Το Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Elephantastico, διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ, λαμβάνοντας χώρα κατά το τριήμερο 20, 21 και 22 Μαΐου 2016 τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους της πόλης. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και διάφορα μέρη της Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο, ο ΟΛΘ, φορείς και Ινστιτούτα της πόλης συμπράττουν και δημιουργούν ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα αφιερωμένο στα παιδιά και τους φίλους του.
Ξεχωριστής σημασίας για το φετινό φεστιβάλ αποτελεί:
Α) H συμμετοχή του Δήμου Λειψίας, αδελφοποιημένη πόλη, με το μουσικό σχήμα Juliane Wildes Band, το οποίο δημιουργήθηκε το 2006 και θα παίξει μουσική για όλη την οικογένεια θέλοντας να εκπαιδεύσει το παιδικό αυτί και να δημιουργήσει ένα μουσικό μαγικό χαλί για τα ίδια και τους γονείς τους παρακινώντας τους μαζί σε ένα ξεχωριστό ταξίδι.
Β) Αφιέρωμα στο παραμύθι «Μέρες παραμυθιών, θάματα και ξόρκια». Το φετινό Elephantastico περιλαμβάνει το πρώτο αφιέρωμα στο παραμύθι από την Αction Art. Ένα διήμερο πολυσχιδές πρόγραμμα με εννέα παραστάσεις- αφηγήσεις, μια στρογγυλή τράπεζα ενηλίκων αλλά και εργαστήρια για γονείς και παιδιά, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Φωτογραφίας, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης όπως επίσης και στο Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρώνει το αφιέρωμα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στόχος του δεν είναι άλλος από τη συνάντηση με την πόλη, τους ανθρώπους, την ανταλλαγή ιδεών μέσα από το λόγο και το παραμύθι καθώς το ίδιο ξέρει να υφαίνει σχέσεις και τρυφερούς δεσμούς. Όπως επίσης και αυτή των κατοίκων της πόλης με άλλους, διαφορετικών χωρών, τόπων και κουλτούρας, που ζουν ή είναι περαστικοί. Η Ροδάνθη Δημητρέση, αφηγήτρια, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος της Action Art, η οποία ασχολείται από το 1995 με το παραμύθι, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του διήμερου αφιερώματος. Οι αφηγήσεις σε άλλες γλώσσες συνοδεύονται από συναφήγηση-μετάφραση
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Παραστάσεις-αφηγήσεις με καλεσμένους τον Jean Porcherot από τη Γαλλία, ο οποίος θα μας ταξιδέψει στις τέσσερις γωνιές του κόσμου με παραμύθια! Την Αγνή Στρουμπούλη , που θα ζωντανέψει παραμύθια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την Ανθή Θάνου που θα ‘ρθει συντροφιά μ’ ένα σακούλι γεμάτο ευχές και μουσική συνοδεία του Αλέξανδρου Μάκρη. Την Κατερίνα Κλέαρχου με παραμύθια που ελευθερώνουν τον άνθρωπο από τη μοίρα. Τις Βουδούρη Χρυσάνθη, Σουβαϊτζή Ελένη, Χουρίδου Πολυξένη και Τριάδα- Παπαναστασίου Σοφία μέλη του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art, Θεοδωρίδου Ευαγγελία μέλος της Ομάδας Αφήγησης Lupus in fabula και Τσατσαρώνη Στέλλα, νέοι αφηγητές που θα μας χαρίσουν παραμύθια γεμάτα χρώματα, θάματα και παράδοξα.
Στο εργαστήριο της Κυριακής θα συμμετέχουν οικογένειες προσφύγων με την υποστήριξη του κ. Daoud Alsoueis, Διδάκτωρ Αραβικής Γλώσσας.
Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το παραμύθι, η αφήγηση είναι εργαλεία για τη δημιουργία σχέσεων και δεσμών», ομιλητές θα είναι ο J. Porcherot, αφηγητής, η Δημητρέση Ροδάνθη, αφηγήτρια, ο Ανδρέας Καρακίτσιος, καθηγητής παιδαγωγικής σχολής Α.Π.Θ., η Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, διδακτολόγος, η Αίγλη Μπρούσκου, ανθρωπολόγος ειδική ερευνήτρια του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού. Η κατάθεση εμπειριών γύρω από το θέμα της στρογγυλής τράπεζας, θα είναι η αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων για τη χρησιμότητα και τη σημασία των παραμυθιών, στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής.
Το αφιέρωμα «Μέρες παραμυθιών, θάματα και ξόρκια»,θα κλείσει με την παράσταση «Πάντα ν΄ανταμώνουμε και να ονειρευόμαστε», όπου η τέχνη της αφήγησης, της μουσικής και του τραγουδιού της ερμηνείας, συναντώνται για να συνομιλήσουν και να υφάνουν το δικό τους παραμύθι, με την Ροδάνθη Δημητρέση, την ερμηνεύτρια Νατάσσα Μουμτζίδου και τη μουσική του Νίκου Τουλιάτου στα κρουστά.
Γ) Η ένταξη παραστάσεων, εργαστηρίων και δράσεων δομημένων ώστε να παρακολουθήσουν οι οικογένειες των προσφύγων παρέα με τα παιδιά τους.
Τη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί δίγλωσσο εργαστήριο παραμυθιού σε ελληνικά και αραβικά από την Action Art ενώ “Το κορίτσι και η μαργαρίτα” από την ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ και για τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ, θα προσφέρει θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο για τα προσφυγόπουλα. Παράλληλα η μια από τις δυο συνεχόμενες προβολές short animation από την Addart θα είναι αφιερωμένη στα ίδια. Επιπλέον η μουσική από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κλεάνθη Ζαρίμπα με τη σημαντική συμβολή του Διαπολιτισμικού δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης αλλά και των 63ου και 66ου δημοτικών σχολείων με εκπαιδευτικό-μουσικό την Ηλέκτρα Καρακατσάνη θα γεμίσουν τη Κυριακή το Λιμάνι με μελωδίες.
Φυσικά το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να σταματά εδώ…
Το έτος Σαίξπηρ στάθηκε αφορμή σκέψης και δημιουργίας έντεκα δράσεων θεατρικού παιχνιδιού, για το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., οι οποίες θα εκτείνονται από τη Ν. Παραλία έως και τη Βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Παράλληλα για πρώτη φορά αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις για μικρούς σε ιστορικά κτήρια της πόλης όπως η Casa Bianca, η Βίλλα Καπαντζή (ΜΙΕΤ) αλλά και το κτήριο της Ένωσης Συντακτών, θα πραγματοποιούν από την Open House.
Ενώ δυο δράσεις που επιδιώκουν την εκ των έσω γνωριμία των παιδιών με τους χώρους τόσο των galleries και συνακόλουθα της εικαστικής δράσης όσο και με το κόσμο του ραδιοφώνου καθώς τα ίδια θα έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν μια ραδιοφωνική εκπομπή στον ” fm100″, θα υλοποιηθούν από τους Walking Tours Thessaloniki.
Πώς θα μπορούσαν όμως να λείπουν μικροί και μεγάλοι ελέφαντες από το φεστιβάλ Elephantastico; Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Κυριακή Παπαδημητρίου για δυο ημέρες θα πραγματοποιήσει εργαστήριο εικαστικής κατασκευής με θέμα φυσικά το “Elephantastico”.
Επιπλέον η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εμπλουτίζει το πρόγραμμα του φεστιβάλ με αφηγήσεις παραμυθιών αλλά και θέατρο σκιών.
Από ποια ηλικία μας απασχολεί και τι ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή μας; Μέσα σε δυο ημέρες ο Χρήστος Αγγουριδάκης θα φέρει σε επαφή εν δυνάμει μουσικούς του μέλλοντος με τα κρουστά, τους ήχους τους αλλά και με μελωδίες άλλων τόπων και φυσικά θα τους δώσει τη δυνατότητα να παράξουν και να παρουσιάσουν τους δικούς τους ήχους.
Για πρώτη χρονιά ο φορέας της ΧΑΝΘ με έτος ίδρυσης το 1921 και την ενασχόληση της με το παιδί, την εκπαίδευση και ψυχαγωγία του, θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με ένα εργαστήριο γλυπτικής με πηλό από τη Τατιάνα Τριγώνη.
Μια παράσταση πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς πραγματεύεται το ζήτημα της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης “Το αγόρι με τη βαλίτσα” του Μάικ Κένι, θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ ενώ παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να γνωρίσουν τα μυστικά της κατασκευής κούκλας κουκλοθέατρου μέσα από ένα εργαστήριο.
Δεδομένης επίσης της σημασίας της κίνησης του σώματος στη καθημερινότητα και με μέσο το βίωμα θα γνωρίσει στους συμμετέχοντες τις δυνατότητες και τις άγνωστες ως τώρα λειτουργίες του, μέσα σε ένα διήμερο εργαστήριο χορού η Αναστασία Θεοφανίδου, που θα λάβει χώρα στο Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο Rene Albert από τη Γερμανία θα παρουσιάσει μια παράσταση ζογγλερικών με φώτα led στις ομπρέλες του Ζογγολλόπουλου στη Ν. Παραλία και στη συνέχεια ο Τέμο Εμινίδης θα κάνει επίδειξη ακροβατικών με ρόδα.
Επιπροσθέτως στο πλαίσιο του Ελληνορωσικού έτους φιλίας 2016, το θέατρο-Studio Ματριόσκα με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου Ρωσίας θα παρουσιάσει στα ρωσικά την μουσικοχορευτική παράσταση “Η Μύγα η Τσακατούχα”.
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πραγματοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου παραμυθιού θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν την αξία του εσωτερικού κόσμου των συναισθημάτων.
Σε ένα μεγάλο διαγωνισμό μεταξύ παιδιών και ενηλίκων θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ή να παρακολουθήσει, όποιος περάσει από την Πλατεία Ναυαρίνου τη Κυριακή το απόγευμα, με θέμα “Ποιός θα κάνει το μεγαλύτερο κουλούρι;” διοργανωμένο από τη Σβούρα.
Με δυο συνεχείς μικρής διάρκειας παραστάσεις χορογραφημένης ακροβατικής που θα παρουσιάσουν οι Acrobuzz στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου της οποίας προηγείται ο Τέμο Εμινίδης με επίδειξη ακροβατικών με ρόδα, θα ολοκληρωθεί και φέτος το Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.
Σας περιμένουμε όλους!