Την εβδομάδα μεταξύ 25 και 31 Μαΐου, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “OMONOIA” συνεχίζει την πορεία της, με νέες εκδηλώσεις.
Σε αυτό το επταήμερο ολοκληρώνεται η Σύναψη 2 που ξεκίνησε με το διεθνές συνέδριο στις 15 Απριλίου. Μία σειρά ομιλιών και νέων project εμπνευσμένων από το επιμελητικό πλαίσιο της “OMONOIA” συνδιαμορφώνουν μία εβδομάδα πυκνής καλλιτεχνικής δράσης.
Το πρόγραμμα ξεκινά την Τετάρτη 25 Μαΐου με τον διεθνούς φήμης επιμελητή Vasif Kortun, ο οποίος στην ομιλία του θα εστιάσει στην εμπειρία του από την δημιουργία και την λειτουργεία του SALT Instabul, ενός από τους πλέον ενδιαφέροντες χώρους πολιτισμού που βρίσκεται στην Τουρκία και συνδυάζει την μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη με την φιλοξενία σημαντικών αρχείων και την έρευνα. Ο Vasif Kortun έχει διατελέσει επίσης και ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Platform Garanti Contemporary Art Center της Κωνσταντινούπολης, που δημιουργήθηκε το 2001. (για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του SALT, http://saltonline.org/)
Το διήμερο 27 και 28 Μαΐου, η Μπιενάλε της Αθήνας συνδιοργανώνει με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και στο πλαίσιο του 3ου Fast Forward Festival συμπόσιο υπό τον τίτλο Η τέχνη στα σύνορα: χωρικές πολιτικές και μετα-αποικιακές στρατηγικές στη Μέση Ανατολή. Η επιμέλεια του συμποσίου είναι του Massimiliano Mollona, διευθυντή προγράμματος της “OMONOIA” και της Κάτιας Αρφαρά, υπεύθυνης για την σύλληψη και καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ. Η θεματική του συνεδρίου θα περιλαμβάνει συζητήσεις καλλιτεχνών, προβολές, κεντρικές ομιλίες και πάνελ και θα εστιάσει στις καλλιτεχνικές και θεωρητικές πρακτικές που αντανακλούν τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Η πρώτη μέρα του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στην Μικρή Σκηνή της Στέγης, ενώ η δεύτερη στο Μπάγκειον. (για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε της ιστοσελίδα του FFF, http://www.sgt.gr/gr/SPG1632/?)
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το πρόγραμμα συνεχίζει με την ανοιχτή παρουσίαση του ΑΚΙΝΙΤΟ, ενός συνεργατικού ερευνητικού project της Σοφίας Ντώνα που πραγματεύεται νέα μοντέλα συγκατοίκησης στο κέντρο της Αθήνας, στις 29 Μαΐου. Μία ομάδα αρχιτεκτόνων, δικηγόρων, πολεοδόμων, οικονομολόγων και ανθρώπων που έχουν ήδη δημιουργήσει νέου τύπου οικιστικά παραδείγματα θα αναλύσουν την προηγούμενη εμπειρία από τις διαδικασίες αυτές, με σκοπό την δημιουργία ενός ή περισσότερων νέων μοντέλων κατοικίας στην Αθήνα. (για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε της ιστοσελίδα, http://sofiadona.com/)
Στις 30 Μαΐου, ο διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνης Theaster Gates από το Σικάγο θα δώσει ένα performance lecture. Η δουλειά του Theaster Gates είναι εστιασμένη σε θεματικές όπως η ανάπτυξη του δημόσιου χώρου, η κατασκευή αντικειμένων, η performance art και η κριτική εμπλοκή με την τέχνη των αστικών κοινών. Είναι ο ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Rebuild Foundation και καθηγητής στο τμήμα Οπτικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Σικάγου , όπως και διευθυντής για θέματα Arts and Public Life του ίδιου Πανεπιστημίου. Η διάλεξη- performance του αφορά σε θέματα αστικού εξευγενισμού (gentrification) και πολεοδομικού αστικού σχεδιασμού (urbanism). (για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε της ιστοσελίδα http://www.theastergates.com)
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της Σύναψης 2, θα προβάλλεται στο ισόγειο του Μπαγκείου η νέα ταινία μικρού μήκους του Oliver Ressler. Το “Emergency Turned Upside-Down” έρχεται αντιμέτωπο με την κυνική και απάνθρωπη στάση της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες, η οποία χρησιμοποιεί τον όρο “emergency” (έκτακτη ανάγκη) για να περιγράψει τις ίδιες τις προσφυγικές ροές, την στιγμή που ο όρος αυτός θα έπρεπε να αναφέρεται στον πόλεμο, την τρομοκρατία και τον οικονομικό στραγγαλισμό που αναγκάζει τους ανθρώπους αυτούς να εκτοπιστούν. Η ταινία πραγματεύεται την καθημερινή λειτουργία των συνόρων από την πλευρά της διαχείρισης και της ταξινόμησης σε «ζώνες» και «τύπους» των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά, οι οποίοι παράλληλα προσπαθούν άοκνα να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό εισόδημα.
Το πρόγραμμα του δεύτερου και τελευταίου μέρους αυτής της Σύναψης συμπληρώνεται από το Πουέρτο Ρίκο, ένα project που θα βρει στέγη στους νέους χώρους απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά που παραχωρήθηκαν πρόσφατα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου στην Μπιενάλε της Αθήνας από τον Δήμο Αθηναίων. Οι καλλιτέχνες Αλέξης Φιδετζής, Πάνος Σκλαβενίτης και Κωστής Σταφυλάκης μέσα από το Πουέρτο Ρίκο επιθυμούν να διερευνήσουν πτυχές της (αυτο) εξωτικοποίησης της Ελλάδας μέσα από́ διάφορες αναπαραστάσεις της ως μίας ψευδοΛατινοαμερικάνικης χώρας. Το project χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αποτελείται από τα εγκαίνια ενός μουσείου αφιερωμένου στον Έλληνα διπλωμάτη και επαναστάτη Nick Boricua, πρωτεργάτη της επανάστασης του Grito de Lares που έλαβε χώρα στο Puerto Rico ενάντια στην Ισπανική Αυτοκρατορία και εμβληματική φιγούρα. Το δεύτερο μέρος, μια νύχτα καμπαρέ με χορό, φαγητό, performances, μικρούς λόγους και μουσικά δρώμενα, θα έχει τον τίτλο Cabaret Chupacabra.
Τέλος, εντός του πλαισίου της Σύναψης 2, διάφοροι καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί να δημιουργήσουν έργα για την Μπιενάλε θα επισκεφθούν την Αθήνα για επιτόπια έρευνα, μεταξύ των οποίων οι Dexter Sinister από την Νέα Υόρκη και η Wendelien van Oldenborgh από το Ρότερνταμ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της Σύναψης 2 της Μπιενάλε της Αθήνας, το οποίο ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2016, μπορείτε να το δείτε εδώ.