Το βιβλίο του Γιάννη Παπαγιάννη, Το διπλό πρόσωπο του νου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.



Ο έφηβος Βασίλης ερωτεύεται την Ευγενία. Σχεδιάζει να την παντρευτεί, όμως εκείνη αρραβωνιάζεται με άλλον. Η εκδίκησή του θα είναι δαιμονική, αποδεικνύοντας πως ο έρωτας και το μίσος είναι όψεις ενός νομίσματος, ένας χώρος εντελώς ξεχωριστός μέσα στον ακάλυπτο της ανθρώπινης ψυχής. 

Με νευρώδη γλώσσα και κοφτό ύφος που επιβάλλει εξίσου σύντομες ασθματικές φράσεις, ο συγγραφέας χτίζει μια ατμόσφαιρα ισοζυγισμένη ανάμεσα στο παραλήρημα του ονείρου και τη γρήγορη εναλλαγή εφιαλτικών εικόνων που μοιάζει ν’ ανακλά ένα ταραγμένο υποσυνείδητο. 

Ο αναγνώστης έχει την πολυτέλεια και την ελευθερία να αποφασίσει μόνος του, χωρίς δεκανίκια και χωρίς προβλεπόμενα γεγονότα, ποιος είναι κάθε φορά υποψήφιος θύτης και ποιος θύμα, ποιος αξίζει τη συμπόνια του και ποιος την απαξίωσή του.

Μια ιστορία πάθους και εκδίκησης έρπει στο υπόστρωμα του κειμένου, κι έτσι ένα ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ στήνεται και μιλάει για τις αντιστροφές αξιών στη σημερινή Ελλάδα.


Ο Γιάννης Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Ικαρία. Σπούδασε Φυσική και έκανε μάστερ στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων “Πέντε ώρες” (1989), “Η πικρή γεύση” (1992), “Ο ύπνος περιβάλλει” (1998), “Η ασθένεια της πεταλούδας” (Άγκυρα, 2009), “Το διπλό πρόσωπο του νου” (Κριτική, 2015). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Το διήγημά του “Ο τοίχος” μεταποιήθηκε σε ταινία μικρού μήκους το 2003.
Για δυο χρόνια ήταν υπεύθυνος της στήλης βιβλίου στο πολιτιστικό περιοδικό Pop Up. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 διατηρεί στήλη βιβλίου στην εφημερίδα ‘Τύπος της Κυριακής’ και δημοσιεύει βιβλιοκριτικές σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.


Η Τέσυ Μπάιλα γράφει κριτική για το βιβλίο.