3 παραστάσεις για την Πέμπτη 8 Ιουνίου

Για τη σημερινή σας βόλτα στην πόλη, το CultureNow προτείνει τρεις θεατρικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Πειραιώς 260 και στο Vault.

Οι παραστάσεις που προτείνουμε με αφορμή τη σημερινή βόλτα στην πόλη είναι:

Τιτάνες, του Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Οι Τιτάνες του Ευριπίδη Λασκαρίδη, έρχονται στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, μόνο για τρεις παραστάσεις, από τις 8 ως τις 10 Ιουνίου 2023 έπειτα από τρεις sold out παραστάσεις στο Λονδίνο και έχοντας ταξιδέψει από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Μόντρεαλ και από την Biennale de la Danse της Λυών μέχρι το TanzimAugust του Βερολίνου.

Ο δημιουργός των πολυταξιδεμένων έργων Ρέλικ, Τιτάνες και Ελενίτ, που χαρακτηρίστηκε από την Liberation ως «το κακό κι ευφάνταστο παιδί της ελληνικής χορογραφίας», έρχεται για πρώτη φορά στον Πειραιά με ένα έργο που έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχει κλέψει τις εντυπώσεις παγκοσμίως.

Σε ένα σύμπαν παλιότερο από τον κόσμο και σε έναν απροσδιόριστο χώρο και χρόνο, δύο μοναχικά πλάσματα βρίσκονται σε ένα αέναο παιχνίδι εναλλαγής και όσμωσης φωτός και σκοταδιού, κίνησης και ακινησίας, γελοίου και σοβαρού, σκληρότητας και τρυφερότητας. Κι όμως, ο παράδοξος κόσμος τους είναι φτιαγμένος με τα ίδια υλικά, με τα ίδια αισθήματα και τις ίδιες σκέψεις που είναι φτιαγμένος κι ο δικός μας. Οι αποτυχίες τους μεταμορφώνονται σε μια υπεράσπιση των δικών μας αποτυχιών.

Με το ευφάνταστο και αναπάντεχο σκηνικό του ιδίωμα, που συνθέτει με τρυφερή ειρωνεία ήχους και παράδοξα ποιητικές εικόνες, ο διακεκριμένος διεθνώς σκηνοθέτης, χορογράφος και περφόρμερ πλάθει ένα έργο-ωδή στην αποτυχία και το σφάλμα, στην ανθρώπινη ευθραυστότητα, αλλά και στην θαυμαστή αποκάλυψη που μπορεί να γεννηθεί στις ρωγμές.

© Mike Rafail

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Οι ονειροπόλοι, από την ομάδα «Εν Δυνάμει» στην Πειραιώς 260

Τέσσερα χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ του 2019 με την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα», που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, η ομάδα «Εν Δυνάμει» από τη Θεσσαλονίκη επιστρέφει για να παρουσιάσει ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας σε χορογραφία Μίκαελ Κλίεν (Michael Klien) και καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου.

Λίγα λόγια για το έργο

Στο έργο «Οι ονειροπόλοι», που ανοίγει δυναμικά το ελληνικό πρόγραμμα χορού της Πειραιώς, οι «Εν Δυνάμει», ομάδα χορευτών με και χωρίς αναπηρία, προσκαλούν τους θεατές να συμμετέχουν και να γίνουν και οι ίδιοι μέρος του έργου.

Σε μια πρωτότυπη χορογραφική ιδέα που εμπνέεται από το θεατρικό έργο Die Schwärmer του Ρόμπερτ Μούζιλ, σε ένα βιομηχανικό σκηνικό χώρο που συντίθεται από ένα ηλεκτροακουστικό ηχοτοπίο και ανάλογο φωτισμό, μια ομάδα από περίπου 40 ανθρώπους με φαινομενικά μεικτές ικανότητες κινούνται στον χώρο σε προσωπικές πορείες που οι ίδιοι δημιουργούν. «Οι ονειροπόλοι» υπάρχουν σε έναν κόσμο που ζουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία, και δημιουργούν ένα σύμπαν που προσκαλεί τη συνύπαρξη της λογικής και του ονείρου.

© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Η Τουρκομερίτισσα, του Δημήτρη Καρατζιά με την Ελένη Ουζουνίδου στο Vault

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει την παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» (βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου), σε κείμενο – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο. Από Παρασκευή 26 Μαΐου, για λίγες μόνο παραστάσεις.

«Η Τουρκομερίτισσα» διακρίθηκε στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΠΕΛ και βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Λίγα Λόγια για το έργο

Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στην θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν την μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.

Όλα αυτά με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Πριν την διαλύσει ο δεύτερος παγκόσμιος, με την κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα.

Η Μαρίκα Νίνου, έζησε μια σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή. Ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε πολύ, πόνεσε πολύ. Ήταν μια γυναίκα ξεχωριστή, που η ζωή την σμίλεψε. Ένα μοναδικό κράμα εκρηκτικής προσωπικότητας και τρομερής ευαισθησίας. Κι άφησε πίσω της μια κληρονομιά που αξίζει να αναγνωριστεί και να την μάθουν οι νεότερες γενιές.

Μια γλυκόπικρη παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στην Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς και η Ελένη Ουζουνίδου συναντιούνται και πάλι, μετά την «Ψιλικατζού», που παρουσιάστηκε για 2 σεζόν στον Πολυχώρο Vault και αυτή τη φορά με μια αληθινή ιστορία. Για την ερμηνεία της, στην Ψιλικατζού, η Ελένη Ουζουνίδου ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά βραβεία Κοινού 2019 του Αθηνοράματος και πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Βραβεία Κοινού All4fun και το βραβείο «Άννα Καλουτά» στα Κορφιάτικα θεατρικά βραβεία 2018-2019 από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

Photo Credit: Elina Giounanli

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ