Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης εγκαινιάζει την καινούρια του έκθεση «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός» το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 12-2μμ.
Τα παιδιά αναφέρονται στη διαφορετικότητα με τον δικό τους ευαίσθητο, εύστοχο τρόπο. Μέσα από την τέχνη. Εκατόν δεκατέσσερα έργα ζωγραφικής, κόμικς και κατασκευές που φιλοτέχνησαν παιδιά 3-14 ετών σχολιάζουν τη διαφορετικότητα που συνδέεται είτε με την εμφάνιση είτε με τις μαθησιακές και άλλες ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τη μοναδική προσωπικότητα του καθένα μας, πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία.
Η νέα έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Παιδικής Τέχνης έχει στόχο να συμβάλει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τον προβληματισμό και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης ώστε τα παιδιά να μην κυριεύονται από εμμονές και να μην επηρεάζονται από μισαλλοδοξίες αλλά, αντίθετα, να συνδιαλέγονται, να διεκδικούν τη δική τους ταυτότητα, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του Άλλου και την ειρηνική συνύπαρξη με αυτόν.
Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, τα εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιεί καθώς και από τις συνεργασίες του με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Ζωγράφου και με το International Paint Pals-Youth Art Connection, στην Ατλάντα της Αμερικής. Την έκθεση εμπλουτίζουν έργα και από τις συλλογές που διαθέτουν το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Όσλο της Νορβηγίας, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα της Ιαπωνίας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η έκθεση «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός» εντάσσεται στο έργο «Διαφορετικότητα & ρατσισμός» που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Στις 31 Οκτωβρίου, σημαντικές προσωπικότητες από τους συνεργαζόμενους φορείς και οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών θα απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό.
Η Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα κ. Αναστασία Κατσιλιέρη, η Πρόεδρος της Εταιρείας προστασίας Σπαστικών κ. Δάφνη Οικονόμου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Γενικός Διευθυντής της Unicef στην Ελλάδα κ. Ηλίας Λυμπέρης.
H υπεύθυνη Τύπου και Πολιτιστικών της Πρεσβείας της Νορβηγίας κ. Χριστίνα Σορδίνα και εκ μέρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη ο διευθυντής του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», Σωτήρης Λαγανόπουλος, και η κ. Τζένη Λαζάρου, διαχειρίστρια προγραμμάτων.
Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, 3.500 παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού θα επεξεργαστούν τις έννοιες της διαφορετικότητας και του ρατσισμού με αφορμή τα έργα ζωγραφικής και τις κατασκευές συνομηλίκων τους, συμμετέχοντας στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιεί το Μουσείο Παιδικής Τέχνης. Τα σχολεία της περιφέρειας, που αδυνατούν να επισκεφτούν το Μουσείο, μπορούν να δανειστούν το κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η διαφορετικότητα μέσα από τη τέχνη».
Έως το τέλος Ιουνίου που θα διαρκέσει η έκθεση, οι μεμονωμένοι επισκέπτες όλων των ηλικιών, με το ατομικό εισιτήριο του Μουσείου των 2 €, μέσα από 10 διαφορετικά παιχνίδια και δράσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις έννοιες της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας, να προβληματιστούν για τις συνέπειες του ρατσισμού, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς. Να δουν τη διαφορετικότητα με διαφορετικά μάτια.
Επιμέλεια έκθεσης:
Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Μέλος Δ.Σ. του Μουσείου Παιδικής Τέχνης (Μ.Ε.Π.Τ.)
Θεανώ Κοτταρίδου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Επιμελήτρια του Μ.Ε.Π.Τ.
Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Νηπιαγωγός, στέλεχος Εκπαιδευτικού τμήματος του Μ.Ε.Π.Τ.
Αθανασία Σκληρού, Εικαστικός, στέλεχος Εκπαιδευτικού τμήματος του Μ.Ε.Π.Τ.
Χριστίνα Τσινισιζέλη, Εικαστικός, στέλεχος Εκπαιδευτικού τμήματος του Μ.Ε.Π.Τ.
Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που προβάλλει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών παρουσιάζοντας εκθέσεις για την ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στόχος του είναι να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία. Στο Μουσείο πραγματοποιούνται σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5-13 ετών και σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Η συνεργασία του Μουσείου με φορείς και σχολεία στην περιφέρεια πραγματοποιείται με το δανεισμό κινητού εκπαιδευτικού υλικού με τη μορφή των «μουσειοσκευών». Με αφορμή τη θεματολογία των εκθέσεών του, προτείνονται δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας.