3η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών και τα Επίτιμα Προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία, διοργανώνουν την 3η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου. Μετά τη μεγάλη επιτυχία των διοργανώσεων των δύο προηγούμενων ετών, η 3η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2014 και πάλι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον Κεραμεικό. Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών και τα Επίτιμα Προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία, διοργανώνουν την 3η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου. Μετά τη μεγάλη επιτυχία των διοργανώσεων των δύο προηγούμενων ετών, η 3η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2014 και πάλι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον Κεραμεικό. Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει το ταξίδι του στην αφρικανική ήπειρο, να ακολουθήσει γνώριμες ή όχι διαδρομές και, διασχίζοντας γεωγραφικά σύνορα, να γνωρίσει ακόμα περισσότερες ταινίες και ντοκιμαντέρ, παραγωγής ως επί το πλείστον μεταξύ 2004 και 2013 από καταξιωμένους, αλλά και νεότερους σκηνοθέτες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της 3ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου θα προβληθούν συνολικά δεκαοκτώ ταινίεςμεγάλου μήκους και μια μικρού μήκους, κυρίως μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, από οκτώ αφρικανικές χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας.

Η ταινία έναρξης του αφιερώματος είναι το Μια καταραμένη γενιά / Wled Ammar / Génération Maudite / Damned Generation (2013) του Νασρεντίν Μπεν Μάατι /NasredineBenMaati από την Τυνησία την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Στην διάρκεια της 3ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα έχει την τιμή να υποδεχθεί στην Αθήνα ως προσκεκλημένους τον σκηνοθέτη Κούνλε Αφολαγιάν / Kunle Afolayan (20-24/2) από τη Νιγηρία, τον Νοτιοαφρικανό σκηνοθέτη Ζολά Μασέκο / Zola Maseko (18-27/2) και τον Νοτιοαφρικανό σκηνοθέτη και παραγωγό Ραπίτσε Μόντσο / Rapitse Montsho (20-27/2), οι οποίοι και θα προλογίσουν τις ταινίες τους, καθώς και τον Πέντρο Αλφρέντο Ραμαλιόσο / Pedro Alfredo Ramalhoso (19-27/2), Διευθύνοντα Σύμβουλο στο Αγκολέζικο Ινστιτούτο του Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών μέσων και Πολυμέσων.

Οι ταινίες του αφιερώματος ανά χώρα:

ΑΓΚΟΛΑ

Δύο ντοκιμαντέρ και μία ταινία μυθοπλασίας θα εκπροσωπήσουν φέτος τον αγκολέζικο κινηματογράφο. Το εξαιρετικό και πολυταξιδεμένο σε διεθνή φεστιβάλ Tango Negro (2013) του Dom Pedro, ένα ντοκιμαντέρ-αποκάλυψη για την συμβολή της κουλτούρας των λαών της Αφρικής στη δημιουργία του τανγκό. Το ντοκιμαντέρ Αγκόλα Χρόνος Μηδέν / Angola Ano Zero (2010-2012), ένα κάλεσμα σε διάλογο μεταξύ του νεαρού σκηνοθέτη μετανάστη από την Κούβα, Ever Miranda Palácio, και νεαρών Αγκολέζων μεταναστών. Και το κοινωνικό δράμα Η Υπόσχεση / A Promessa (2013) του Michel Marcos António, με θέμα την ιστορία δυο ορφανών νέων που έχουν στιγματιστεί εξαιτίας του θανάτου των γονέων τους από AIDS.

Όλες ταινίες από την Αγκόλα θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Τρεις ταινίες έρχονται φέτος και από τον Αιγυπτιακό κινηματογράφο, γνωστό και ως το “Χόλιγουντ της Ανατολής“. Το κοινωνικό δράμα Η παλάμη του φεγγαριού / The Moons Palm (2011) του Καλέντ Γιουσέφ, μια ιστορία για την επανασύνδεση πέντε αδελφών για χάρη της άρρωστης μητέρας τους. Το επίσης κοινωνικό δράμα Επιθυμία / Lust (2011) του Καλέντ Ελ Χαγκάρ, για τον αγώνα μιας φτωχής μητέρας να προστατέψει τον άρρωστο γιο της και τις κόρες της από την φτώχεια. Στη Δολοφονία Φωτογράφου / Murdered Photographer (2012) του Καρίμ Ελ Αντλ θα παρακολουθήσουμε ένα θρίλερ δράσης για έναν φωτορεπόρτερ ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος σε μια δολοφονία όταν την καταγράφει σε βίντεο.

Και οι τρεις ταινίες από την Αίγυπτο θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

Μια ταινία εκπροσωπεί φέτος την Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά στην Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου. Πρόκειται για το βραβευμένο Εργοστάσιο Juju / Juju Factory (2007) του Μπαλουφού Μπακούπα-Κανγιντά, όπου παρακολουθούμε πώς ένας Κονγκολέζος μετανάστης που ζει σε μια Αφρικανική κοινότητα των Βρυξελλών, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την κονγκολέζικη ιστορία.

Η ταινία από την Δημοκρατία του Κονγκό θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

ΚΕΝΥΑ

Δυο ταινίες θα δούμε φέτος από την αναπτυσσόμενη την τελευταία δεκαετία κινηματογραφία της Κένυας. Στο βραβευμένο Αυτοί Είμαστε / Its Us (2012) του Νικ Ρέντιγκ, θα παρακολουθήσουμε πώς δοκιμάζονται οι δεσμοί και οι συμμαχίες στους κόλπους μιας τυπικής Κενυάτικης κοινότητας. Και στο επίσης βραβευμένο Strata(2012) του Κάτζεταν Μπόι, θα δούμε τις προσπάθειες της Τζασμίν να βρει το δολοφόνο του αρραβωνιαστικού της με οποιοδήποτε τίμημα.

Και οι δυο ταινίες από την Κένυα θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

ΜΑΡΟΚΟ

Δυο ταινίες έρχονται και από το ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο κινηματογραφικά Μαρόκο. Το ενδιαφέρον Ανδαλουσία, αγάπη μου / Andalusia, MyLove (2012) του Μοχάμεντ Ναντίφ, μια ταινία για τις περιπέτειες δυο φίλων από το Μαρόκο που φεύγουν προς τις ευρωπαϊκές ακτές με ένα μικρό σκάφος, αλλά ναυαγούν. Και στο πολυβραβευμένο Malak(2012) του Αμπντεσλάμ Κελάι, θα δούμε πώς η δεκαεπτάχρονη Μαλάκ αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μόνη ένα περιβάλλον που κακομεταχειρίζεται και περιθωριοποιεί τις ανύπαντρες μητέρες, όταν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος.

Όλες ταινίες από το Μαρόκο θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Δυο ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ, και οι τρεις του γνωστότερου παραγωγού και σκηνοθέτη της Νιγηρίας, του Κούνλε Αφολαγιάν, έρχονται φέτος από την κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, γνωστής και ως Nollywood. Στο πολυβραβευμένο Αγαλματάκι / Figurine (2009) θα δούμε πώς αλλάζει η ζωή δύο φίλων όταν ανακαλύπτουν, σ’ έναν εγκαταλελειμμένο ναό, ένα μυστηριώδες γλυπτό, το οποίο προέρχεται από την θεά των Γιουρουμπά και φέρνει 7 χρόνια καλής τύχης, και μετά άλλα 7 χρόνια κακής τύχης, σε όποιον το βρει. Στο επίσης βραβευμένο Ανταλλαγή τηλεφώνων / Phone Swap (2012), θα δούμε τι επιπτώσεις θα έχει στις ζωές του Ακίν και της Μαίρης, το γεγονός πως ανταλλάζουν τις συσκευές των κινητών τους κατά λάθος, όταν συναντιoύνται για πρώτη φορά σε ένα αεροδρόμιο. Και τέλος, στο ντοκιμαντέρ Θεότητες Orisa / Orisa Deities (2012) θα παρακολουθήσουμε ένα μακρινό ταξίδι από τη νοτιοδυτική Νιγηρία ως τη Βραζιλία, ακολουθώντας την πορεία που έχουν χαράξει οι Θεοί, οι Θεές και οι πιστοί προσκυνητές τους.

Όλες ταινίες από την Νιγηρία θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

Τρεις ταινίες θα δούμε από την δραστήρια κινηματογραφία της Νότιας Αφρικής. Στην κωμωδία καταστάσεων Ανταλλαγή / Swop! (2008) του Χλόμλα Νταντάλα, βλέπουμε τι συμβαίνει στη ζωή του Μπράιαν, όταν τα αφεντικά του αποφασίζουν να τού στερήσουν όλες τις ανέσεις και να τις δώσουν στον απατεώνα από τη Ζιμπάμπουε, Τεντάι. Στο πολυβραβευμένο Περιοδικό Drum/ Drum (2004) του Ζολά Μασέκο, παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία του Χένρι Νξουμάλο, νοτιοαφρικανού δημοσιογράφου, που στράφηκε κατά του απαρτχάιντ και με τα άρθρα του έθεσε σε κίνδυνο τον εαυτό του και την οικογένειά του. Ενώ, το ντοκιμαντέρ Θριαμβευτική Βούληση: Η ιστορία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου / TriumphantWill: The history of the ANC (2012) του Ραπίτσε Μόντσο, αντανακλά τα χρόνια της υποδούλωσης που δίδαξαν στους ανθρώπους της Νότιας Αφρικής ότι δεν υπάρχει υψηλότερος στόχος από τη θυσία για την απελευθέρωση της χώρας και των ανθρώπων της.

Όλες ταινίες από την Νότια Αφρική θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Το ντοκιμαντέρ Μια καταραμένη γενιά / Wled Ammar / Génération Maudite / Damned Generation (2013) του Νασρεντίν Μπεν Μάατι, από την Τυνησία, θα ανοίξει φέτος την εκδήλωση. Πρόκειται για το χρονικό καταγραφής του αγώνα στον κυβερνοχώρο κάποιων νεαρών Τυνήσιων κατά της λογοκρισίας που τους στέρησε τις προσδοκίες για ελευθερία και δημοκρατία. Τέλος, από την Τυνησία θα δούμε και την μικρού μήκους Σέλμα / Selma (2013) του Μοχάμεντ Μπεν Αττιά, μια ταινία για τον αγώνα της χήρας Σέλμα να αναλάβει η ίδια το ταξί που οδηγούσε ο άντρας της, κόντρα στην γραφειοκρατία, την αδιαφορία και τον συντηρητισμό των πεθερικών της.

Όλες ταινίες από την Τυνησία θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Η ταινία Σέλμα θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ