2ο Kinono Tinos Art Gathering: Πρώτες καλλιτεχνικές δράσεις

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Kinono Tinos Art Gathering λαμβάνει χώρα στο νησί της Τήνου από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Στόχος του είναι η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης καλλιτεχνών και θεωρητικών διάφορων εκφραστικών μέσων της σύγχρονης τέχνης και του φυσικού τοπίου του νησιού.

Αξιοποιώντας ιστορικούς χώρους και αναδεικνύοντας φυσικά τοπία του νησιού, το Kinono Tinos Art Gathering ευελπιστεί στην παρουσίαση ενός συλλογικού έργου,  μέσα από μια σειρά εικαστικών εκθέσεων, ομιλιών, διαδραστικών ξεναγήσεων, μουσικών και ερευνητικών παρουσιάσεων, με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία καλλιτεχνών, ερευνητών, ιδρυμάτων και κατοίκων του νησιού

Το Kinono δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να περιηγηθούν σε εμβληματικούς χώρους του νησιού και να αναδείξουν τον σύγχρονο κοινωνικό ρόλο της φιλοξενίας, καθώς και τις γέφυρες επικοινωνίας που αυτή οικοδομεί. Φιλοδοξία του Φεστιβάλ είναι οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες των εργαστηρίων (με τη μορφή των residencies), οι επισκέπτες, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, να ανταλλάξουν απόψεις ως προς την ενεργή συμμετοχή και συν-δημιουργία, και μέσω του διαλόγου και της επικοινωνίας να προωθηθεί η καλλιέργεια ανθρωπίνων σχέσεων.

Οι δράσεις φιλοξενίας και τα ανοιχτά εργαστήρια θα λάβουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του Καλοκαιριού. Από τις 15 έως 20 Ιουλίου θα εγκαινιαστούν τρεις εκθέσεις, από των πρώτων δράσεων φιλοξενίας, οι οποίες και θα διαρκέσουν έως και την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 20 Αυγούστου έως και 2 Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθεί ο φετινός κύκλος των δράσεων του “KINONO” με το δεύτερος μέρος από τις δράσεις φιλοξενίας  καλλιτεχνών, ομιλίες και παρουσιάσεις θεωρητικών της Τέχνης και καλλιτεχνών-ερευνητών, διαδραστικές ξεναγήσεις σε φυσικά τοπία του νησιού, ανοιχτά εργαστήρια, καθώς και μουσικές παρουσιάσεις.

Πρόγραμμα Ιουλίου: ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

#1 Serviam Project | 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2017 | Μουσειακός Χώρος Σχολής Ουρσουλινών

Εικαστικές επιτόπιες παρεμβάσεις στην παλαιά Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου.
Εγκαίνια: Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:00
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10:30 – 15:00

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Tinos Art Gathering Kinono 2017, η εικαστική δράση “Serviam project” θα φιλοξενήσει έργα 12 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Μονής των Ουρσουλινών, εκεί όπου βρίσκονταν τα κελιά των μοναχών. Αφετηρία των έργων η ίδια η ιστορία της Μονής, σημαντικό τεκμήριο του εντυπωσιακού παρελθόντος της Τήνου. Οι Ουρσουλίνες, μια μοναχική αδελφότητα της Καθολικής εκκλησίας που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην Τήνο το 1704. Το έτος 1862 επιλέγουν το γραφικό χωριό Λουτρά με την πυκνή βλάστηση για να ιδρύσουν τη Μονή τους, ένα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής πολυώροφο συγκρότημα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη δράση με ξεχωριστά υλικά και μέσα, γεμίζουν τους χώρους της Μονής με νέες εικόνες, ήχους και συναισθήματα, που άλλοτε συντελούν στην αναβίωση της μνήμης και άλλοτε προδιαθέτουν για την ανάγκη νέων τρόπων επανάχρησης.

Η επιμέλεια του project είναι του Νίκου Ποδιά, που από το 2011 έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην παραγωγή ανάλογων σχεδιασμάτων τέχνης. Η πρακτική των δράσεων αυτών συνίσταται στην ενεργοποίηση χώρων με πλούσιο ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, μέσω της επιτόπιας (in situ) εκπόνησης καλλιτεχνικών έργων. Δράσεις που έχουν ξεχωρίσει: “SanatorioProject” στο παλιό σανατόριο στα Χάνια Πηλίου, “Refuge Project” και “Refuge project – Μαρτυρίες” στο πολεμικό καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα Μήλου, “Skagiopouleio Project” στο Σκαγιοπούλειο Αγροτικό Ορφανοτροφείο Αρρένων στην Πάτρα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παναγιώτης Βούλγαρης, Κατερίνα Διακομή, Δημήτρης Σκαλκώτος, Μαργαρίτα Σταυράκη, Μαρία Κόντη, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Ελένη Λύρα, Μαρία Μπουρίκα, Γιούλα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Παπαιωάννου, Κλειώ Αναστασία Παπαιωάννου, Νίκος Ποδιάς.

Επιμέλεια – Σχεδιασμός: Νίκος Ποδιάς

Σκηνοθεσία τεκμηρίωσης: Μάκης Φράγκος
Διοργάνωση – Παραγωγή: Tinos Art Gathering Kinono

Το “Serviam project” πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου.


#2 Μεταμόρφωση | 16 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2017 | Παλιό Ελαιοτριβείο | Χώρα Τήνος

Έκθεση από τους Φοιτητές του ΣΤ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ


#3 “Προς-ευχές στην Τήνο” (Residency), Ανδρονίκη Μαραθάκη | 17 – 20 Ιουλίου 2017

(η τοποθεσία και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν  από το site kinono.gr)

H Ανδρονίκη Μαραθάκη μαζί με μία ομάδα συνεργατών φιλοξενείται φέτος για 4 ημέρες από το φεστιβάλ “Kinono Tinos Art Gathering” στην Τήνο.

Κατά την διάρκεια της διαμονής της αυτής, συνεχίζει την μελέτη των δράσεων με τίτλο “προς-ευχές”, μία μελέτη που ανήκει στο πρώτο μέρος της θεματικής “Έρωτας & Επανάσταση” και επεξεργάζεται την έννοια της πίστης.

Από τις 17 Ιουλίου έως και τις 20 Ιουλίου, κατά την διάρκεια της δύσης του ηλίου, μία συζήτηση /ομιλία και τέσσερις “προς-ευχές” θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της Τήνου στα πλαίσια αυτής της φιλοξενίας.

Οι προς-ευχές είναι έργα που διαμορφώνονται αυτοσχεδιαστικά, μέσα σε διάρκεια 3 ωρών και με την χρήση συγκεκριμένων κινητικών οδηγιών που δίνονται στους συμμετέχοντες λίγο πριν. Κατά την διάρκεια της δράσης, με σκοπό την ιερή εναρμόνιση του ανθρώπου με το περιβάλλον του και με εργαλεία τις ροές κίνησης και την ανατολική φιλοσοφία, ερευνούνται μοτίβα συμπεριφοράς τόσο για τον θεατή όσο και για εκείνον που μετέχει. Σε αυτό το στάδιο της μελέτης, η Ανδρονίκη και η ομάδα της καλεί όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει και να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία, σε μία ή όσες προς-ευχές εκείνος επιθυμεί.

Το κάλεσμα αυτό αφορά οποιοδήποτε επιθυμεί να συντονιστεί με μία μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων μέσω της κίνησης ανεξάρτητα με το αν έχει εκπαιδευτεί ή όχι στη τέχνη του χορού.

Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες: e-mail: info@kinono.gr, andronikimarathaki@gmail.com | Τ: +30 6932107611 (Δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Ιουλίου)

Στοιχεία για τις “προς-ευχές”

– “Προς-ευχές” ονομάζω τα μακράς διαρκείας έργα που διαμορφώνονται in situ από μία ομάδα ερμηνευτών μέσω μίας συγκεκριμένης πρακτικής.

– Ανήκουν στο πρώτο μέρος της θεματικής “Έρωτας & Επανάσταση”, μελετούν την έννοια της πίστης και επεξεργάζονται τις ροές κίνησης και τη σχέση τους με την ανατολική φιλοσοφία.

– Η πρακτική διαμορφώνεται από τις ελάχιστες οδηγίες/συνθήκες που είναι ικανές για να διαμορφώσουν ένα ζωντανό σύστημα τόσο μεταξύ των ερμηνευτών, όσο και μεταξύ του έργου και του περιβάλλοντα χώρου. Η έρευνα προσδοκά μία εξελικτική πορεία ελαχιστοποίησης τους.

– Η μεθοδολογία προετοιμασίας των έργων που ακολουθείται εκτυλίσσεται μέσω των παρακάτω σταδίων: α) προσφορά στους ερμηνευτές υλικού, ακουστικού, διαλέξεων, συζητήσεων που αφορούν την μελέτη, προσωπική επεξεργασία από τον κάθε ερμηνευτή του υλικού αυτού, β) μία μακράς διαρκείας δράση της πρακτικής σε δημόσιο χώρο.

– Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 στην Αθήνα με τη συμμετοχή 22 ερμηνευτών (“Νο1: προσευχή25”). Τον Ιούλιο προγραμματίζονται ακόμη 4 στο νησί της Τήνου.

– Οι “προς-ευχές” δημοσιοποιούνται λίγο πριν την ημερομηνία της δράσης, με συντονισμένη ανάρτηση από όποιον συμμετέχοντα το επιθυμεί και μέσω προσωπικών προσκλήσεων. Δεν διαφημίζονται/επικοινωνούνται με άλλο τρόπο πριν την ημερομηνία και αν δεν εξυπηρετεί την μελέτη της συγκεκριμένης προς-ευχής. Η όποια συζήτηση της δράσης με τον Τύπο έπεται του συμβάντος.

– Δεν αναγράφονται όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων. Ακολουθείται η προσωπική επιθυμία του συμμετέχοντα να καταγραφεί ή όχι.

– Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε “προς-ευχή” διαφέρει.

– Η όποια “προς-ευχή” πραγματοποιείται σε δημόσιο χώρο, διαμορφώνεται απαραιτήτως σε συμφωνία με τη μελέτη. Η τοποθεσία και ο αριθμός των συμμετεχόντων επηρεάζονται και διαμορφώνονται ανάλογα.


#4 Τα μητροπαράδοτα, Αντώνης Βολανάκης | 17 – 27 Ιουλίου 2017 | Υφαντουργική Σχολή Τήνου

Μία εφήμερη κατοίκηση στη Σχολή Υφαντουργικής στην Τήνο.

Ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης αναζητά στο έργο του την μη πατριαρχική αφήγηση και τις διελκυνστίδες που τις διαρυγνύουν αναζητώντας την ακρόαση των γυναικείων και άλλων λόγων.

Η λέξη παράδοση χάνει την ετυμολογία της πολύ συχνά στην εκφορά του λόγου. Τα μητροπαράδοτα έρχονται να υπογραμμίσουν την σκυταλοδρομία  γυναικείων ιστοριών που σχετίζονται με την ύφανση και την κεντητική.

Η Μητρική Πλακέτα στους υπολογιστές είναι ένα κύκλωμα με υποδοχές κατάλληλες να φιλοξενήσουν τον επεξεργαστή, μνήμες, θύρες πάνω στο οποίο χτίζεται ο υπολογιστής. Το ποιες είναι αυτές οι «μητρικές πλακέτες» της Τήνου θα εξερευνήσει ο Αντώνης Βολανάκης θέτοντας ερωτήσεις:ααααχφωιες εΙΩΝ

Πώς εισέρχεται κανείς σε μία κοινότητα γυναικών η οποία εμπεριέχει πρακτικές χειροποίητων κατασκευών σε αργαλειούς και πώς η ρηξικέλευθη φιλοξενία διατρέχει τις ιστορίες αυτών των γυναικών.

Με εργαλεία οπτικής ανθρωπολογίας θα ανατρέξει στις ιστορίες τους, θα τις φωτογραφίσει στον οικείο χώρο τους αλλά και στο υφαντουργείο.  Θα καταγράψει υφαντά τα οποία έχουν στα σπίτια τους και θα τους ζητήσει να μοιραστούν ιστορίες έτσι ώστε να γίνει μία χαρτογράφηση χωρική και χρονική, η οποία θα αποτυπωθεί σε διάφορα σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες και χάρτες τα οποία θα τοποθετηθούν στη σχολή υφαντουργικής σε μία εγκατάσταση η οποία θα συνδιαλέγεται με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο της σχολής.

Περισσότερες πληροφορίες για τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη, εδώ


Το πρόγραμμα του Αυγούστου θα ανακοινωθεί μέσα από την ιστοσελίδα του Kinono (kinono.gr)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ