To Φεστιβάλ Επταπυργίου, αυτό το δύσκολο και αγωνιώδες καλοκαίρι, μεταφέρεται εκτάκτως, στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών, εξαιτίας της πανδημίας και κυρίως γιατί το Φρούριο του Επταπυργίου δεν πληροί τα υγειονομικά πρωτόκολλα που διασφαλίζουν την υγεία τόσο των θεατών, όσο και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτό.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Επταπυργίου τον περασμένο Ιούλιο, με την συμμετοχή 325 καλλιτεχνών, σε 6 παραγωγές, καθώς και το σύνολο των 7.000 θεατών, αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για την συνέχιση του θεσμού και την καθιέρωση του ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στη Βόρειο Ελλάδα.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του θεσμού και σύμφωνα με την παράδοση που δημιούργησε η περσινή διοργάνωση, με τη συνεργασία σημαντικών πολιτιστικών φορέων της πόλης (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης), σχεδιάστηκαν εκδηλώσεις, στις οποίες θα παρουσιαστούν έργα διεθνούς ρεπερτορίου αλλά και μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και θα φιλοξενηθούν σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες.

Παρόλη την αναγκαστική αλλαγή χώρου διεξαγωγής του Φεστιβάλ διατηρούμε το όνομα του Φεστιβάλ Επταπυργίου, που με τόση δουλειά χτίσαμε, για να δηλώσουμε ότι παραμένει ζωντανός ο θεσμός και ότι του χρόνου θα επιστρέψει στο σπίτι του, στο Φρούριο του Επταπυργίου.

– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-

2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ

«ο ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ερμηνεύει σύγχρονους Έλληνες συνθέτες»
23-24 Αυγούστου

Μια μοναδική βραδιά όπου ο μεγάλος ερμηνευτής συναντά γνωστές μελωδίες σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Σημαντικά και πολυτραγουδισμένα κομμάτια των Κατσιμίχα, Σαββόπουλου, Οικονόμου, Καραμουρατίδη, Κραουνάκη, Γαλάνη, Καραΐνδρου και άλλων, ερμηνεύονται από την αισθαντική φωνή του Έλληνα λυρικού τραγουδιστή.

***

«ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΝΕΣ»
27-28 Αυγούστου

Ένα μουσικό ταξίδι στα τελευταία 80 χρόνια της ελληνικής μουσικής, μέσα από εμβληματικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που άφησαν την σφραγίδα τους στη μουσική ιστορία της χώρας, ερμηνευμένα από ένα σύνολο φωνών που αποδεικνύουν ότι οι Μεγάλες Φωνές στην Ελλάδα έχουν μακριά ιστορία και λαμπερό μέλλον.
Παράλληλα αποτείνεται φόρος τιμής σε «μεγάλες φωνές» όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Βέμπο, η Βίκυ Μοσχολιού, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Αρλέτα και άλλες.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση τουρισμού πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την μπαγκέτα της Αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου και με τις σπουδαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά, Εύη Σιαμαντά και Μαρίζα Ρίζου.

***

«Ο BEETHOVEN …αλλιώς»
30 Αυγούστου

Στο πλαίσιο του έτους Beethoven, νέα σχήματα της πόλης θα παρουσιάσουν μοντέρνες μεταγραφές σημαντικών έργων του Γερμανού μουσουργού. Ήχοι τζαζ, μπλουζ και ροκ θα φωτίσουν την φιλοσοφία των έργων του Μπετόβεν επικοινωνώντας το σε ένα διαφορετικό, πιο νέο κοινό, σε μια βραδιά που οι ανατροπές και οι εκπλήξεις θα είναι συνεχείς.

Καλλιτεχνική επιμέλεια- ενορχηστρώσεις Γρηγόρης Σημαδόπουλος

Συμμετέχει η Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου

Ντραμς Στέλιος Τσομπανίδης
Σαξόφωνο Ευθύμης Τσακίρης
Κοντραμπάσο Αγαμέμνων Μάρδας
Κρουστά Γρηγόρης Οικονόμου
Ηλεκτρική κιθάρα Παύλος Γεωργιάδης
Πιάνο Γρηγόρης Σημαδόπουλος
Άρπα Κατερίνα Κίτσου

Τραγουδιστές Σοφία Γιαννίτσιου Παπαευαγγέλου
Στέφανος Καλτσής

***

«Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, μας ταξιδεύει»
2 & 3 Σεπτεμβρίου

Βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένη στον ταξιδευτή-ποιητή Νίκο Καββαδία, μέσα από ποιήματα, κείμενα και εμβληματικές μελοποιήσεις, με σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές.

Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ
MOYSA Συμφωνική ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση MOYSA Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μουσική διεύθυνση -ενορχηστρώσεις Κώστας Ματσίγκος
Κείμενα- λογοτεχνική μελέτη Άννα Μυκωνίου

και τη Μαρίζα Κώχ, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Ηλία Βαμβακούση και το Κώστα Θωμαΐδη.
Παρουσίαση-αφήγηση Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

***

«9 ΑΡΠΕΣ Ταξίδι με 423 χορδές»
7 Σεπτεμβρίου

Δύο μεγάλες αρπίστριες μία Ελληνίδα και μία από τη Σόφια της Βουλγαρίας ερμηνεύουν γνωστά κλασικά έργα και σύγχρονα τραγούδια, ξεκινώντας από γνωστές μελωδίες ρομαντικών πλημμυρισμένες από άρπες και φτάνοντας μέχρι σύγχρονα ροκ κομμάτια των ABBA και Queen.
Οι δυο τους πλαισιώνονται από νέες αρπίστριες της πόλης μας δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο αρπιστικό σχήμα της χώρας.
Καλλιτεχνική επιμέλεια Κατερίνα Κίτσου
Σκηνοθετική επιμέλεια Μαριάνα Αλεξανδρή

Συμμετέχουν
Κατερίνα Κίτσου, Angela Madjarova και οι Δανάη Ζαφρανά, Σταυρούλα Κουιτζόγλου, Ζωή Κουντούρη, Άννα Μήλιου, Γιώτα Μυσερλή, Πέλη Πλίκα, Αγάπη Φασούλα
Κρουστά: Νταβίνα Φλωρεντίν
Όμποε: Δημήτρης Κίτσος

***

«LUDWIG VAN BEETHOVEN 250 χρόνια από τη γέννηση του»
9 Σεπτεμβρίου

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά που θα τιμήσει τα 250 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Γερμανού συνθέτη. Στο πέρασμα από την κλασική στην ρομαντική μουσική, ο φιλόσοφος συνθέτης μας άφησε μερικά από τα εμβληματικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το «Κονσέρτο για Βιολί σε D major, Op61», ένα από τα σημαντικότερα έργα για βιολί, έργο ρεπερτορίου πια για όλες τις μουσικές αίθουσες ανά τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου, στην απαιτητική θέση του σολίστα, φιλοξενεί τον διεθνούς φήμης Kirill Troussov, ένα από τους πιο καταξιωμένους νέους βιολονίστες, με σειρά εμφανίσεων σε μεγάλα θέατρα αλλά και πολλές διεθνείς βραβεύσεις. Στην ίδια βραδιά παρουσιάζονται από ορχήστρα εγχόρδων οι «Πέντε Ελληνικοί Χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα.

Στο πόντιουμ θα είναι ο σπουδαίος Έλληνας μαέστρος Γεώργιος Βράνος.

Διοργάνωση- παραγωγή: Κέντρο Πολιτισμού  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της UNESCO και  του ΥΠ.ΠΟ.