Το Καστελλόριζο, για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πρωτότυπα επιστημονικά δρώμενα, εκθέσεις και εργαστήρια γρίφων, εντυπωσιακά πειράματα και δράσεις που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητά την επίλυσή του.
Με στόχο την κατανόηση σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων και εφαρμογών, αξιόλογοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα δώσουν, και πάλι, το δικό τους επιστημονικό παρών καλύπτοντας με τις γνώσεις και την εμπειρία τους τις απαιτήσεις του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα κυριαρχούν δρώμενα με άξονα τη Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον, κ.α.
Οι διαδραστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις – διαφορετικής κατασκευής και επινόησης γρίφων που είναι μοναδικές παγκοσμίως – αποτελούν ένα αξιοσημείωτο γεγονός, το οποίο ενισχύεται από την παρουσία του Όσκαρ βαν Ντεβεντερ, που θεωρείται ο κορυφαίος κατασκευαστής τρισδιάστατων γρίφων της εποχής, ενώ θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με τον εφευρέτη του πασίγνωστου κύβου του Ρούμπικ, τον καθηγητή Έρνο Ρούμπικ.
Aναγνώριση της αξίας του φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή του κ. Μιχάλη Μπλέτσα, ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab και Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εγείρει προσδοκίες, ελπίδες αλλά και αγωνίες και φόβους, ο επίσημος προσκεκλημένος μας με την κεντρική ομιλία του θα «Απομυθοποιώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Επιπρόσθετα, για τις εφαρμογές της στον χώρο της εκπαίδευσης θα μιλήσει και ο ερευνητής Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου/ΑΘΗΝΑ.
Πρόσφατα γίνεται πολύς λόγος για τα «Λιβάδια της Ποσειδωνίας». Μέσα από εργαστήρια, παρατηρήσεις κα ομιλίες τους οι καθ. Θεόδωρος Κεβρεκίδης (ΔΠΘ) και Παρασκευή Μαλέα (ΑΠΘ) με τη στήριξη του ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ, θα λύσουν τις απορίες μας αναδεικνύοντας τη σημασία τους για τις θάλασσές μας.
Όμως για να κατανοήσει κανείς όλες αυτές τις γνώσεις θα πρέπει να κτίσει έναν γερό και υγιή εγκέφαλό (Χρήστος Γιαπιτζάκης, καθ. ΕΚΠΑ), ώστε να δημιουργήσει τις δικές του προσδοκίες, οράματα και ποιότητα ζωής. Επίσης, ένα συναρπαστικό ταξίδι με εμπειρίας ζωής και πηγή έμπνευσης και παραδείγματος θέλησης θα μοιραστούν με το νεανικό κοινό οι Νίκος Μιχαλόπουλος (εκπαιδευτικός, συγγραφέας. πρωταθλητής, ακτιβιστής) και Σπύρος Χρυσικόπουλος (κολυμβητής μακρινών αποστάσεων).
«Ανακάλυψε τα οικοσυστήματά μας» μέσα από βιωματικά εργαστήρια μας προτρέπουν οι Ανδρομάχη Μπούνα Βάιλα και Αρχοντούλα Κοσκερίδη (Τμήμα Περιβάλλοντος/Παν. Αιγαίου), ενώ τα καινοτόμα πειράματα από τον χώρο της Φυσικής (Τάκης Λάζος) και της Χημείας (Δημήτρης Κονιδιτσιώτης “Science is Fun” – ΕΕΦ) θα μας συναρπάσουν. Τέλος η Δέσποινα Κοροντίνη (ΜENSA) με τα «S.T.E.A.M. Projects: Μεταμορφώνοντας την ανθρώπινη φύση» θα δώσει τη δική της επιστημονική αντιμετώπιση.
Μένοντας στον χώρο των εργαστηρίων ο Μανώλης Αγγελάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παστέρ και η ομάδα του σε συνεργασία με την πρωτοπόρα ομάδα Neuroholics θα αποκαλύψουν τα μυστικά ενός ερευνητικού εργαστηρίου. Παίζοντας λοιπόν θα ‘ανασύρουν’ τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας… έχοντας ως συνοδοιπόρο τον Sherlock Holmes που έρχεται στο νησί. Και σε όποιον έχει εντυπωσιαστεί, η ερευνήτρια του Παστέρ δρ. Έρα Ταουφίκ θα δώσει τις προσωπικές της «κατευθύνσεις» για να γίνει ερευνητής.
Τα Δωμάτια Απόδρασης «Φτιάξε το δικό σου escape room» (Γιώργος Έψιμος, εκπαιδευτικός από την Ξάνθη) και «Εξάρχεια-Καστελλόριζο μια σοκολάτα δρόμος» (Ροδίων Παιδεία) και η ομάδα ρομποτικής H.E.R.O. με drones και σύγχρονες τεχνολογίες, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών κάθε ηλικίας και όχι μόνο.
Άλλη μία ενδιαφέρουσα δράση έρχεται από τη Ρόδο, όπου η Καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή (ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου) σε συνεργασία με ομάδα φοιτητριών θα διαπραγματευτούν ποικίλα θέματα των μαθηματικών με παιδιά του Δημοτικού μέσα από εικονογραφημένα σενάρια και εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Η θρυλική αστρο–ηλιο παρατήρηση επιστρέφει δυναμικά με τον καθ. Κοσμά Γαζέα και τους συνεργάτες του, ενώ με τις εκθέσεις «Planets in your hand» και «Περίπατος στο Ηλιακό σύστημα» (Αστρονομική Ένωση -ΗΡΑΚΛΗΣ) θα μας οδηγήσουν σε ένα φανταστικό ταξίδι.
Η ανατρεπτική ομάδα των Science Reactors με το γνωστό Stand up Science kids θα κάνει τις δικές της επιστημονικές «αποδράσεις» ενώ το Funky Dragon θα μας μυήσει στα μυστικά της κρυπτογραφίας και του 3d printing.
Οι πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού με τον μοναδικό Πανταζή Χούλη, έναν ακόμη γρίφο στον οποίο ο ίδιος σας προσκαλεί να συμπορευθείτε, μονοπάτια τα οποία στην ουσία εκείνος έχει χαράξει, θα σας αποκαλύψουν τις ομορφιές και τις ιστορικές αλήθειες του νησιού.
Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για τους μαθητές του νησιού τις πρωινές ώρες στο σχολείο τους, πριν από το φεστιβάλ. Ανάμεσά τους και το μάθημα παροχής πρώτων βοηθειών από ομάδα ιατρών της ΕΕΕΦΠ.
Τέλος, η γοργόνα του Καστελλόριζου στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον εξαιρετικό καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Χρήστο Στανίση. Το μουσικό σύνολο «Αιγαίου Αντίλαλοι» που θα τον συνοδεύσουν στην παράσταση και το νεανικό ντουέτο LEVEL, θα καλύψουν τα μουσικά ακούσματα του φεστιβάλ.
Κλείνουμε με μια ιδιαίτερη συμμετοχή του φεστιβάλ. Ο “μάγος” Αntuan, που θεωρείται ο ταχύτερος Έλληνας λύτης του κύβου του Ρούμπικ θα μας καταπλήξει με τα μαγικά του τρυκ στην τελετή έναρξης.
Τη διοργάνωση συντονίζουν ο Πανταζής Χούλης (Μουσείο Γρίφων Μεγίστης) και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, ξεχωριστή στον χώρος Επικοινωνίας της Επιστήμης.
Το ΦΓ τελεί υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη των Υπουργείων: Πολιτισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής/Γεν. Γραμματεία Νοτ. Αιγαίου, του ΕΟΤ, Εθνικής Παιδείας, Εθνικής Άμυνας, και της ΓΓΕΚ. Συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεγίστης. Το ΦΓ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού από το ερευνητικό δυναμικό της χώρας και την ευγενική προσφορά ιδιωτών χορηγών.
4ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου – Το αναλυτικό πρόγραμμα:
ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΤΗ 8/10 ΕΩΣ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/10
ΠΡΩΙΝΕΣ ∆ΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ! Πρωτότυπα πρωινά εκπαιδευτικά προγράµµατα από ακαδηµαϊκούς δασκάλους, ερευνητές, εκπαιδευτικούς που συνδυάζουν τη γνώση µε το παιγνίδι!!!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.30 – 22.00
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΗΓΑ∆ΙΟΥ
19.30 Καλωσόρισµα – Χαιρετισµοί
19.45 Αυτό-συστηνόµαστε!! Γνωρίστε µας µε χιούµορ… µε τη Χαρά Αφαλωνιάτη & τον Κωνσταντίνο Αντωναρόπουλο – Science Reactors
20.15 Το Γριφοπούλι στέλνει το δικό του µήνυµα για τους γρίφους, Πανταζής Χούλης, µαθηµατικός
20.40 Ο καθηγητή Εrnȍ Rubik και ο διάσηµος κύβος του. ∆ιαδικτυακή σύνδεση και συζήτηση µε τον Πανταζή Χούλη, µαθηµατικό.
21.10 Ο «Μάγος» Antuan και τα εντυπωσιακά τρυκ του…
21.30 Οι Level µε τα µουσικά τους ακούσµατα Pop, Rock, ελληνικής έντεχνης µουσικής µάς ξεσηκώνουν…
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/10/2024
6.30 Περπατάµε στα µονοπάτια του νησιού µε τον Πανταζή Χούλη Σηµείο συνάντησης: Χωράφια, Nαός Αγίου Γεωργίου
9.00 -10.00 Ηλιοπαρατήρηση µε φορητό ηλιακό τηλεσκόπιο µε τον καθ. Κοσµά Γαζέα και τους συνεργάτες του (Σαντραπεία Σχολή)
10.00 -14.00 ΠΡΩΙΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΑΝΤΡΑΠΕΙΑ ΣΧΟΛΗ – ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙ∆ΩΝ
-Για παιδιά Νηπιαγωγείου – µαθητές ∆ηµοτικού
• «Μαθαίνουµε τα Μαθηµατικά παίζοντας», καθ. Χρυσάνθη Σκουµπουρδή και η οµάδα της, ΤΕΠΑΕΣ, Πανεπιστήµιο Αιγαίου
• S.T.E.A.M. Project: «Μεταµορφώνοντας την ανθρώπινη φύση», ∆έσποινα Κορεντίνη, εκπαιδευτικός ΜΕΝΣΑ
• «Φτιάξε το δικό σου Ροµποτάκι», Γιάννης Καρουτζάκης και ∆ηµήτρης Αγγελής, οµάδα Η.Ε.R.O.
• «Τι ξέρουµε για το περιβάλλον», Ανδροµάχη Μπούνα, Αρχοντούλα Κοσκερίδη, Τµήµα Περιβάλλοντος Πανεπιστηµίου Αιγαίου
-Για µαθητές Γυµνασίου – Λυκείου
• «Αστροναύτης στο εργαστήριο», Σοφία Μάκκα, Γεωργία Τζουγανάτου (Ερευνητική Οµάδα ∆ρ Μανόλη Αγγελάκη) – Ελλ. Ινστ/το Παστέρ
• «Ιππόκαµπος: O Θαλάσσιος φύλακας της µνήµης», Παναγιώτα Ντι Κοστάντζο, Ελευθερία Βαρµάτζη, Οµάδα Νeuroholics – ΕΚΠΑ
• «Ορυκτοί άνθρακες ή ανανεώσιµες πηγές ενέργειας», εντυπωσιακά πειράµατα Science is Fun – ∆ηµήτρης Κονιδιτσιώτης – ΕΕΦ
• «Εξάρχεια – Καστελλόριζο: Μια σοκολάτα δρόµος!», Παρασκευή Ζάχου, Μάρα Κάκκαρη – Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία.
• «Φτιάξε το δικό σου Escape Room», Γιώργος Έψιµος, εκπαιδευτικός από την Ξάνθη
• «Περί φωτός και ήχου, …ενώ και άλλα πειράµατα ζητούν απάντηση», Τάκης Λάζος, φυσικός ΕΚΦΕ Ηλιούπολης
• «Κρυπτογραφία και 3d Printing», Βασιλης Κουκουτσίδης, ∆ήµητρα Τσουµπρή – Funky Dragon
13.00 -15.00 ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙ∆ΩΝ
«8ος Μεγίστειος Αινιγµάτων Αγών» – «∆ωδέκαθλον» µε τον Πανταζή Χούλη
Γίνε Ολυµπιονίκης 100 εκπαιδευτικών µέτρων! – Βράβευση Νικητών – Πλούσια δώρα
17.00 – 20.00 ΟΜΙΛΙΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΟ ΜΕΓΙΣΤΗ
17.00 – 17.45 «Εξερευνώντας τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας» Θεόδ. Κεβρεκίδης, καθ. ∆ΠΘ/Παρασκευή Μαλέα, καθ. ΑΠΘ
18.00 – 18.45 «Ενεργοποιώντας τους µαθητές µε τη δύναµη της παραγωγικής ΑΙ.» Βασ. Κατσούρος, ∆/ντής Ερευνών ΙΕΛ/ΑΘΗΝΑ
18.45 – 19.30 «Stand up Science kids – Η Επιστήµη Αλλιώς» οµάδα Science Reactors
20.00 – 21.00 Θέατρο Σκιών – Χρήστος Στανίσης: «Ο Καραγκιόζης και το αίνιγµα της Γοργόνας στο Καστελλόριζο» (Πλατεία Πηγάδια)
21.30 – 23.00 Αστροπαρατήρηση µε τον καθ. Κοσµά Γαζέα και τους συνεργάτες του (περιοχή Νίφτη)
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/10/2024
6.30 Περπατάµε στα µονοπάτια του νησιού µε τον Πανταζή Χούλη. Σηµείο συνάντησης: Χωράφια, Nαός Αγίου Γεωργίου
9.00 -10.00 Ηλιοπαρατήρηση µε φορητό ηλιακό τηλεσκόπιο µε τον καθ. Κοσµά Γαζέα και τους συνεργάτες του. (Σαντραπεία Σχολή)
10.00 -14.00 ΠΡΩΙΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΑΝΤΡΑΠΕΙΑ ΣΧΟΛΗ – ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
-Για παιδιά Νηπιαγωγείου – µαθητές ∆ηµοτικού
• «Μαθαίνουµε τα Μαθηµατικά παίζοντας» καθ. Χρυσάνθη Σκουµπουρδή και η οµάδα της, ΤΕΠΑΕΣ, Πανεπιστήµιο Αιγαίου
• S.T.E.A.M. Project: «Μεταµορφώνοντας την ανθρώπινη φύση», ∆έσποινα Κορεντίνη, εκπαιδευτικός ΜΕΝΣΑ
-Για µαθητές Γυµνασίου – Λυκείου
• «Ο Sherlock Holmes στο Καστελλόριζο», Οµάδα ΕΙΠ και Νeuroholics
• «Ανακάλυψε τα οικοσυστήµατα», Ανδροµάχη Μπούνα, Αρχοντούλα Κοσκερίδη, Τµήµα Περιβάλλοντος, Πανεπιστηµίου Αιγαίου
• «Ορυκτοί άνθρακες ή ανανεώσιµες πηγές ενέργειας», εντυπωσιακά πειράµατα Science is Fun – ∆ηµήτρης Κονιδιτσιώτης – ΕΕΦ
• «Εξάρχεια – Καστελλόριζο: Μια σοκολάτα δρόµος!», Παρασκευή Ζάχου, Μάρα Κάκκαρη – Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία.
• «Κρυπτογραφία και 3d Printing», Βασιλης Κουκουτσίδης, ∆ήµητρα Τσουµπρή – Funky Dragon
• «Εργαστήριο Ροµποτικής – Σύγχρονες Τεχνολογίες, Drones», Γιάννης Καρουτζάκης, ∆ηµήτρης Αγγελής – οµάδα H.E.R.O.
• «Επιστήµη και Μουσική», Μαθαίνουµε λύνοντας τον γρίφο µιας µυστηριώδους σύνδεσης Βασίλης Κατσούρος, ∆/ντής Ερευνών Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά – Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου
17.00 – 20.00 ΟΜΙΛΙΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΟ ΜΕΓΙΣΤΗ
17.00 – 17.40 «Καστελλόριζο, το νησί των γρίφων», Πανταζής Χούλης, µαθηµατικός
17.45 – 18.15 «Ιδιο DNA, ίδιο κύτταρο διαφορετικοί άνθρωποι… ή µήπως όχι και τόσο διαφορετικοί;», ∆ρ Έρα Ταουφίκ ερευνήτρια ΕΙΠ
18.15 – 18.50 «Εγκέφαλος: οδηγίες χρήσης του για ψυχοσωµατική υγεία», Χρήστος Γιαπιτζάκης – καθηγητής ΕΚΠΑ
18.50 – 19.30 «”ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ” “ΘΕΛΩ” “ΜΠΟΡΩ”», Νίκος Μιχαλόπουλος, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, πρωταθλητής, ακτιβιστής
20.00 – 22.00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΗΓΑ∆ΙΟΥ
-Αποχαιρετούµε το Φεστιβάλ … µε πολλή γνώση και παραδοσιακή µουσική!
• Κεντρική Οµιλία: «Αποµυθοποιώντας την Τεχνητή Νοηµοσύνη», Μιχάλης Μπλέτσας, ∆/ντής Εργαστηρίου Πληροφορικής ΜΙΤ Media Lab
• Συναυλία ελληνικής παραδοσιακής µουσικής µε το σύνολο ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ
10.00 – 14.00 ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ
• Έκθεση & Εργαστήρια Γρίφων: Λύνω – Παίζω – Κατασκευάζω γρίφους (για όλες τις ηλικίες)
– Oskar van Deventer – πρωτότυποι γρίφοι χρησιµοποιώντας την 3D τεχνολογία.
– Πανταζής Χούλης – Οστοµάχιον, Μέδουσα, Γριφοπούλι και πολλοί άλλοι 3διάστατοι γρίφοι
– Μιχάλης Τούλουζας – εντυπωσιακοί ξύλινοι γρίφοι
– Παναγιώτης Καλαντζής – Sidika Edu 3d puzzle
• Εκθέσεις µε πλανήτες:
– «Planets in your hands – Ταξίδι στο ηλιακό σύστηµα» µε τον καθ. Κοσµά Γαζέα και τους συνεργάτες του Μαρία Παναγοπούλου, ∆ηµήτρη Αθανασόπουλο, Ελισάβετ Βλάχου
– «Περίπατος στο ηλιακό σύστηµα», Αστρονοµική Ένωση ∆υτικής Ελλάδος “Ηρακλής”
Τη ∆ευτέρα πρωί θα γίνουν 2 ξεναγήσεις στο Μουσείο Γρίφων (ύστερα από συνεννόηση)