Οι δωρεάν εκδηλώσεις που προτείνουμε για τη βόλτα στην πόλη της Δευτέρας είναι:
Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής. Με επιρροές από τους χαρακτηριστικούς πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού ήχου της τζαζ (Fresu, Rava, Molvaer κ.ά.) και με φανερή την τάση του για αέναη αναζήτηση του καινούριου, αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει αυτοσχεδιάζοντας live πάνω σε εικόνες και video που έχουν δημιουργήσει νέοι καλλιτέχνες.
2023 Ελευσίς: Μυστήριο 43 – Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων
Το Μυστήριο 43 – Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων είναι δύο συμμετοχικά εργαστήρια που απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις τέχνες, το περιβάλλον και την πολιτική και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μέσα από διατομεακές συνεργασίες επιστημόνων και καλλιτεχνών από τα πεδία των εικαστικών, των παραστατικών τεχνών και της μουσικής, οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις των δύο εργαστηρίων Σπόροι και ζιζάνια (25 έως 28 Μαΐου) και Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος (28 Μαΐου έως 1 Ιουνίου) ακολουθούν τα ταξίδια των σπόρων και τους ρυθμούς και τα σχήματα της θάλασσας, αντίστοιχα.
Εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, επιδιώκουν να αναδείξουν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλοϋποστήριξης, ενώ θέτουν γενικότερα ερωτήματα για τις κρίσιμες νέες πρακτικές, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και τις ανάλογες προεκτάσεις τους στο αστικό, φυσικό και κοινωνικοπολιτικό πεδίο.
Το συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί από τους συμμετέχοντες των δύο εργαστηρίων θα παρουσιαστεί, τον Σεπτέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.
Μαριλία Κολυμπίρη – Basic needs: Έκθεση με κεραμικά γλυπτά σε φαρμακείο στην Κυψέλη
Το “Basic needs”, που παρουσιάζει η εικαστικός Μαριλία Κολυμπίρη, έρχεται για 2 η χρονιά στην Κυψέλη, στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, στο Φαρμακείο της Φωτεινής Καλπαξή, μαζί με την ομάδα Documatism, σχηματοποιώντας μια συζήτηση πάνω στη κατανάλωση φαρμάκων, στην έλλειψη τους, στο ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών και στην αναγκαιότητα τους, ως κύρια συστατικά που εξασφαλίζουν την μακροζωία και την ομαλή λειτουργία μιας οργανωμένης πόλης.
Η έκθεση “Basic needs”, με τα φαρμακευτικά είδη, διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοσία υγεία ακόμα και με τους εθισμούς που μπορεί να προκληθούν με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων.
Το πρότζεκτ “Basic needs” από το 2022 διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο που κατοικεί, την αρχιτεκτονική δομή της πόλης, τις βιοτικές ανάγκες και τον καταναλωτισμό.
Θέτει ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν συνολικά και με σαφήνεια, καθώς κινούνται μεταξύ επιτακτικών θεμάτων υγείας και αφορούν το ευρύ φάσμα μεταξύ καπιταλισμού και καταναλωτισμού επιστρατεύοντας κρίσιμα οντολογικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και την ανάγκη για κερδοφορία στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Μια απρόβλεπτη εγκατάσταση με πάνω από 200 κεραμικά γλυπτά σε μεγάλες διαστάσεις μπλέκονται με τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες του φαρμακείου και συνδυάζουν διαφορετικά υλικά, όπως το υγρό γυαλί που παραπέμπει στη παραγωγή και αποθήκευση των φαρμάκων σε χαμηλές θερμοκρασίες τονίζοντας τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται διαχρονικά από τον άνθρωπο.
Πόσο σημαντικά είναι τα φάρμακα για τον άνθρωπο, πώς μια κοινωνία μπορεί να διαχειριστεί την έντονη αύξηση των τιμών τους τελευταία; Με πόση ευκολία η δυτική ιατρική παραπέμπει τον ασθενή στη κατανάλωση φαρμάκων; Πόσα από αυτά είναι απαραίτητα; Τι σημαίνουν για τον ανθρώπινο οργανισμό η υπερκατανάλωση φαρμακευτικών ουσιών και ο εθισμός σε αλλεπάλληλες θεραπείες;
Η έκθεση ανακινεί προβληματισμούς και ερωτήματα όπως: Αν η έννοια του φαρμάκου περιέχει κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που ανακουφίζει τον πόνο και θεραπεύει από αρρώστιες, κατά πόσο αποκαθίσταται η υγεία μας μόνο με τη κατανάλωση των φαρμάκων; Ποια η σημασία και η σχέση μας με τα συστατικά που είναι άγνωστα και περιέχονται στις συσκευασίες με δυσνόητες οδηγίες; Αποτελούν τα φάρμακα το μόνον και ουσιώδη πυρήνα θεραπείας;