Στις 22 & 23 Οκτωβρίου 2016 διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ “Break the Chain” στην Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων, με αφορµή την Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων.
Το πολυθεµατικό Φεστιβάλ έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα που αφορούν στην εµπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (Αnti-Τrafficking Campaign). Περιλαμβάνει ενημερωτικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, µε τη συµµετοχή σημαντικών φορέων – εταίρων, οργανισµών, ιδιωτικών εταιρειών. Οµάδες τέχνης, δηµιουργοί, προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε µια «γιορτή» ενεργοποίησης, κατά της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων.
Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εµπορίας Ανθρώπων (Trafficking) του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία µε την Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων.
Οργάνωση πολυθεματικoύ Φεστιβάλ
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Με την πεποίθηση ότι «όταν δεν αθροίζονται, οι προσπάθειες δεν έχουν την ίδια δύναμη», το BreakTheChain(#BtC) επιδιώκει να οικοδομήσει συνέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις (θεσμικούς εταίρους, κρατικούς φορείς, τοπική/περιφερειακή διοίκηση, ΜΚΟ, ιδιωτικό τομέα, κλαδικούς φορείς, τέχνη/πολιτισμό, πανεπιστήμια/σχολεία, πρεσβείες, ιδρύματα, κλπ). Στόχος είναι να καταστεί ένα σημείο αναφοράς και μια πλατφόρμα συνεργασίας του οικοσυστήματος όλων των εταίρων. Το δεύτερο Φεστιβάλ BreakTheChain (#BtCFestival2) συμπίπτει με παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας & Εκμετάλλευσης Ανθρώπων. Πέρυσι το Φεστιβάλ προσέλκυσε την συμμετοχή άνω των 3.000 επισκεπτών και αποτέλεσε «ιδρυτική πράξη» μιας ζωντανής κοινότητας ενεργών πολιτών που δεν μένει αμέτοχη.
Το 1ο Festival Break The Chain πραγματοποιήθηκε 24 & 25 Οκτωβρίου 2015, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.
Φέτος, για δεύτερη χρονιά,διοργανώνεται το Festival Break The Chain #2 στις 22 & 23 Οκτωβρίου 2016, σε συνδιοργάνωση με την Τεχνόπολη. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με αντικείμενα το Θέατρο, το Χορό, τη Φωτογραφία. Θα εμπλουτιστεί με προβολές και ομιλίες, με τη συμμετοχή των σπουδαστών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και με διαγωνισμό γραφιστών για τη δημιουργία έργων εμπνευσμένων από το #HumanTrafficking σε συνεργασία με το designmag.
Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, 10.00 – 17.00 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Σπάσε την αλυσίδα της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθώπων»
Οι θεματικές της επιστημονικής Ημερίδας είναι:
Η ανίχνευση και ο εντοπισμός θυμάτων εμπορίας στο πλαίσιο της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών
Οι γκρίζες ζώνες της σεξουαλικής εκμετάλλευσης
Μορφές εκμετάλλευσης ευάλωτων παιδιών
Η ένταξη της εκπαίδευσης των Ανθώπινων Δικαιωμάτων σε Προγράμματα Σπουδών
Ο ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα στην καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων
Η προστιθέμενη αξία της διοργάνωσης της Ημερίδας είναι ότι θα κατατεθούν απόψεις για ζητήματα που δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, όπως η διασύνδεση των προσφυγικών ροών με την εμπορία και εκμετάλλευση, η συμβολή στην ταυτοποίηση πιθανών θυμάτων από φορείς που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, η εξαναγκαστική εγκληματικότητα, το survivalsex και το καθεστώς της πορνείας, η επιτακτική ανάγκη της εκπαίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία.
Διοργάνωση
Υπουργείο Εξωτερικών, Δήμος Αθηναίων, Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Ελculture
Συνδιοργάνωση
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Friedrich Neumann Stiftung
Με την ευγενική χορηγία
Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός
Με την Υποστήριξη
Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Των πρεσβειών: Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Σλοβενίας, Συλλόγου Σουηδικής Γλώσσας Αθήνας
Υπό την Αιγίδα
Υπουργείου Εξωτερικών/Υπουργείου Παιδείας/Έρευνας και Θρησκευμάτων/Υπηρεσίας Υποδοχής και ταυτοποίησης του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής/ΣΕΒ σύνδεσμοςεπιχειρήσεων και βιομηχανιών
Τι είναι το Break The Chain;
Το Break the Chain είναι μια συλλογική εκστρατεία αφύπνισης των πολιτών που εναντιώνεται στην εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων από άνθρωπο, στη σύγχρονη δουλεία.
Στοχεύει:
Στην Ενημέρωση
Στην Ευαισθητοποίηση
Στη Συμμετοχή
Το Break the Chain αξιοποιεί την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση. Μέσα από τις Πολυθεματικές Δράσεις, την ενεργή Συμμετοχή του κοινού (παιδιά, μαθητές, φοιτητές, πολίτες, γειτονιά) και την Εκπαίδευση, επιδιώκει τη σταδιακή αλλαγή συμπεριφοράς της κοινωνίας με πρωταρχικό στόχο τη μείωση της ζήτησης.
Αποτελεί μία πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση του Human Trafficking. Από τον Νοέμβριο του 2013, οπότε και θεσμοθετήθηκε το Γ.ΕΘ.ΕΙΣ., τη θέση του Εθνικού Εισηγητή έχει αναλάβει ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ. Τον Ιούνιο του 2016, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής συστάθηκε Υποεπιτροπή για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων στο πλαίσιο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σε ποιους τομείς αναπτύσσεται η καμπάνια BtC;
Επιμόρφωση
Εταιρική κοινωνική ευθύνη
Συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών
Ευρωπαϊκές συνεργασίες
Τι είναι το THB (Trafficking οn Human Beings)
Το THB συνιστά μια από τις σοβαρότερες καταπατήσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπων αποτελεί σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων. Έχει υπολογισθεί ότι 27 εκατ. άνθρωποι έχουν πέσει θύματα trafficking, παγκοσμίως, εκ των οποίων 4.5 εκατ. είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 5.5 εκατ. παιδιά, θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης.
Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει:
Σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία: την εκμετάλλευση της εκπόρνευσης άλλων ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης
Εργασιακή εκμετάλλευση και εμπορία: την καταναγκαστική παροχή εργασίας ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της επαιτείας και της δουλείας ή άλλες πρακτικές παρεμφερείς προς τη δουλεία
Εκμετάλλευση εγκληματικών δραστηριοτήτων (καταναγκαστική εγκληματικότητα)
Εμπορία οργάνων
Εμπορία παιδιών
Μορφές THB
Για πρώτη φορά με τον όρο «εμπορία ανθρώπων» προσδιορίζονται όλες οι σύγχρονες μορφές της. Αν και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, στο πεδίο εφαρμογής του όρου εμπίπτουν και άλλες μορφές εκμετάλλευσης, μεταξύ των οποίων, η καταναγκαστική εργασία, η στρατολόγηση μαχητών για ένοπλες συρράξεις και το εμπόριο οργάνων.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.breakthechain.gr