Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και αυτή τη χρονιά το Tinos World Music Festival (29, 30 και 31 Μαΐου) που γέμισε (για 3ο αισίως καλοκαίρι) το νησί με μουσικές από όλο τον κόσμο! Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ είχε ως κέντρο το λαούτο, ένα έγχορδο όργανο, κάπως υποτιμημένο θα μπορούσαμε να πούμε, ιδιαίτερα όμως σημαντικό καθώς είναι συνδεδεμένο με την ελληνική μουσική παράδοση και ιδιαιτέρως των νησιών. Συγγενικό όργανο με το σάζι, το ούτι και τη λάφτα, το λαούτο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στους μουσικούς δρόμους της Μεσογείου και οι δεξιοτέχνες του είδους που ήταν καλεσμένοι στο Φεστιβάλ της Τήνου το απέδειξαν περίτρανα!
Από τη Μαριάννα Παπάκη
Οι δύο πρώτες ημέρες του Φεστιβάλ κύλησαν υπό τους ήχους του «Γιώργης Μανωλάκης duo» και του «Αλέξανδρος Παπαδημητράκης Quartet», την Παρασκευή 29/5, δίνοντας έμφαση στο λαούτο και το ούτι. Το Σάββατο 30/5 τη μουσική σκυτάλη έλαβαν στο πρώτο μέρος το Kryftó trio με ένα ρεσιτάλ λαούτου από τους Δημήτρη Βαρελόπουλο και Αλέξανδρο Καψοκαβάδη συνοδευόμενοι από τη λύρα του Γιώργου Κοντογιάννη. Συντονισμός, αρτιότητα και μελωδικότητα χαρακτήριζαν την ερμηνεία των φίλων από τα παλιά που πριν αρκετά χρόνια μας είχαν πρωτοσυστηθεί με το πολυπληθέστερο σχήμα «Ματ σε δύο υφέσεις». Τη συναυλία του Σαββάτου ολοκλήρωσε με το δικό του πρόγραμμα ο τούρκος δεξιοτέχνης του σάζι, Citan Turkoglu. O Turkoglu με καταγωγή από την Ανατολία, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τούρκους μουσικούς σάζι. Η συνάντησή του με τον δεξιοτέχνη Περικλή Παπαπετρόπουλο έγινε στον «Λαβύρινθο» του Ross Daly και αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν και το «Μουχαμπέτ» που σημαίνει αντάμωμα! Στη δυναμική τους σύμπραξη επί σκηνής του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού απολαύσαμε επίσης τον εξαιρετικό Στρατή Ψαραδέλλη στην πολίτικη λύρα καθώς και τον Κώστα Μερετάκη στα κρουστά!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την τρίτη ημέρα, Κυριακή 31 Μαΐου, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Το κλίμα “ζεστάθηκε” από το πρώτο κιόλας μέρος της βραδιάς όταν στη σκηνή ανέβηκε ο Murat Aydemir, ένας από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες και δασκάλους του ταμπούρ παγκοσμίως! Από τον εξαιρετικό αυτό καλλιτέχνη που μετρά στο ενεργητικό του διεθνείς συναυλίες και συνεργασίες απολαύσαμε τις σόλο ερμηνείες του αλλά και τις μουσικές του συμπράξεις με τον Στρατή Ψαραδέλλη σε έργα συνθετών που έχουν σφραγίσει με το έργο τους την οθωμανική μουσική, όπως του θρυλικού μουσικοσυνθέτη Tanburi Cemil Bey.
Το δεύτερο μέρος της τρίτης ημέρας του φεστιβάλ, τουλάχιστον για όσους δεν είχαμε ακούσει ξανά το project των Jim White και Γιώργη Ξυλούρη, ήταν αναπάντεχα δυναμικό και πρωτοποριακό! Ο post-punk Jim White και ο Γιώργης Ξυλούρης ή Ψαρογιώργης ένωσαν τις απίστευτες ενέργειές τους και το αποτέλεσμα ήταν ξεσηκωτικό! Τα θορυβώδη ντραμς του White ανέβαζαν το ρυθμό του παραδοσιακού λαούτου και το αποτέλεσμα ήταν ένα βήμα μπροστά στην κρητική παράδοση. Πειραγμένη κρητική μουσική θα μπορούσαμε να πούμε που δημιουργείται από τα κοινά στοιχεία των δύο αυτών μουσικών ή αλλιώς Cretan Punk όπως θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το ηχητικό αποτέλεσμα! Ο ιδρυτής των Dirty Three αλλά και ο δεξιοτέχνης του λαούτου Γιώργος Ξυλούρης έκλεισαν το 3ο World Music Festival, με μία μουσική κατάθεση που αποδεικνύει πως η αξία του είδους της world μουσικής είναι η ανάδειξη της παράδοσης μέσω του σύγχρονου ήχου και η διεύρυνση των ορίων της με πειραματισμούς που όταν βασίζονται σε ταλέντο και γνώση έχουν τη δυνατότητα να αυτονομηθούν και να γράψουν ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία των μουσικών ειδών! Όσοι δεν έχετε ανακαλύψει το … “cretan punk” των Jim White και Γιώργη Ξυλούρη, σπεύσατε!
Κλείνοντας την αναφορά – ανταπόκριση αυτή του 3ου World Music Festival θα ήθελα να υπογραμμίσω τη φροντίδα, τη γνώση, τη φιλοξενία αλλά και την άριστη οργάνωση όλων όσων βρίσκονται πίσω από αυτό το φεστιβάλ: Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και τον διευθυντή του κ. Μάρκο Βιδάλη, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, κα. Μάρθα Μαυροειδή αλλά και την Ιφιγένεια Κονδύλη από την παραγωγή! Πρόκειται για την 3η φορά που επισκέπτομαι το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με αφορμή το Φεστιβάλ και θεωρώ πως τόσο το Jazz on Tinos όσο και το Tinos World Music Festival έχουν προσδώσει στο νησί έναν πολιτιστικό χαρακτήρα ιδιαίτερης ποιότητας! Σημαντικοί μουσικοί από όλο τον κόσμο μαζί με αξιόλογους Έλληνες σολίστες καταφθάνουν κάθε τέλος Μαΐου (World Festival) και κάθε τέλος Αυγούστου (Jazz on Tinos) στο νησί της Τήνου προσφέροντας, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, μεγάλες μουσικές στιγμές!
Photo: copyright, Cultural Foundation of Tinos