Ο Φύλακας της Λίμνης | Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη (βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν) συναντιέται ξανά με τον σπουδαίο συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη στο νέο του έργο «Ο Φύλακας της Λίμνης», μια εξαιρετική οικολογική ιστορία, με σκοπό να πλάσουν έναν φωτεινό κόσμο γεμάτο φαντασία και παιδικές εικόνες.
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα. Ο Φύλακας της Λίμνης παλεύει χρόνια να κρατήσει την ισορροπία στη λίμνη που τού έχει ανατεθεί να προστατεύει, αλλά έχει πλέον κουραστεί και ζητά από το Πνεύμα του Δάσους να αντικατασταθεί. Ο Φύλακας θέλει να ταξιδέψει στον κόσμο προτού οι κλιματικές αλλαγές κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι ανέφικτο. Το Πνεύμα του Δάσους δέχεται και του στέλνει τρεις υποψηφίους, ώστε να διαλέξει τον πιο κατάλληλο: μια Ελληνοαμερικάνα επενδύτρια, έναν μαθητή σχολείου και μια Φινλανδή επιστήμονα. Κανείς δεν του ‘γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι’, την ίδια ώρα που μια άγνωστη μαύρη κηλίδα εμφανίζεται στη λίμνη, ένας βάτραχος με σύνδρομο τουρέτ τού κάνει τη ζωή δύσκολη και όλα τα ζώα του υδροβιότοπου ανησυχούν με αυτές τις ξαφνικές αλλαγές. Τι θα κάνει ο Φύλακας για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του αλλά και να σώσει την αγαπημένη του λίμνη;
Δείτε ακόμα το άρθρο της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη για την παράσταση:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το σκοτάδι είναι πράσινο | Θέατρο Altera Pars
Η καλλιτεχνική εταιρία CALD και η σκηνοθέτις Αθηνά Χατζηαθανασίου έχουν ετοιμάσει μια… πράσινη ιστορία για παιδιά που παρουσιάζεται στο Altera Pars!
Ο Τάκης ο Ανακυκλωτάκης και η Μίνα η Εξοικονομίνα μπαίνουν σε περιπέτειες, όταν το Μ.έ.τ.ρ.ο., το Μηχάνημα Εκτίμησης Της Ρύπανσης Όλων, μπαίνει σε λειτουργία. Αντιμέτωποι με τον κύριο Σπαταλόπουλο από τη μια και τον Πύρρο τον Εμπρηστίδη από την άλλη, το περιβάλλον και η ζωή τους είναι στα όρια της απόλυτης καταστροφής. Πώς θα ξεπεράσουν, άραγε, τις δυσκολίες; Μήπως το κλειδί είναι τα παιδιά; Η Ταξιθέτρια που ονειρευόταν πάντα να γίνει τσιχλόφουσκα, οδηγεί τους θεατές σε μια διαδραστική παράσταση με τρεις ηθοποιούς, σε ένα ταξίδι εξεύρεσης λύσεων, με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, αλλά και… των μικρών θεατών! Στο κέντρο όλων βρίσκονται πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον: Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Προστασία των δασικών εκτάσεων. Με κοστούμια και σκηνικά από ανακυκλώσιμα υλικά, η παράσταση ανοίγει το δρόμο για την επαναχρησιμοποίηση. Τα παιδιά θα γελάσουν και θα συγκινηθούν, θα μάθουν για τις ανανεώσιμες πηγές και, κυρίως… θα πάψουν να φοβούνται το σκοτάδι. Πώς αλλιώς; Αφού το σκοτάδι… είναι πράσινο.
Διαβάστε τη συνέντευξη της σκηνοθέτιδας στο CultureNow:
Αθηνά Χατζηαθανασίου: Οι μικροί θεατές μ’ ένα διαδραστικό παιχνίδι βοηθούν την ιστορία να προχωρήσει
Το Δεντρόπαιδο | Θέατρο Τζένη Καρέζη
Το Δεντρόπαιδο της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Μισέλ Ριμλ μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τον υπερκαταναλωτισμό, τις οικογενειακές σχέσεις, την αξία της φιλίας, τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της επικοινωνίας, την πίστη στις αξίες και την αντιμετώπιση των προσωπικών μας φόβων. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια και Μιχάλη Σιώνα στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.
Όταν ο Έιβερι, ένα δεκάχρονο αγόρι, ανακαλύπτει την πρόθεση του πατέρα του να κόψει το δέντρο στην πίσω αυλή, αποφασίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας να ζήσει πάνω στο δέντρο μέχρι ο πατέρας του να αλλάξει γνώμη. Πείθει την καλύτερή του φίλη Σαμ να τον συντροφεύσει στον αγώνα του, κι έτσι τα δυο παιδιά χτίζουν ένα οχυρό στο δέντρο και ξεκινούν την διαμαρτυρία τους. Ο Έιβερι αρνείται όλα τα υλικά αγαθά που βλάπτουν το περιβάλλον και εφευρίσκει τον φανταστικό υπέρ-ήρωα «Enviroman», προσπαθώντας να αποδείξει σε όλους τα κακά της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, του υπερκαταναλωτισμού και της αδιαφορίας για το περιβάλλον. Άραγε στο τέλος, η επιμονή του και η καθαρότητα της πρόθεσής του, θα πείσουν τον πατέρα του να μην κόψει το δέντρο;
Δείτε το βίντεο του CultureNow:
Ηλέκτρα Καζάκου & Θανάσης Λανάρης μας ξεναγούν στο θεατρικό κόσμο της παράστασης «Το Δεντρόπαιδο»
Photo Credit Κεντρικής Φωτογραφίας θέματος: Πέτρος Μακρής, Ο Φύλακας της Λίμνης