Το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει την παράσταση Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών, βασισμένη στο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε», από το μυθιστόρημα Οι Αθώοι του Χέρμαν Μπροχ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, με την Μπέττυ Αρβανίτη.

Γερμανία, Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Τσερλίνε, η γριά υπηρέτρια του σπιτιού της Βαρόνης Ελβίρας, πέρασε όλη της τη ζωή υπηρετώντας τη Βαρόνη και ζώντας στη σκιά της. Ερωτεύτηκε αυτούς που ερωτεύτηκε και εκείνη, μεγάλωσε το νόθο παιδί της, γέρασε και συνεχίζει να ζει μέσα σε ένα κλειστό σπίτι, που μοιάζει να εγκυμονεί το κακό και να κατατρώει τους ενοίκους του. Ολόκληρη η ζωή της είχε σαν σημείο αναφοράς την κυρία της και τρεφόταν από ματαιωμένες δυνατότητές και κρυφούς εραστές. Όσο όμως και αν υπήρξε ικανή, η Τσερλίνε ξέρει πως η ζωή δεν στέκεται γενναιόδωρη απέναντί στις υπηρέτριες.

Στην παράσταση του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, η ηρωίδα Τσερλίνε μας παρουσιάζει έναν πραγματικό εφιάλτη. Τον εφιάλτη της ζωής της και όλων των κλειστών συστημάτων που αρνούνται να συνδιαλαγούν με την πραγματικότητα. Η Βαρόνη Ελβίρα, η κόρη της, Χίλντεγκαρντ, ο μυστηριώδης κύριος Αντρέας, η μικρή Μελίττα και η γριά υπηρέτρια Τσερλίνε, φτιάχνουν έναν κόσμο μυστηριώδη, που ανακαλύπτει συνεχώς εχθρούς, αφού αισθάνεται διαρκώς να απειλείται. Παράλογα πειθαρχημένο, θρησκόληπτο και επικριτικό. Γεμάτο υποψίες, δυνατούς έρωτες, κρυφούς εραστές, ιδιότυπο χιούμορ και ζήλεια, που εγκυμονεί μεθοδικά το τέρας του ολοκληρωτισμού. Είναι ο κόσμος των καθημερινών ανθρώπων που αγαπάνε μέχρι θανάτου, γελούν, σαρκάζουν αδιάφοροι και που πάνω τους πάτησε ολόκληρο το φασιστικό οικοδόμημα. «Ενώ έξω, το δάσος και το λιβάδι φτάνουν στα κάγκελα του στρατοπέδου και στα σπίτια των δήμιων κελαηδούν τα καναρίνια».

Το κείμενο αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος του Χέρμαν Μπροχ, «Οι Αθώοι». Ο Αυστριακός συγγραφέας, ένας από τους κορυφαίους του προηγούμενου αιώνα, μετά τα αριστουργήματά του «Οι Υπνοβάτες» και «Ο Θάνατος του Βιργίλιου», συγκέντρωσε στο ιδιότυπο αυτό μυθιστόρημα, κείμενα που ξεκίνησαν να γράφονται το 1917 και ολοκληρώθηκαν το 1949.  Οι ήρωές του, βυθισμένοι στις προσωπικές τους ιστορίες, ερωτεύονται, ζηλεύουν, θυμούνται, επιτίθενται ο ένας στον άλλον και παραμένουν θεατές των εξελίξεων, «αθώοι» για ότι συμβαίνει γύρω τους, άρα συνένοχοι για την επερχόμενη βαρβαρότητα.

Ο Γιάννης Καλαβριανός, ένας από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και την Μπέττυ Αρβανίτη, σχεδόν 25 χρόνια μετά το ανέβασμα του πέμπτου κεφαλαίου των «Αθώων» του Μπροχ, όταν είχε παρουσιαστεί σαν μονόλογος με την Αλέκα Παϊζη και τίτλο: «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε»…

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου (του κειμένου «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε»)
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου
Διδασκαλία κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου

Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Βασαρδάνης, Σύρμω Κεκέ, Εύα Σιμάτου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας