτρα από την αρχαία αγορά ,στην κεντρική πλατεία της Κω,
το κοινό και οι δημοσιογράφοι του έντυπου και διαδικτυακού τύπου,  έχουν την μοναδική ευκαιρία  να συζητήσουν, να σχολιάσουν, να θέσουν ερωτήματα στους σκηνοθέτες των ταινιών.

Υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.
Γιατροί πολλών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα διαθέσουν τον χρόνο τους  για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να λύσουν απορίες που θα ανακύψουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Μία εξ αυτών είναι και η Κινέζα  Δρ Ξιαολάν Ζάο  η οποία ήταν η γιατρός του  Άντονι Μιγκέλα, σκηνοθέτη της ταινίας ‘Ο Άγγλος Ασθενής’ που κέρδισε 9 βραβεία Όσκαρ   και είναι μια από τις πιο διακεκριμένες και έμπιστες λειτουργούς  της ιατρικής στον  Καναδά.

Την μοναδική αυτή  εξέχουσα προσωπικότητα της ιατρικής κοινότητας, θα υποδεχθεί το νησί του Ιπποκράτη, στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για θέματα Υγείας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

Η παγκοσμίου αναγνώρισης ιατρός Δρ Ξιαολάν Ζάο, θα δώσει συνεντεύξεις και θα συζητήσει με το κοινό για θέματα που άπτονται της ειδικότητάς της. Έχει θεραπεύσει χιλιάδες γυναίκες που υπέφεραν από κόπωση, προεμμηνοροϊκό  σύνδρομο, στειρότητα, κατάθλιψη,  εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και άλλες γυναικολογικές παθήσεις.

Αρχικά η Δρ Ξιαολάν Ζάο σπούδασε Δυτική Ιατρική  και  αργότερα  άρχισε να εξασκεί  την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική και πρεσβεύει την μοναδική φιλοσοφία των  παραδοσιακών τρόπων θεραπείας.

Κριτικές Επιτροπές

Oι ταινίες κρίνονται από διεθνείς κριτικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ειδικοτήτων, ιατροί, σκηνοθέτες, επιστήμονες, εκπρόσωποι ειδικών ΜΜΕ.  Το κριτήριο για την επιλογή των κριτών δεν ήταν απλά οι περγαμηνές τους αλλά κυρίως η  ηθική και αισθητική τους στάση απέναντι στα πράγματα. Είναι όλοι σεμνοί εργάτες στο σκοπό της εργασίας και της ζωής που έχουν επιλέξει. Οι σκηνοθέτες των ταινιών θα διαγωνιστούν για τα βραβεία 1ου και 2ου μεγάλου μήκους , 1ου κα 2ου μεσαίου μήκους, 1ου και 2ου  μικρού μήκους και το βραβείο κοινού αντίστοιχα.

Για το 2010, οι κριτές είναι:
Δρ Χένρυ Μαρς, Χανς Μπούργκσμιτ, Αντίνα Πιντιλιέ, Ρικ Μίννιχ, Δρ Ιούπ βαν Ουϊκ
Γκάργτζι Σεν, Χανα Φίσερ, Δρ Χάρης Καρούζος, Αντώνης Φρουζάκης

Ειδικά θεματικά αφιερώματα

Τα αφιερώματα σε διάφορα θέματα υγείας με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ  πλαισιώνονται από ειδικά κείμενα, μελέτες  και παρουσιάσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση και τον ανοικτό διάλογο.  Διεθνώς αναγνωρισμένοι  γιατροί  , επιφανείς καθηγητές Ιατρικών Σχολών ενημερώνουν, συζητούν  και επεξηγούν παρουσία του κοινού και των δημοσιογράφων.

Αφιέρωμα στην νόσο ALZHEIMER (Άλτσχαϊμερ):
Οι δύο φετινές ταινίες με θέμα την νόσο  Alzheimer  είναι:  ΜΑΜΑ της Ολλανδής Άντελχάιντ Ρούσεν και ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ της Σίμιν Φαλλαζάντε Τεχράνι από το Ιράν.  Η πρόεδρος της  Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και  Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος  θα  συμμετέχει  στις συζητήσεις  γύρω από τις ταινίες του  αφιερώματος στην νόσο Alzheimer.

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Alzheimer.  Έχει σκοπό να προωθήσει την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή. Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών σε συνεργασία με τις Λέσχες  Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, τα ΚΑΠΗ σε όλη την Ελλάδα και πολιτιστικούς Συλλόγους, πραγματοποιεί ομιλίες για τη μνήμη και την Άνοια, με στόχο την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης των προβλημάτων μνήμης και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσω ειδικών ασκήσεων.

Αφιέρωμα στην έκθεση Σχέδιο Σωτηρία:
Στις 18 Ιουνίου ξεκίνησε  μια θεματική έκθεση –με άξονες την ιστορία του νοσοκομείου- που περιλαμβάνει ζωγραφική- γλυπτική-video art και κατασκευές που παρουσιάζονται στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου ‘ Η  Σωτηρία’, στο αμφιθέατρο καθώς και σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1915 που έχει δοθεί γι\’ αυτόν το σκοπό. Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους.

Ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο η τέχνη –με διαφόρους τρόπους- έχει εισέλθει στα νοσοκομεία.  Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ της Κω, κυρία Λουκία Ρικάκη, αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την έκθεση αυτή.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 3ο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 2011. Εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης Σχέδιο ΣΩΤΗΡΙΑ θα παρευρεθούν στην Κω για να παρουσιάσουν την μοναδική αυτή έκθεση στο κοινό.   Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους.

Είναι από τις λίγες φορές που ένα εικαστικό γεγονός ανοίγεται με τόση μεγάλη ένταση στην κοινωνία και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός ενός νοσοκομείου.

Αφιέρωμα στην Gargi Sen:
Η Γκάρτζι Σεν  είναι ένας ιδιαίτερα γενναιόδωρος και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος Γεννήθηκε 1962  στην Ινδία και είναι σκηνοθέτρια, έφορος και διανομέας ταινιών. Σπούδασε οπτική και εικαστική επικοινωνία στην Ινδία και στην Αγγλία. Έχει γυρίσει πάνω από 20 ντοκιμαντέρ με σύγχρονη θεματολογία και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Τα  ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στον πολιτισμό, την επικοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης  Μagic Lantern Foundation που συνεργάζεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ  . Επίσης δύο ταινίες της προβάλλονται στο τμήμα Πανόραμα, εκτός συναγωνισμού.

Οι ταινίες αυτές είναι:
MΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ -Η ταινία αυτή ακολουθεί μια ομάδα γυναικών που πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας που λέγεται Σανταφούλι, το οποίο ξεκίνησε από ακτιβιστές στο Πουν. Oι γυναίκες αυτές,   από εκεί που δεν αντιλαμβανόντουσαν την έννοια της πολιτικής οικονομίας της υγείας, έφτασαν στο σημείο να κατανοούν το σώμα τους και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.  Οι ορίζοντές τους διευρύνθηκαν πέρα από τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών.

ΕKEI ΠΟΥ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – Η ταινία αυτή παρουσιάζει τις αόρατες γυναίκες που για γενιές, εξασκούν τοπικές θεραπευτικές μεθόδους. Έχουν το φάρμακο για σχεδόν κάθε ασθένεια. Χρησιμοποιούν βότανα και φυτά για την προετοιμασία φαρμάκων. Το σύστημα γνώσεων βασίζεται σε εμπειρία αιώνων που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, προφορικά. Η δεξιοτεχνία και οι ικανότητες αυτών των γυναικών θεωρούνται πολύτιμες  από την κοινότητά τους, που δεν έχει πρόσβαση σε καμία άλλη ιατρική περίθαλψη.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μμ, η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου της Κω, διοργανώνει – υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού – έκθεση γλυπτών και σχεδίων έργων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής του γλυπτού που πρόκειται να τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης, με θέμα : «Η αρπαγή της Ευρώπης». Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 12 Σεπτεμβρίου 2010,  θα πραγματοποιηθούν στις νέες  κτιριακές εγκαταστάσεις του Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Κω (Χάνι).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων, την οποία θα προλογίσει ο βουλευτής κ. Κώστας Σκανδαλίδης και ο  Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, με σύντομη τοποθέτησή της θα συμμετέχει και η κα Αγγέλικα Καλαντίδη – Κοροβέση,  εκπρόσωπος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  και μέλος της κριτικής επιτροπής επιλογής του γλυπτού.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 19.00 μμ , στο Πολυκέντρο Θαλασσινού , θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και κριτικού ταινιών της έγκριτης εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Παύλου Κάγιου  «ΚΑΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΘΑ ΒΛΕΠΩ».  Στην παρουσίαση για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσει η συγγραφέας Μαρία Τσιρπάνλη και αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Σβύνος και Άντζελα Άνθη από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί μικρού μήκους φιλμ με ιστορικά γεγονότα και αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου που διατρέχουν το βιβλίο. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Μάνου Ευστρατιάδη.

Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 09:30 πμ, θα αναχωρήσουν λεωφορεία για το Ασκληπείον όπου θα γίνει η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ

Tην Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 20.00 μμ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο , θα δώσει μία μοναδική συναυλία η παγκοσμίου φήμης μεσόφωνος (mezzo soprano)  Ελληνικής καταγωγής Αλεξάνδρα Γκράβας. Eχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως  Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο,  Ισπανία,  Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Μαλαισία, Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Λιβύη,  Αίγυπτο,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.

Ένα εντυπωσιακά ευρύ φάσμα τραγουδιών αποτελούν το ρεπερτόριο της Αλεξάνδρας : από άριες και κλασσικό μέχρι παραδοσιακό και μοντέρνο τραγούδι. Έχει κάνει τις πρεμιέρες των έργων διεθνώς γνωστών συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, Δημοσθένη Στεφανίδη, Μίμη Πλέσσα, Αλέξανδρου Καρόζα, Νότη Μαυρουδή, Τζωρτζ Τσοντάκης, Francis James Brown, Achim Burg, Dante Borsetto, Harue Kunieda, Jonnusuke Yamamoto και Otto Freudenthal.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης την επέλεξε να ερμηνεύσει στη πρεμιέρα των συμφωνικών του τραγουδιών RAVEN, ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ  και “ Les dix Eluard”. Είναι επίσης η διευθύντρια και ιδρυτής του μουσικού σχήματος «Όραμα» που έχει ως βάση του το Λονδίνο. Κορυφαίες εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο ήταν  η εμφάνιση της το 2007 πλάι στον Μίμη Πλέσσα και Μάριο Φραγκούλη στο Ολυμπιακό Στάδιο και η προσωπική της συναυλία, την οποία έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Επίσης  καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενείται  σε ειδικό χώρο, έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Λουκία Ρικάκη  lrikaki@otenet.gr

Διοργάνωση φεστιβάλ: Δήμος Κω, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Κω

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ