57ο ΦΚΘ: Τρεις ταινίες διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φέτος, τα τρία υποψήφια φιλμ για το βραβείο LUX, που θα φιλοξενηθούν στη φετινή διοργάνωση, είναι τα εξής: Με τα μάτια ανοιχτά της Λεϊλά Μπουζίντ (Γαλλία-Τυνησία-Βέλγιο-ΗΑΕ), Εγώ, ο Κολοκυθάκης του Κλωντ Μπαράς (Ελβετία-Γαλλία) -τα οποία προβάλλονται πρώτη φορά στην Ελλάδα-, καθώς και το Toni Erdmann της Μάρεν Άντε (Γερμανία-Αυστρία-Ρουμανία).

Μάλιστα, οι τρεις ταινίες είναι και οι επίσημες υποψηφιότητες των χωρών τους για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων LUX επιλέγεται στην τελική τριάδα και μια ταινία κινουμένων σχεδίων, το Εγώ, ο Κολοκυθάκης. Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στο Στρασβούργο.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σχετικά με το βραβείο LUX, έδωσαν το παρών ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, διευθυντής του ΦΚΘ, και ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, υπεύθυνος προγράμματος του ΦΚΘ και μέλος της επιτροπής επιλογής των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX, οι οποίοι καλωσόρισαν στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου και τον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ο θεσμός των βραβείων LUX συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής φέτος. «Γιορτάζουμε τη συνεργασία του ΦΚΘ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που φιλοξενούμε τα βραβεία LUX και ευχόμαστε να γίνουν από τα ισχυρότερα κινηματογραφικά βραβεία του κόσμου και η Θεσσαλονίκη να παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κρασσακόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής των ταινιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο LUX: «Μια επιτροπή 21 ατόμων από διάφορους τομείς του κινηματογράφου -παραγωγοί, προγραμματιστές, κριτικοί, σκηνοθέτες, κ.ά- επιλέγουν από μια μεγάλη λίστα τις ταινίες που αξίζει να επιλεγούν. Αφού τις συζητήσουμε μεταξύ μας, καταλήγουμε αρχικά σε δέκα ταινίες και έπειτα σε τρεις, τις οποίες βλέπουν οι ευρωβουλευτές και ψηφίζουν την καλύτερη».

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην άψογη συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσμοθέτησε τα βραβεία LUX από το 2007, δημιουργώντας μια πλατφόρμα όχι μόνο επικοινωνίας, αλλά και ανάδειξης των ευρωπαίων καλλιτεχνών και προώθησης της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής δημιουργίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απονέμει χρηματικό έπαθλο, αλλά χρηματοδοτεί τον υποτιτλισμό των τριών ταινιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθά στην προβολή τους, είτε μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕuroparlTV) είτε μέσω της συνεργασίας με ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου. «Με την υποστήριξη του υποτιτλισμού των τριών ταινιών σε όλες τις επίσημες γλώσσες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί  την κυκλοφορία παραγωγών του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και αυξάνει το ακροατήριο, βοηθά στην ανάδειξη και κατανόηση προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα που απασχολούν τους Ευρωπαίους και στηρίζει την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από τη συζήτηση για τις ταινίες, αναπτύσσεται τελικά μια συζήτηση για το τι είναι Ευρώπη ή ποια Ευρώπη θέλουμε» επεσήμανε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη να ξαναβρεί την ταυτότητα και τις αξίες της, να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών και να επιστρέψει στις αρχές της αλληλεγγύης που έχουν ατονήσει, όπως αποδείχθηκε με το προσφυγικό ζήτημα». Όπως είπε ο ίδιος, ο κινηματογράφος είναι ένα μαζικό μέσο που απευθύνεται σε πολύ κόσμο και ταυτόχρονα ένα από τα πιο κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Ο κ. Κούλογλου σημείωσε επίσης ότι φεστιβάλ όπως αυτό της Θεσσαλονίκης στηρίζονται στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική παράδοση, παρουσιάζοντας ταινίες που διαθέτουν διαφορετική αισθητική και προβάλλουν συχνά κοινωνικούς προβληματισμούς. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτές τις ταινίες θέλουμε να προωθήσουμε και μέσα από το βραβείο LUX, με αυτά τα κριτήρια επιλέγονται οι ταινίες που βραβεύονται. Γνωρίζουμε ότι το ευρωπαϊκό σινεμά υποφέρει από το σύστημα διανομής και η υποστήριξη που δίνεται μέσα από το βραβείο LUX έχει ως στόχο να βοηθήσει στη διακίνηση ταινιών στις χώρες της Ε.Ε. Ο σκοπός είναι να στηρίξουμε τον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών που γνωρίζουν λίγα ο ένας για τον άλλον. Θα προσπαθήσουμε, παρά τους περιορισμούς και το διχασμό που υπάρχει σήμερα στην Ε.Ε., να προωθήσουμε κι άλλο τον πολιτισμό και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε εδώ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ