Ανάμεσα στις παραγωγές αυτές και η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν, Rheingold, που πραγματεύεται τη ζωή του ράπερ Xatar είναι σίγουρα μια από τις πιο συναρπαστικές νέες κυκλοφορίες. Ο διάσημος σκηνοθέτης θα βρίσκεται τις ημέρες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία.
Επιπλέον αξιοσημείωτες ταινίες είναι οι:
A E I O U – A Quick Alphabet of Love – μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης με πρωταγωνίστρια τη Sophie Rois,
We Might As Well Be Dead – η σπουδαία πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Natalia Sinelnikova, η οποία κατατάχθηκε στις 10 καλύτερες ταινίες της τελευταίας Μπερλινάλε,
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
ΑΧΙΟΜ του Jöns Jönsson – Ο πρωταγωνιστής της ταινίας οικειοποιείται διάφορες ιστορίες, παρασύρονται αγνώστους και φίλους σε έναν κόσμο σύγχυσης μεταξύ αλήθειας και ψέματος,
The ordinaries – μια σάτιρα επιστημονικής φαντασίας της Sophie Linnemann για έναν ουτοπικό κινηματογραφικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι ζουν και σκέφτονται μόνο τους ρόλους ή τα καθήκοντα της παραγωγής τους,
Piaffe της Ann Oren – μια ταινία αφιερωμένη στην δημιουργία ταινιών και ταυτόχρονα μια ιστορία για τα συναισθήματα, τη σεξουαλικότητα και την εξουσία μεταξύ των φύλων.
Παράλληλα θα θέλαμε να επισημάνουμε ιδιαίτερα την παραγωγή Mariupol 2 του Mantas Kvedaravicius: ο Λιθουανός σκηνοθέτης είχε ήδη γυρίσει στην Ουκρανία το 2016 (Mariupol 1) και επέστρεψε εκεί το 2022 για να καταγράψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε πόλεμο. Τον Μάρτιο, λίγο πριν τελειώσουν τα γυρίσματα, απήχθη και δολοφονήθηκε από τους Ρώσους εισβολείς.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουμε και τη χαρά να φιλοξενούμε στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης τη Γερμανο-Μολδαβή σκηνοθέτιδα Ana-Felicia Scutelnicu. Η παρουσία της είναι αποτέλεσμα μια νέας συνεργασίας μεταξύ του Goethe-Institut Thessaloniki, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Berliner Medienboard.
Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, θα σας παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά τη δουλειά της Ana-Felicia Scutelnicu καθώς και τους άλλους δύο φιλοξενούμενους καλλιτέχνες στο πρόγραμμά μας Residency: τον Τούρκο φωτογράφο Alahattin Kanlioglu από τη Σμύρνη και τη σπουδαία Γερμανίδα δημοσιογράφο τέχνης, επιμελήτρια και συγγραφέα Susanne Altmann.
Photo Credit: Στιγμιότυπο από την ταινία “Rheingold” του Φατίχ Ακίν
Διαβάστε επίσης:
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το πρόγραμμα και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η οπτική ταυτότητα
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με την ταινία “The Fabelmans” του Στίβεν Σπίλμπεργκ
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ελληνικές ταινίες του προγράμματος
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αγγελόπουλος για πάντα!
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην υποκριτική
Με την ταινία “Corsage” θα λήξει το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης