Στις 28 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην Κεφαλονιά μια σημαντική έκθεση στην οποία συμμετέχουν για πρώτη …
φορά σε ένα εικαστικό γεγονός οι: Μανώλης Χάρος, Ηλίας Δελλόγλου,Παύλος Σάμιος, Κωστής Γεωργίου και Κώστας Πανιάρας.
Πρόκειται για ένα εικαστικό γεγονός η κοινή έκθεση των πέντε ζωγράφων που εξέθεσαν τα τελευταία πέντε χρόνια, με πέντε νέα έργα, φτιαγμένα ειδικά για τη φετινή έκθεση, στους παραδειγματικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς χώρους του σπιτιού του Φώτη και της Μέλπης Κρεμμύδα στο Κρεμμύδι της Κεφαλονιάς.
Η έκθεση φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πέντε, επί Πέντε, επί Πέντε» (5Χ5Χ5) και κάνει γεγονός την εικαστική συνάντηση για πρώτη φορά των Μανώλη Χάρου, Ηλία Μακρή (Δελλόγλου), Παύλου Σάμιου, Κωστή Γεωργίου, Κώστα Πανιάρα. (Η σειρά αναφοράς τους ακολουθεί τη χρονολογική σειρά με την οποία εξέθεσαν οι ζωγράφοι στην Κεφαλονιά τα τελευταία πέντε χρόνια).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η ιδιαίτερη αυτή έκθεση φέρνει τον αέρα του πολιτισμού στο γραφικό, πανέμορφο Κρεμμύδι, τόπο καταγωγής του Φώτη Κρεμμύδα, τον οποίο ο θεατρικός συγγραφέας Κώστα Μουρσελάς, χαρακτηρίζει στο λεύκωμα της έκθεσης ως σύγχρονο Δον Κιχώτη, που κατάφερε το θαύμα, τόλμησε την ανατροπή και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα μεταφέροντας ένα κομμάτι πολιτισμού από το κέντρο στην περιφέρεια.
Η έκθεση πλαισιώνεται από διήμερες μουσικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Αυγούστου στο Βοτανόκηπο του Ιδρύματος Κοσμετάτου στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, με τη συμβολή της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στον εκθεσιακό χώρο του Φώτη και της Μέλπης Κρεμμύδα όπου οι διακεκριμένοι σολίστ Μαριλένα Δωρή (φλάουτο) και Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά) θα δώσουν ρεσιτάλ.
Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Αργοστόλι περιλαμβάνει το κοντσέρτο για κλαρινέτο έργο 622 του Μότσαρτ, με σολίστ στο κλαρινέτο την Marie – Cecile Boulard, τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι, έργο για δύο φωνές, χορωδία και μικρό σύνολο, με τους Αμαλία Τάτση και Βασίλη Γισδάκη. Στη χορωδία συμμετέχουν οι: Λώρα Βοβώνη-σοπράνο, Κυριακή Τροχάνη-άλτο, Βαλέρυ Ορέσκιν-τενόρος, Βαγγέλης Μανιάτης-βαρύτονος.
«Η εφετινή μας εκδήλωση επιγράφεται «Πέντε επί πέντε επί Πέντε», επειδή οι πέντε καλλιτέχνες που τίμησαν το Κρεμμύδι, με ατομικές εκθέσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια, εφέτος μας επιφυλάσσουν κάτι το όλως εξαιρετικό: Μια μοναδική ομαδική έκθεση, στην οποία ο καθένας από τους πέντε φίλους, πλέον, καλλιτέχνες συμμετέχει με πέντε ειδικά επιλεγμένα έργα του», σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Φώτης Κρεμμύδας και συνεχίζει.
«Έτσι θα έχουμε την ευχαρίστηση να ξαναδούμε τον Μανώλη Χάρο, που με την χαρίεσσα πειθώ της τέχνης του μας αποκαλύπτει, θαύματα και τόπους μυστικούς, κρυμμένους πίσω από το καθημερινό και τετριμμένο.
Θα έχουμε ακόμα την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε πίσω από τον σκιτσογράφο της «Καθημερινής» Ηλία Μακρή, τον ζωγράφο Ηλία Δελλόγλου, που και με την μία και με την άλλη του ιδιότητα, υπηρετεί πιστά την πολυσχιδή εκφραστικότητα της ανθρώπινης μορφής. Μαζί μας θα είναι επίσης και ο Παύλος Σάμιος.
Έχοντας θητεύσει στην βυζαντινή ζωγραφική, ο καλλιτέχνης συνθέτει με τον τρόπο του «τα ιερά και τα όσια» του πολύβοου σήμερα, όπως οι χυμώδεις γυναικείες φιγούρες του αλλά και τα ερωτικά φετίχ του, όπως οι κόκκινες γόβες…Το παρόν θα ξαναδώσει και ο Κωστής Γεωργίου για να πυρπολήσει και πάλι την όρασή μας με τις λαμπρές χρωματικές του επιφάνειες, που ντύνουν με ιδιότυπη ιεροπρέπεια τον παράξενο θίασο των μορφών του. Τέλος, την πεντάδα θα συμπληρώσει ο εκθέτης του περσινού καλοκαιριού, Κώστας Πανιάρας, που ζωγραφίζει με ήθος αρχέγονου γεωμέτρη. Μέσα από την γνωστή και χαρακτηριστική γραφή της τέχνης του, βιώνουμε τα στοιχειακά υλικά του κόσμου που μας περιβάλλει και αφουγκραζόμαστε την αέναη ροή του.
Για όλους εμάς που καταγόμαστε από αυτόν τον μικρό τόπο, οι πέντε φίλοι καλλιτέχνες είναι εξ ίσου αγαπητοί. Είναι η δική μας dream team: Η ομάδα των ονείρων μας ή μάλλον, η ομάδα που στόχευσε με εφαλτήριο τα δικά της όνειρα, να μας κάνει να δούμε την «πραγματικότητα» διαφορετική και πιο πλούσια. Η ομάδα των φίλων μας επέτυχε τον στόχο της και θεωρώ, ότι έδωσε σε καθ ένα από εμάς κάτι πολύτιμο: «Το ωραίο ταξίδι», καθώς το προσδιορίζει και ο ποιητής», καταλήγει ο οικοδεσπότης της έκθεσης Φώτης Κρεμμύδας.
Στο δικό του σημείωμα ο θεατρικός συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς στέκεται ιδιαίτερα στην συμβολή του Φώτη Κρεμμύδα στην αποκέντρωση της τέχνης: «Ο Φώτης Κρεμμύδας ονειρεύτηκε κάτι το αδιανόητο –δεν υπερβάλλω- αφενός δηλαδή, ότι μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος και αφετέρου να φανταστεί ότι μπορεί να αντιστρέψει έναν κανόνα του, που σώνει και καλά μας λέει ότι όλα τα σοβαρά και σπουδαία – πολιτιστικά και μη – γεγονότα συμβαίνουν μόνον στην Αθήνα. και έτσι είναι, όντως αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Ο Φώτης Κρεμμύδας, όχι μόνον ονειρεύτηκε αυτήν την ανατροπή, αλλά, ως προς τα πολιτιστικά τουλάχιστον, την έκανε και πράξη. Τόλμησε δηλαδή να φέρει – σε μια πρώτη φάση – ένα κομμάτι του πολιτισμού μας από το κέντρο στην περιφέρεια… Η απήχηση υπήρξε τεράστια: Και στους κατοίκους και στους σημαντικότατους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προσωπικότητες του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης.
Ήδη πέντε χρόνια τώρα συμβαίνει αυτό το θαύμα που ονειρεύτηκε ο Φώτης Κρεμμύδας, πέντε χρόνια, πέντε μεγάλοι ζωγράφοι μας μίλησαν και με την παρουσία τους και με το έργο τους, πέντε χρόνια που αποδείχθηκαν αρκετά για να είναι το γεγονός της Κεφαλονιάς. Πιθανόν να αποδειχθεί και ο Φώτης Κρεμμύδας άλλος ένας Δον Κιχώτης…»