2ο Φεστιβάλ Αφήγησης: Αθήνα… μια πόλη Παραμύθια

Η Αθήνα θα γεμίσει παραμύθια στο 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια», που οργανώνεται από 16 έως 22 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την «Πήλιον Όρος», με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού.

Η Αθήνα θα γεμίσει παραμύθια στο 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια», που οργανώνεται από 16 έως 22 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την «Πήλιον Όρος», με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάζεται περισσότερα από 25 χρόνια με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και κινείται γύρω από ένα κοινό θέμα, που για το 2015 είναι «Ευχές». 



Με ποικίλα δρώμενα σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους, το φεστιβάλ θα μυήσει μικρούς και μεγάλους στη μαγεία της αφήγησης ιστοριών. Το αθηναϊκό κοινό είναι καλεσμένο να βιώσει μία μοναδική εμπειρία και να έρθει σε επαφή με προφορικό υλικό της συλλογικής μνήμης, το οποίο συναντιέται με την ατομική εμπειρία και το προσωπικό βίωμα· λόγια ανθρώπων, που ταξίδεψαν στο πέρασμα των καιρών για να ενώσουν το χθες με το σήμερα.



Την έναρξη του Φεστιβάλ τη Δευτέρα 16 Μαρτίου σηματοδοτεί η ομαδική καλλιτεχνική έκθεση «Ανθρώπων ιστορίες…Τέχνης Μυθολογήματα 2» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικές κατασκευές, παραμυθιακό ρούχο και άλλες εικαστικές δημιουργίες, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης. 


Από την Τρίτη 17 Μαρτίου έως και την Κυριακή 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στα Πολιτιστικά Κέντρα, τα Μουσεία και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, αλλά και σε άλλους επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους, αφηγήσεις από το Δημήτρη Προύσαλη, ομάδες αφήγησης, μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών και ελεύθερους αφηγητές, που θα αναδείξουν και θα μοιραστούν ιστορίες από τις άκρες του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής με τους απανταχού φίλους του είδους σε μια γιορτή της αφήγησης μύθων και λαϊκών παραμυθιών. 


Επίσης, το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Στον Κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών», κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευτεί σε τιμητική εκδήλωση ο κρητικός ερευνητής – συγγραφέας Αριστοφάνης Χουρδάκης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναλυτικά:



Δευτέρα 16 Μαρτίου


Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»


Εγκαίνια Ομαδικής Έκθεσης «Ανθρώπων ιστορίες…Τέχνης Μυθολογήματα 2»: «Μορφές Αφήγησης 1,2,3»

Έκθεση χειροποίητης μάσκας του Μάριου Ποντικάκη

1. Παράδοξες μορφές του Μύθου
2. Αλεξίκακοι δαίμονες (Αφηγητές της ανθρώπινης αφέλειας)
3. Το σαγηνευτικό πρόσωπο του αφηγητή  

«Ιστορίες Κρυμμένες στις ανάσες της Ελιάς»

Έκθεση φωτογραφίας της Χρυσηίδας Σταυρίδου – «Μ’ έναν σάκο παραμύθια για κουκιά και για ρεβίθια»

Έκθεση καλλιτεχνικής κούκλας της Λίας Μουχτάρη – «Μικρές ιστορίες για τον Ιάκωβο. Ένα βιβλίο για παιδιά γραμμένο από παιδιά»

Έκθεση Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής ΚΔΑΠ Βασδέκειου ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ Βόλο – «Έξι κούκλες μια ιστορία. Ταξίδι φαντασίας σε άσπρα και μαύρα τετράγωνα»

Έκθεση Κουκλοθεατρικού Εργαστηρίου Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς
«Ρακοσυλλέκτες»

Έκθεση κεραμικών από την ομάδα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΘΕΑ Διάβαση – «Έξι φορέματα σε ένα παραμύθι»

Έκθεση παραμυθιακού ρούχου της Μάγδας Καλέμη – «Χαλάκια ιστορίες-Story mates»

Έκθεση γλυπτικής με μαλλί της Άννας Παλάντζα – «Μικρό καλοκαίρι προσωπικών ιστοριών»

Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Γεωργουλέα – «Ιστορίες Τέχνης… κεραμοναυπηγικής!»

Έκθεση κεραμικών του Χρήστου Γιαννακόπουλου

Αφηγήσεις:

«Πολύφημος-work in progress» από τη Δημιουργική Ομάδα Θεάτρου και Μουσικής Πρωινού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ Διάβαση

«Το ρούχο του ράφτη» από τον Δημ. Β. Προύσαλης – μουσική: Σπ. Πετρουλάκης

Τρίτη 17 Μαρτίου


Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»


18.00 – 19.00 «Αθηναϊκά λαϊκά παραμύθια» 
Αφήγηση για παιδιά άνω των έξι ετών από τις Διπλωματούχους Ξεναγούς Δ. Βουκελάτου, Μ. Παπουτσάκη και Σ. Σύρου.

19.30 – 20.30 «Μύθοι Ίασης»
Αφήγηση για ενήλικες από τις Διπλωματούχους  Ξεναγούς Α. Κοσκινά, Κ. Μοσχίδου και Σ. Τουλούπα. 


Τετάρτη 18 Μαρτίου 


Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκοπής Αθηνών- Μοναστηράκι

19.30 – 20.30 «Δώσε μου μια απάντηση στου βίου το “γιατί”- Φιλοσοφικά παραμύθια» – Αφήγηση για ενήλικες από τις «Υφάντρες» (Μ. Απειρανθίτου, Α. Γιάνκου και Λ. Σουγιά).



Πέμπτη 19 Μαρτίου


Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»


18.00 – 19.00 «Παραμυθία Τριανταφυλλιάς» – Αφήγηση: Νίκος Βαραλής, μουσική-τραγούδι: Κ. Γανωτής 

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά – Πλάκα

19.30 – 20.30 «Συναξάρια σαν παραμύθια» – Αφήγηση από τους πρωτοπρεσβύτερους π. Αντώνιο Καλλιγέρη, π. Σταμάτιο Σταματόπουλο και π. Γεώργιο Χριστοδούλου.


Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων


20.30 – 21.30 «Ο ίσκιος κουλουριάζεται, το φως ξεθηκαρώνει» – Αφήγηση για ενήλικες και παιδιά άνω των δώδεκα ετών από τον «Παραμυθανθό» (Δ. Μάλλης και Κ. Μουλλά) – μουσική: Κ. Ακτύπης 


Παρασκευή 20 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 


Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» – Αίθουσα «Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας»


18.00 – 22.00 Μαραθώνιος Αφηγήσεων από επιλεγμένους αφηγητές με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης «ΕΥΧΕΣ»


Σάββατο 21 Μαρτίου


Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων – Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης»


10.30 -15.30  Ημερίδα «Στον Κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών» 

Τιμητική εκδήλωση – βράβευση του κρητικού ερευνητή – συγγραφέα Αριστοφάνη Χουρδάκη.


Εισηγήσεις της ημερίδας: 

«Το κρητικό παραμύθι» – Α. Χουρδάκης – Ερευνητής, συγγραφέας

«Οι τρύπες στο στερέωμα, ο αχερόμυλος-γαλαξίας. Οι αιτιολογικοί μύθοι και οι παραδόσεις» – Δ. Δαμιανού – Επίκουρη Καθ. Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης

«Η αξιοποίηση του παραμυθιού ως διαδικασία μάθησης και καλλιέργειας της γλώσσας στη σημερινή σχολική πραγματικότητα στην Ελλάδα» – Dr Μ. Ντοροπούλου Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών

«Ζυμώνοντας παραμύθια στην τάξη: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανοιχτό στο παιχνίδι, στη δημιουργία, στη φαντασία, στο όνειρο, στη χαρά». – Β. Ι. Γεργατσούλης – Δρ Λαογραφίας Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής 23ου Δημ. Σχ. Νίκαιας

«Ελληνικοί Αστικοί Θρύλοι» – Α. Νουνανάκη – Υπ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ

«Από τους λαϊκούς αφηγητές του χτες στους νεοαφηγητές του σήμερα: Όρια συνάντησης και διαφορών» – Δ. Β. Προύσαλης – ΜΔΕ «Λαογραφία και Πολιτισμός ΠΤΔΕ Παν/μίου Αθηνών, εκπ/κός, αφηγητής λαϊκών παραμυθιών, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

«Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Κειμήλια που αφηγούνται μικρές ιστορίες απ’ την Ιστορία της Ελλάδος» – Ε. Ζυγούρη – Ιστορικός, Επιμελήτρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ΜΔΕ

Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού – Πλάκα


18.00 – 19.00 «Μια φορά κι έναν καιρό ζώα στήσανε χορό!» – Αφήγηση για παιδιά άνω των πέντε ετών και μικτό κοινό από τις «Άκου να δεις» (Α. Καφφέ και Σ. Σιμοπούλου).

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

19.30 – 20.30 «Παραμύθια & Μύθοι στην αγκαλιά του ουρανού». – Αφήγηση για ενήλικες από το  «Ιπτάμενο Χαλί» (Β. Αισώπου, Χ. Πορίχη, Μ. Σιταροπούλου και Λ. Τριαντάρη).

Κυριακή 22 Μαρτίου


Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού


11.30 – 13.00 «Παραμύθια με ζώα για παιδιά» – Αφήγηση για παιδιά άνω των έξι ετών και μικτό κοινό από τους «Παραμυθοπεράσματα» (Τ. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτος, Ι. Φώκου και Ε. Χατζάκη).


Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων-Εξάρχεια


18.00 – 19.00: «Σκόρπια του κόσμου παραμύθια» – Αφήγηση για παιδιά άνω των δώδεκα ετών και ενήλικες από τις Α. Γεωργίτση, Α. Κουκουζέλη και Ε. Μπούζτου – μουσική: Αθ. Καρελιώτη – φωτισμοί: Κ. Γαλάνης


Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» – Αίθουσα «Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας»


19.30 -20.30 «Όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να πετούν: Νέγρικα παραμύθια και μουσικές της σκλαβιάς» – Αφήγηση για ενήλικες από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη. 
Ζωντανή μουσική από τους Nick Tsiamtsikas Blues Band (Δ. Μάλλης, Ε. Μαγκλάρας και Ν. Τσιαμτσίκας). 


x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ