Το βιβλίο της Βικτώριας Μακρή, Μια νύχτα με τον Τσέχωφ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Κύριε Τσέχωφ, στο έργο σας Οι Τρεις Αδελφές, θέτετε έναν προβληματισμό. Λέτε μέσα από έναν ήρωά σας, «συχνά σκέφτομαι, τι θα γινόταν αν κάποιος ξανάρχιζε τη ζωή του από την αρχή και μάλιστα συνειδητά. Φαντάζομαι τότε πως θα προσπαθούσαμε να μην επαναλάβουμε τον παλιό μας εαυτό, να μην ξαναπράξουμε κάποια λάθη…» Αγαπημένε μου κύριε Τσέχωφ, απόψε θα ’θελα να σας εξομολογηθώ κάποια λάθη δικά μου που δε θα ’θελα να ξανακάνω αν είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω τη ζωή μου από την αρχή…
Αυτό είναι το όνειρο της Μαργιότας: να καθόταν με τον αγαπημένο της Τσέχωφ σ’ ένα απόμερο τραπεζάκι σ’ ένα μπαρ, να μοιράζονταν ένα ποτήρι κρασί και να τα λέγανε. Να μιλούσαν για τη ζωή που δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, στο οποίο άλλοτε καλούμαστε να παίξουμε χωρίς πρόβα, άμαθοι και άβγαλτοι, κι άλλοτε να παραμένουμε στην άκρη, σαν ηθοποιοί χωρίς ρόλο.
Μαργιότα, Βέλγω, Άννα. Τρεις γυναίκες, τρεις αδελφές.
Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόνο, την εγκατάλειψη και την ευτυχία, όλα όσα επαναλαμβάνονται στις ζωές των ανθρώπων σαν σελίδες θεατρικού έργου που δεν ολοκληρώθηκε ακόμα.
Η Βικτώρια Μακρή γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου συνεχίζει να κατοικεί και να εργάζεται. Τα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή της από το Πολυτεχνείο, εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Παράλληλα ασχολιόταν με την μελέτη λογοτεχνικών κειμένων. Αργότερα άρχισε να ασχολείται συστηματικά στο χώρο της λογοτεχνίας ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ παράλληλα έγραφε στίχους για τραγούδια και διηγήματα. Στίχοι της μελοποιήθηκαν από τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη.
Έχει γράψει δύο μυθιστορήματα. Δύο διηγήματά της έχουν βραβευτεί με το πρώτο και δεύτερο βραβείο, σε πανελλήνιους διαγωνισμούς του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Λέρου.
Τον Μάιο του 2011, μαζί με την οικονομολόγο-ποιήτρια Παρασκευή Κωστοπέτρου, λάβανε μέρος σε παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Οργάνωση Ελληνικού Πολιτισμού “Νόστος”, υπό την αιγίδα της ελληνικής Πρεσβείας στην Αργεντινή, με θέμα την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα. Το διήγημα που γράψανε από κοινού, με τίτλο “Ο ιερός χορός των Καρυάτιδων”, πήρε το τρίτο βραβείο.