«Το βιβλίο για μια ακόμα φορά αναβαθμίζει και δίνει μια νότα αισιοδοξίας στη ζωή μας» ήταν τα λόγια του προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) Γρηγόρη Πλαστάρα, με τα οποία καλωσόρισε απόψε το κοινό και τους προσκεκλημένους, στα εγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Με επετειακό χαρακτήρα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δύο κύρια αφιερώματα – «Διαφορετικότητα και Ρατσισμός» και «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο πρωτοπόρος του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου», πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με μεγάλη εκπροσώπηση εκδοτών, πολιτικών φορέων, ανοιχτές συζητήσεις συγγραφέων με το κοινό, το Φεστιβάλ Βιβλίου, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου, «επιβεβαιώνοντας τον βασικό του στόχο, να είναι μια κοινωνική δράση που θα αγκαλιάσει όλους τους πολίτες», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ. Ο Γρηγόρης Πλαστάρας μίλησε για το βιβλίο «ως μέσο αφύπνισης και αντίστασης στην όποια αλλοτρίωση , ειδικά σήμερα, στην εξατομικευμένη κοινωνία μας, όπου κινδυνεύει να χαθεί η συλλογικότητα». Και όπως επεσήμανε, «παρά την ανάπτυξη του διαδικτύου, η έντυπη έκδοση, το σώμα του βιβλίου που θα μπορούσε να θεωρηθεί και έργο τέχνης, συνεχίζει να ταυτίζεται με την αμεσότητα της επαφής και την έννοια της ανάγνωσης».
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ αναφέρθηκε στα χρονίζοντα προβλήματα στον χώρο του βιβλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε αυτή να ήταν η χρονιά όπου θα είχαν ήδη επιλυθεί, δυστυχώς όμως, πολλά, κρίσιμα προβλήματά μας, ακόμα περιμένουν λύση από τους αρμόδιους. Παρ’ όλα αυτά, είναι η θέληση για επαγγελματική και οικονομική επιβίωση που υπερβαίνει οριακά την καθήλωση μας , γεγονός όμως που δεν μπορεί να διαιωνίζεται για πάντα, επειδή υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο όπου ανατρέπεται η ισορροπία». Συνέχισε δε, επαναλαμβάνοντας επιγραμματικά τα προβλήματα «με την ελπίδα να εισακουστούν πριν γίνουν απροσπέλαστα»:
«- Η απουσία εθνικού φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο το βιβλίο, για την διαμόρφωση εθνικής πολιτικής βιβλίου, που θα ενισχύσει την φιλαναγνωσία και θα αναδείξει και εκτός των συνόρων την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
– Η ανάγκη για εξομάλυνση του ΦΠΑ στην παραγωγή του βιβλίου, με άμεσο στόχο τον μηδενισμό του, γεγονός που θα ενισχύσει τη ζήτηση, θα αφήσει ανεπηρέαστο το δημοσιονομικό κόστος και ταυτόχρονα θα δώσει ζωτική ανάσα στις εκδοτικές επιχειρήσεις
– Η εγκατάλειψη των προγραμμάτων των σχολικών βιβλιοθηκών
– Η ανάγκη για επανασχεδιαμό και αναβάθμιση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αλλά και των ελληνικών συμμετοχών στις διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό.
– Η ανάδειξη του έντυπου βιβλίου στα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι πολλοί φοιτητές θα μελετήσουν έντυπο σύγγραμμα για τελευταία φορά».
«Ευτυχώς, πέραν των θεσμικών φορέων που είναι υπεύθυνοι για τα άλυτα προβλήματα μας, υπάρχουν και φορείς που με τις δράσεις και την υποστήριξή τους, μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τα εμπόδια » κατέληξε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, εκφράζοντας ευχαριστίες στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, για την υποστήριξή του στην συνδιοργάνωση του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Ευχαρίστησε επίσης το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το 50ο Φεστιβάλ , τον δήμο Αθηναίων και τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το TikTok και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).
Τα εγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, χαιρέτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, και ο Λευτέρης Σκιαδάς εκ μέρους του δήμου Αθηναίων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ