Πρόκειται για μία σειρά έργων μικρών διαστάσεων και τετράγωνου σχήματος (36 x 36 εκ.), που φιλοτεχνήθηκαν στο διάστημα 2009-2018 και πλαισιώνονται από κάποια μεγαλύτερων διαστάσεων, που ολοκληρώθηκαν αντίστοιχα ανάμεσα στο 2002 και το 2018. Η συγκεκριμένη ενότητα προχωράει παραπέρα ένα από τα νήματα του συνολικού έργου του ζωγράφου που πρωτοδιατυπώθηκε στις «Εικονογραφίες» (1988) και στη συνέχεια τροφοδότησε τους «Λουόμενους» (1990) και τους «Δώδεκα πίνακες» (2004).

Όλα τα έργα που εκτίθενται σήμερα, μικρά και μεγάλα, διαπερνούν τα όρια της συμβατικής αισθητικής και της αυστηρής παραστατικότητας ανοίγοντας ένα πεδίο αναζήτησης, ζωγραφικού πειραματισμού και μορφολογικής ελευθερίας, που δίνει χώρο στην ασυνέχεια και την αποσπασματικότητα. Τα περισσότερα είναι ζωγραφισμένα σε ξύλο με ακρυλικό, λάδι ή αυγοτέμπερα και ορισμένα με τεχνικές που χρησιμοποιούν κάποια από τα παραπάνω υλικά συνδυαστικά.

Η έκθεση συνοδεύεται από μικρό βιβλίο/κατάλογο που αποτελεί πιστή αναπαραγωγή προσωπικού σημειωματάριου του ζωγράφου με σχέδια και μελέτες για τα έργα που παρουσιάζονται.  Το βιβλίο κυκλοφορεί σε περιορισμένα και αριθμημένα αντίτυπα που φέρουν την υπογραφή του ζωγράφου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στο Παρίσι και αρχιτεκτονική στη Γενεύη. Από το 1971 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε επίσης μεγάλο αριθμό ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, έχει ασχοληθεί με την τοιχογραφία, τα σκηνικά θεάτρου και την εικαστική επιμέλεια βιβλίων.  Το ζωγραφικό του έργο πλαισιώνεται από συγγραφικά εγχειρήματα, που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και την επιτέλεση της ζωγραφικής. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η μετάφραση από τα λατινικά (σε συνεργασία με τον Τάσο Ρούσσο) του 35ου βιβλίου της Φυσικής Ιστορίας του Πλίνιου του Πρεσβύτερου και ο εκτενής υπομνηματισμός του από τον ίδιο (Εκδόσεις Άγρα, 1994).