Το Athens Οpen Air Film Festival γιορτάζει τα πέντε χρόνια του με μία ξεχωριστή πρεμιέρα στο Ναό του Ολυμπίου Διός, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν ταλαντούχο νέο μουσικό να επενδύσει με πρωτότυπη μουσική το αρχετυπικό βωβό φιλμ του 1928, «Ο Κινηματογραφιστής», του Μπάστερ Κίτον, την Τετάρτη 17 Ιουνίου.
Ο ταλαντούχος πολυοργανίστας Theodore είναι αυτός που καλέστηκε να παρέμβει μουσικά στην ταινία, σε έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας, αναλαμβάνοντας το ρόλο του συνθέτη και ενορχηστρωτή, για να μας ταξιδέψει μέσω των κινηματογραφικών εικόνων της δεκαετίας του 1920, στο σήμερα.
Η μουσική που θα απολαύσουμε ζωντανά και συγχρονισμένα με την ταινία από τον Theodore και την μπάντα του το βράδυ της πρεμιέρας, είναι γραμμένη από την αρχή για αυτή την εκδήλωση, αποδίδοντας κυρίαρχο ρόλο στο πιάνο. Σημαντική θέση όμως, έχει δοθεί και στα κιθαριστικά μέρη, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που απαιτεί το ντύσιμο των εικόνων του συγκεκριμένου φιλμ. Κρουστά, πνευστά, ηλεκτρικά & ηλεκτρονικά όργανα συμπληρώνουν αυτό το γοητευτικό ηχητικό τοπίο.
Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη (με την επίδειξη ατομικού δελτίου εισόδου) και διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, η είσοδος στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει μέσω αριθμημένων Δελτίων Εισόδου, τα οποία θα μοιράζονται στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου (επί της Βασιλίσσης Όλγας) και μέχρι εξαντλήσεως τους, τις εξής ημέρες και ώρες:
– Την προηγούμενη ημέρα, Τρίτη 16/06 από τις 12.00 έως και τις 18.00
– Την ημέρα της πρεμιέρας, Τετάρτη 17/06 από τις 19.30 έως και τις 20.30
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού, η είσοδος στο χώρο θα γίνει μόνο με την επίδειξη του ατομικού Δελτίου Εισόδου.
Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και περίπου 700 μέτρα από το κέντρο της πόλης.
Μετά το πέρας της προβολής ακολουθεί party στο Tiki Bar (Φαλήρου 15, Κουκάκι), με την ευγενική χορηγία της Fischer.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
O Theodore γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε μουσική σύνθεση και μουσική για κινηματογράφο. Κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 2011, με τίτλο “7”. O δεύτερος δίσκος με τίτλο “It is but it’s not”, σε παραγωγή του Κen Thomas, ολοκληρώθηκε και προβλέπεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.
Είναι γνωστός για τις αντιθέσεις που χρησιμοποιεί στην μουσική του, καθώς συνδυάζει τον κλασσικό με τον ηλεκτρονικό ήχο, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα, που αποτελεί την ταυτότητα του.
Ο πολυπράγμων Theodore, έχει παρουσιάσει τη μουσική του σε διάφορες σκηνές και πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, έχει δημιουργήσει μουσική για αρκετές παραστάσεις, καθώς επίσης έχει ήδη ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία στο film scoring με τη σύνθεση μουσικής για ταινία μεγάλου μήκους που αναμένεται να κυκλοφορήσει.
Λίγα λόγια για την ταινία
Ο Κινηματογραφιστής (The Cameraman) 1928
Ο Λιούκ Σάνον, ένας ασήμαντος φωτογράφος, είναι ερωτευμένος με την Σάλι, την όμορφη γραμματέα μιας μεγάλης κινηματογραφικής εταιρείας (της πραγματικής MGM). Για χάρη της γυναίκας αυτής, ο Λιούκ αποφασίζει να γίνει καμεραμάν στην εταιρεία, ώστε να είναι πιο κοντά της και να την κάνει να τον προσέξει. Χωρίς εμπειρία στην χρήση μιας κινηματογραφικής κάμερας, ωστόσο, είναι φυσικό να κάνει λάθη και να προκαλέσει ένα σωρό ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα.
Σε μια άμεση και άκρως σαρκαστική παρομοίωση για το επάγγελμα του σκηνοθέτη και τις ικανότητες που απαιτούνται για να οργανώσει και συντονίσει ένα γύρισμα, ο «Κινηματογραφιστής» αποτελεί την πρώτη ταινία που έκανε ο Μπάστερ Κίτον κάτω από την επίβλεψη της εταιρείας MGM, κλείνοντας έτσι την πρώτη περίοδο της καριέρας του. Το αποτέλεσμα στάθηκε ένα πρωτότυπο, τρυφερό και πάνω απ’ όλα πολύ αστείο λαβ στόρι, αλλά και ένας από καρδιάς χαιρετισμός προς τον βωβό κινηματογράφο που «έφευγε» για πάντα, πριν την έλευση του ομιλούντος.
Σκηνοθεσία: Εντουαρντ Σέτζγουικ, Μπάστερ Κίτον
Πρωταγωνιστούν: Μπάστερ Κίτον, Μαρσελίν Ντέι, Χάρολντ Γκούντγουιν
Έτος παραγωγής: 1928
Διάρκεια: 67’
Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπείτε στο www.cinemag.gr.